ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 21 septembre 2012

Λογοτεχνία - 15+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζετε για τη Virginia Woolf

Ιδιαίτερη προσωπικότητα με βαθυστόχαστες αναζητήσεις, η σπουδαία μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος Virginia Woolf υπήρξε μία από τους καινοτόμους της αγγλικής γλώσσας και δίκαια θεωρείται πρωτοπόρος της νεωτερίζουσας λογοτεχνίας του 20ου αιώνα.


www.wikipedia.org

Σόφη Ζιώγου
Συγκλονιστική γραφή με ιδιαίτερο ύφος η «αυτοκαταστροφική» Virginia Woolf, στιγμάτισε τη λογοτεχνική κοινωνία του Λονδίνου καθώς υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές μορφές που είχε να επιδείξει.. Ποια είναι όμως τα στοιχεία εκείνα που παραμένουν ακόμα «κρυφά» για την σπουδαία αγγλίδα λογοτέχνη;
1. Το πλήρες όνομά της ήταν Adeline Virginia Stephen και γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1882 στο Λονδίνο, κόρη του Sir Leslie Stephen, και της Julia Prinsep Stephen- Jackson.

2. Ο πατέρας της ήταν επιφανής ιστορικός, συγγραφέας και κριτικός ενώ η μητέρα της γεννημένη στην Ινδία, ήταν μοντέλο για ζωγράφους μεταξύ των οποίων και του Edward Burne – Jones. Η μητέρα της πέθανε όταν η Virginia ήταν μόλις 13 ετών.
3. Ως παιδί η Woolf δεν ήταν και ιδιαίτερα εύγλωττη, μάλιστα της πήρε αρκετό χρόνο ώστε να μπορέσει να μιλήσει με ολοκληρωμένες προτάσεις.
4. Τα παιδιά είναι αδυσώπητα και έτσι στο νηπιαγωγείο της έβγαλαν, άγνωστο για ποιους λόγους, το παρατσούκλι «Η κατσίκα». Και η ίδια δεν ήταν…αρνάκι βέβαια, καθώς συνήθιζε να βασανίζει τη μεγαλύτερη αδερφή της Βανέσα, «ξύνοντας» τα νύχια της στον τοίχο.
5. Στην ηλικία των 22 ετών έκανε την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας, πηδώντας από ένα παράθυρο, το οποίο όμως δεν ήταν τόσο ψηλό ώστε να τραυματιστεί σοβαρά.
6. Όταν έγραφε το πρώτο της μυθιστόρημα «The Voyage Out» το 1915, ζητούσε από φίλους και συγγενείς συμβουλές κάθε φορά που είχε αμφιβολίες για κάτι ή απλά «κολλούσε» και δεν μπορούσε να συνεχίσει. Μετά από αυτό βέβαια κανείς δεν επιτρεπόταν να δει τα χειρόγραφά της, ώσπου να τελειώσει.
7. Ήταν ιδιαίτερα επικριτική με τις διατροφικές συνήθειες των φίλων της και πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του δείπνου, τους επέπληττε είτε επειδή δεν έτρωγαν με χάρη είτε αντίθετα επειδή ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις.
Η Virginia Woolf με τον Βρετανό συγγραφέα, Lytton Strachey στο Garsington τo 1923 (www.wikipedia.org)
8. Για το θάνατό της συνήθιζε να λέει ότι «θα είναι μία εμπειρία που δεν θα μπορέσω να περιγράψω».
9. Είχε μία ιδιαίτερη σχέση με τα …στυλό και την αίσθηση της γραφής, έτσι από την ηλικία των 11 ετών έψαχνε το κατάλληλο που θα της πρόσφερε την τέλεια αυτή αίσθηση. Ευτυχώς δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια και κάποια χρόνια αργότερα ορισμένα από τα πρώτα της άρθρα δημοσιεύτηκαν στον Guardian.
10. Ήταν ένθερμη οπαδός της μουσικής και δεν έχανε ευκαιρία να παρακολουθεί όπερα και συναυλίες.
11. Παρόλα αυτά από την εφηβεία της άρχισε να τρομοκρατείται στην ιδέα ότι κάποιος μπορεί να της μιλήσει και κοκκίνιζε όταν της απηύθυναν το λόγο. Εξάλλου δύο από τα πράγματα που απεχθανόταν ήταν να την κοιτάει κάποιος ή να τη βγάζουν φωτογραφία.
12. Στα 27 της ομολόγησε ότι φοβόταν το sex. Ωστόσο παντρεύτηκε τον Leonard Woolf και θεωρώντας η ίδια ότι έπρεπε να μάθει να κάνει ορισμένες οικιακές δουλειές γράφτηκε σε ένα σεμινάριο μαγειρικής. Λίγο αργότερα έψησε τη…βέρα της επιχειρώντας να φτιάξει μία πουτίγκα.
13. Δεν καταλάβαινε τον κόσμο της μόδας και συνεχώς ανησυχούσε αν ήταν κατάλληλα ντυμένη για την περίπτωση….έστω και αν αυτή ήταν ο περίπατος των 8 μιλίων που περπατούσε κάθε απόγευμα. Κατά τη διάρκεια του μάλιστα πηδούσε φράχτες, ανέβαινε σε λόφους και σκαρφάλωνε σε ότι βρισκόταν στο δρόμο της.
14. Για πολύ καιρό πάλευε με την ανορεξία, θεωρώντας ότι το σώμα της ήταν τερατώδες, καθώς το στόμα της και το στομάχι της είχαν την «άθλια απαίτηση» για φαγητό.
15. Στις 28 Μαρτίου 1941, διανύοντας μία από τις χειρότερες ψυχολογικές περιόδους, η Woolf φόρεσε το παλτό της, γέμισε τις τσέπες του με πέτρες, και πήδηξε στον ποταμό Ouse κοντά στο σπίτι της. Το σώμα της βρέθηκε στις 18 Απριλίου 1941.
16. Το 1998 ο Michael Cunningham κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ με τις «Ώρες» ένα μυθιστόρημα για τρεις γενιές γυναικών, που επηρεάστηκαν από την «Mrs. Dalloway» της Virginia Woolf. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2003, η κινηματογραφική μεταφορά του χάρισε στη Nicole Kidman το πρώτο της Όσκαρ στην κατηγορία A γυναικείου ρόλου, για τη συγκλονιστική ερμηνεία της ως Virginia Woolf.


Πηγή: www.clickatlife.gr
Δημοσιεύτηκε στις 10/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire