ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 7 août 2012

Το μήνυμα της Shell στη Μέρκελ !

Η είδηση που μεταδόθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, θέλει τη Shell, μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες πετρελαιοειδών, να μεταφέρει τα διαθέσιμά της, περίπου 15 δισ. στερλίνες, από την «ανασφαλή» Ευρώπη στην ασφαλέστερη Αμερική, φανερώνει τις διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση χρέους της ευρωζώνης.



 



Η προαναγγελία της συγκεκριμένης επιλογής, όσο κι αν επιχειρήθηκε να διασκεδασθεί στη συνέχεια από τους υπευθύνους της πολυεθνικής, με διευκρινίσεις του τύπου ότι δεν θα αντιμετωπισθούν όλες οι χώρες με τον ίδιο τρόπο, δείχνει ότι η υπόθεση της ευρωπαϊκής κρίσης τείνει όντως να λάβει συστημικές διαστάσεις. Κακά τα ψέματα, όσο και αν το κρύβουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, η Ευρώπη αντιμετωπίζει κινδύνους χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού από τα υπόλοιπα διεθνή κέντρα του χρήματος.

Αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά λειτουργεί εκ των ενόντων, με τις γραμμές χρηματοδότησης των τραπεζών της από τις ΗΠΑ κομμένες, χωρίς την άνεση των παλαιών διευκολύνσεων της ανοιχτής παγκοσμιοποιημένης αγοράς κεφαλαίων. Τηρουμένων των αναλογιών μπορεί να πει κανείς ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζεται σχεδόν όπως η Ελλάδα στα τέλη του 2009, όταν ξεκίνησε η διαδικασία αμφισβήτησής της από τις αγορές. Κάτι που είναι καιρός να αντιληφθεί η ευρωπαϊκή ελίτ και ιδιαιτέρως η ηγεσία της Γερμανίας.

Αν οι αστέρες των Βρυξελλών και η ομάδα της κυρίας Α. Μέρκελ επιμείνουν στη γραμμή της ακαμψίας και συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις οικονομίες καθεμιά χωριστά η κρίση θα γενικευθεί και η ευρωζώνη θα καταρρεύσει στην κυριολεξία.

Οσο είναι καιρός ας αποβάλλουν δόγματα και μικροσυμφέροντα. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ας ενθαρρύνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά.Αλλιώς, αν αδρανήσουν, τα γεγονότα θα είναι κατακλυσμιαία και η κατάσταση μη αναστρέψιμη για την Ευρώπη.
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 07/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire