ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 13 août 2012

Ανώμαλη προσγείωση για Τουρκία


Η συμπεριφορά της γίνεται ενοχλητική
και στις Ηνωμένες Πολιτείες


Φωτογραφία
Πανίκος Παναγιώτου
Ο μεγαλοϊδεατισμός της Άγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην τελευταία δεκαετία, στην οποία άνθισε η οικονομία της Τουρκίας, φαίνεται ότι θα έχει ανώμαλη προσγείωση, εκτιμούν Αμερικανοί αναλυτές. Άλλωστε, η αλλαγή της τουρκικής πολιτικής έναντι του Ισραήλ έχει διαμορφώσει ένα «νέο κλίμα» για το πώς προβάλλουν τη χώρα του Αττίλα αρκετά ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον τελευταίο καιρό, εκτός από τις άμεσες ή έμμεσες επικρίσεις που δέχεται η τουρκική ηγεσία για τη στάση και τη συμπεριφορά της έναντι ζητημάτων της περιοχής και ειδικά για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιεύματα που αμφισβητούν τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, σημειώνοντας την πρόσφατη σχετική απόφαση του οίκου Standard & Ρoor’s. Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη, παρέθεσε εκτιμήσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τους κινδύνους που απειλούν την οικονομία της Τουρκίας.

Όπως επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια της παρακμής της οθωμανικής αυτοκρατορίας, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, η Τουρκία αποκαλούνταν «ο ασθενής της Ευρώπης», ενώ σήμερα αυτό το προσωνύμιο έχει περάσει στη γειτονική Ελλάδα, τα νησιά της οποίας επισκέπτονται πλούσιοι Τούρκοι, στηρίζοντας την προβληματική ελληνική οικονομία. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για τους κινδύνους που απειλούν την τουρκική οικονομία, σημειώνοντας κυρίως τη μείωση των τουρκικών εξαγωγών προς την Ευρώπη, το χρέος και το υψηλό δημόσιο έλλειμμα, το οποίο ανέρχεται σήμερα στο 8% του ΑΕΠ. Η τουρκική οικονομία θα μπορούσε επίσης να δεχθεί πλήγμα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λόγω της αποσταθεροποίησης από την εμφύλια διαμάχη στη Συρία, καθώς και από μία ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν. Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η οικονομία της Τουρκίας δείχνει σαφή σημάδια υπερθέρμανσης και ένα «κραχ» θεωρείται πολύ πιθανό ακόμα και εντός του 2012. Με βάση στοιχεία που επικαλούνται αναλυτές, τα σενάρια είναι εφιαλτικά σε ότι αφορά τη συνολική προοπτική της τουρκικής οικονομίας, επειδή η αύξηση χορήγησης δανείων και η μείωση κερδών των τραπεζών είναι ένας πολύ κακός οιωνός. Ο ρυθμός αύξησης των δανείων είναι κλασικό σημάδι υπερθέρμανσης και το γεγονός ότι έχει αποφευχθεί η συγκράτησή του, είναι ακόμα χειρότερο σημάδι. «Η κατάσταση στην τουρκική οικονομία μοιάζει με αυτή που βρισκόταν η ελληνική στις αρχές του 2008. Ίσως χωρίς τους ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, αλλά και χωρίς το χαμηλό βάθος της σε επίπεδο καταναλωτικής δύναμης», υποστήριξε οικονομικός παράγοντας, ο οποίος είναι άριστος γνώστης των δεδομένων της Τουρκίας. Ορισμένοι διατυπώνουν την άποψη ότι μία οικονομική κρίση, που θα είχε τον χαρακτήρα «ξεφουσκώματος» της τουρκικής οικονομίας, η οποία αυτή την στιγμή είναι δεύτερη σε ρυθμούς ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο -μετά την Κίνα-, θα είχε απόλυτα αρνητικά αποτελέσματα στην τουρκική εξοπλιστική προσπάθεια, όχι τόσο σε επίπεδο προμήθειας υλικών από το εξωτερικό, αλλά εγχώριας ανάπτυξης για μια σειρά οπλικών συστημάτων.
Στο μεταξύ, μείωση 4,5% παρουσίασε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφτηκαν την Τουρκία τους πέντε πρώτους μήνες του 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Η μείωση παρατηρήθηκε κυρίως από τις χώρες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην τουριστική κίνηση της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, ο αριθμός των τουριστών από το Ιράν μειώθηκε κατά 41,2%, από τη Συρία κατά 33,1%, τη Γαλλία 19,7%, τη Ρωσία 9,2%, τη Βουλγαρία 8,3% και από την Ολλανδία 3,1%. Οι επισκέπτες από την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 4,5% φτάνοντας τους 241.766.
Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να πετύχει τους στόχους της για τον προϋπολογισμό και να διατηρήσει σφιχτή τη νομισματική πολιτική, ώστε να προστατέψει τον εαυτό της από ενδεχόμενο εξωτερικό σοκ. Οι σφιχτές μακροοικονομικές πολιτικές που τέθηκαν σε εφαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2011 ήταν οι κατάλληλες, ανέφερε το ΔΝΤ, επισημαίνοντας όμως ότι οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις δημιουργούν μεγάλους κινδύνους.
Η ιστορία κυνηγά την Άγκυρα Οι αναφορές για την Τουρκία σε αμερικανικά ΜΜΕ δεν αφορούν μόνο την οικονομία της και τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες, αλλά και την Ιστορία. Ενδεικτικό ήταν το άρθρο του καθηγητή στο ClarkUniversity, Τaner Αkcam, ο οποίος τόνισε ότι «η επιθυμία της Τουρκίας να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής συνιστά ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά η καταδίκη της Συρίας από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, είναι άκρως υποκριτική. Κι αυτό, γιατί», όπως ανέφερε, «με βάση έγγραφα από τα αρχεία της οθωμανικής περιόδου στην Κωνσταντινούπολη, η προσπάθεια της Τουρκίας να καλλιεργήσει την εικόνα του παγκόσμιου προστάτη των μουσουλμανικών δικαιωμάτων αμαυρώνεται από την κληρονομιά των εθνοτικών εκκαθαρίσεων και της γενοκτονίας Χριστιανών, Αράβων και Κούρδων στα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας». Σύμφωνα με τεκμήρια που επικαλείται ο γνωστός ακαδημαϊκός, αποδεικνύεται ότι η οθωμανική δημογραφική πολιτική που ίσχυε από το 1913 έως το 1918, ήταν αυτή της γενοκτονίας και ο νομικός όρος «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 24 Μαΐου 1915 ως απάντηση στη γενοκτονία κατά των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «στη Μ. Ανατολή, το παρελθόν είναι το παρόν. Η αλήθεια και η συμφιλίωση είναι απαραίτητες για την εγκαθίδρυση μιας νέας περιφερειακής τάξης σταθερότητας, η οποία θα βασίζεται στο σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και η Τουρκία οφείλει να ηγηθεί δια του παραδείγματος». 



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 12/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire