ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 1 août 2012

Μεγάλη Βρετανία - Η αδυναμία της Σιδηράς Κυρίας

Οι ωραίοι άνδρες «προάγονταν πιο εύκολα» από τη Θάτσερ, ισχυρίζεται πρώην υπουργός

Οι ωραίοι πολιτικοί, ακόμα και οι «άχρηστοι», ήταν η αδυναμία της Σιδηράς Κυρίας της Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με την πρόσφατη αυτοβιογραφία του λόρδου Ντέιβιντ Γουάντινγκτον. Ο 82χρονος λόρδος, ο οποίος διετέλεσε επί έναν χρόνο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή των Κοινοτήτων την περίοδο 1987-89, αποκαλύπτει ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν λάτρις των γοητευτικών ανδρών. Σύμφωνα με το βιβλίο του «Dispatches from Margaret Thatcher's Last Home Secretary», συχνά τα κριτήριά της για την προαγωγή κάποιου επικεντρώνονταν στην εξωτερική του εμφάνιση, στοιχείο που χαρακτηρίζει ο λόρδος ως «μια ενδιαφέρουσα ιδιομορφία».
«Ενα πράγμα ήταν προφανές όταν συζητούσαμε τους διορισμούς καινούργιων υπουργών, στην πρωθυπουργό άρεσαν οι εμφανίσιμοι άνδρες. Μία, δύο φορές έπρεπε να την αποθαρρύνουμε από το να επιλέξει έναν ωραίο αλλά ανίκανο άνδρα για προαγωγή». Ο λόρδος Γουάντινγκτον διατείνεται πάντως ότι «υπό κανονικές συνθήκες η Θάτσερ ήταν απόλυτα ικανή να διαλέξει κάποιον που ήταν επαρκής για τη θέση».
Στην αυτοβιογραφία του, ο 82χρονος λόρδος ξεχωρίζει έναν συνάδελφο τον οποίο θεωρεί αδικαιολόγητα προωθημένο σε υψηλά πόστα. «Υπήρχε μια περίοδος που όταν μίλαγε για έναν συγκεκριμένο υπουργό, τον οποίο θεωρούσε πιθανό της διάδοχο, τα μάτια της έλαμπαν. Ηταν ένας πολύ εμφανίσιμος άνδρας, όμως κανένας δεν πίστευε ότι είχε τα κατάλληλα προσόντα για τη θέση». Οταν ο λόρδος Γουάντινγκτον ρωτήθηκε από τη βρετανική εφημερίδα «Μέιλ ον Σάντεϊ» ποιον εννοεί, αρνήθηκε να τον κατονομάσει. Η εφημερίδα εικάζει ότι ο εν λόγω υπουργός πιθανόν να είναι ο λόρδος Τζον Μουρ, υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 1987 έως το 1989. Ο λόρδος Μουρ, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο «Κύριος Ιδιωτικοποίηση» όταν αναμείχθηκε με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης Θάτσερ, ήταν γνωστός τόσο για την εμφάνισή του που θύμιζε σταρ του κινηματογράφου όσο και ως προστατευόμενος της Σιδηράς Κυρίας. Η πολιτική του σταδιοδρομία έληξε άδοξα έπειτα από την πρότασή του να μειωθούν οι κοινωνικές παροχές προς τις φτωχότερες οικογένειες. Παρά τη σκληρότητα που χαρακτήριζε τη Θάτσερ στην πολιτική της σταδιοδρομία, η οποία της χάρισε τον χαρακτηρισμό Σιδηρά Κυρία, η προτίμησή της να περιτριγυρίζεται από ωραίους άνδρες αναδεικνύει τη γυναικεία πλευρά της γνωστής πολιτικού.

ΑΥΛΗ ΜΕ ΚΟΛΑΚΕΣ. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που ανάλογα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο επίσημος βιογράφος της Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Τζον Κάμπελ, την είχε συγκρίνει στο παρελθόν με τη βασίλισσα Ελισάβετ Α'. «Και η Θάτσερ είχε μια αυλή γεμάτη κόλακες και αυλικούς, οι οποίοι εξαρτώνταν από την εύνοιά της και ήταν πρόθυμοι να εκτελέσουν την κάθε της διαταγή, όπως ο Σεσίλ Πάρκινσον - υπουργός Μεταφορών - και ο Τζον Μουρ».
Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 31/07/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire