ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 19 septembre 2012

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 19/09/2012



Οι προειδοποιήσεις της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Κύπρο και τον ισοσκελισμό της οικονομίας της, τα χρήματα που καλείται να καταβάλει το κράτος στην ΑΗΚ για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν μετά την καταστροφή στο Βασιλικό, η απόλυση Ελλαδιτών επιστημόνων από τη ΔΕΑ, το πρόβλημα που βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία, και η γκάφα με το φυλλάδιο που διανεμήθηκε σε επιβάτες που έφτασαν στη Λεμεσό, και με το οποίο καλωσορίζονταν στην Τουρκία, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.


Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Λαϊκή: 600 πλεονασμοί», αναφέρει ότι πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από τις τράπεζες, αυτή τη φορά όμως για τους τραπεζικούς υπαλλήλους. Πηγές από τη διεύθυνση της Λαϊκής Τράπεζας επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι βρίσκεται στο τραπέζι εισήγηση για απόλυση 600 υπαλλήλων σε ορίζοντα μέχρι το 2017. Πρόκειται για μια από τις σημαντικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας που ετοίμασε η KPMG Αγγλίας.

Διαβάστε επίσης:
«Λουκέτο» και στα φαρμακεία:
Το κρατικό φαρμακείο εκτελεί 500 συνταγές την ημέρα, το ιδιωτικό 7.
Προϋπολογισμός: Δεν βγαίνει ούτε ο αναπτυξιακός.
Ξεκινά το πρώτο αποχετευτικό κοινοτήτων: Με τη σφραγίδα του Μιλτιάδη Νεοφύτου, έναντι €13,7 εκατ.
Ρίχνουν άγκυρα στη Μεσόγειο: Γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου θα πραγματοποιήσουν οι Τούρκοι.
Η κυβέρνηση θα ενοικιάζει τα πεζοδρόμια: Για υπηρεσίες.
Στερεά απόβλητα: Γεμίζουν μπάζα τα χωράφια λόγω μονοπωλίου.
Τα υποσχέθηκαν αλλά δεν τα έχουν: Η κυβέρνηση «ποιεί την νήσσαν» για τα €24,5 εκατ. των γεννητριών για το Μαρί.
Τρεις ύποπτοι: Tους συνέδεσαν και με DNA.
Ιταλικό κρουαζιερόπλοιο στη Λεμεσό: Τους καλωσόρισαν στην... Τουρκία.
Κοινωνία: Κάθε δύο ώρες και μια διάρρηξη.
Κόσμος: Ψυχρός πόλεμος Κίνας- Ιαπωνίας.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προεδρικό – Τσιφλίκι η Λαϊκή» αναφέρει πως νέα προεδρική παρέμβαση σημειώθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα σε σχέση με το διορισμό του Κρις Παύλου ως μη εκτελεστικού αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου. Αλλού αναφέρει πως το κράτος θα κληθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες να καταβάλει το ποσό της αποζημίωσης που δόθηκε στην ΑΗΚ για την καταστροφή του Βασιλικού. Εξάλλου αναφέρει πως όπλο και DNA ρίχνουν φως στο πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Κομβικό ποσό τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ» αναφέρει πως η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πως αν το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ισοσκελισμό της οικονομίας ξεπερνά το 64% επί του ΑΕΠ, δηλαδή ξεπερνά τα 11,5 δις ευρώ, τότε το χρέος δεν θα είναι διαχειρίσιμο. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει πως με απαίτηση των Τούρκων απολύθηκαν από τη ΔΕΑ τέσσερις Ελλαδίτες επιστήμονες. Εξάλλου αναφέρει πως καπετάνιος κρουαζιερόπλοιου που ελλιμενίστηκε στη Λεμεσό μοίρασε στους επιβάτες φυλλάδιο που έγραφε «Καλωσορίσατε στην Τουρκία».

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Κριτής η αξιοπιστία» αναφέρει πως δοκιμασία της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας του καθενός, ο οποίος πολιτεύεται, είναι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές, τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. Αλλού αναφέρει πως αρχές Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο η Τρόικα ενώ η ειδική επιτροπή βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας αντιπροτάσεων για να αποφευχθούν υπερβολικά σκληρά μέτρα. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε πως αιτία για την προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό είναι οι τράπεζες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «ΑΗΚ: Πληρώστε για να σώσετε τους καταναλωτές» αναφέρει πως ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Χάρης Θράσου δήλωσε πως οι καταναλωτές μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν τα 24,5 εκατομμύρια ευρώ που το κράτος απέτυχε να δώσει για τις γεννήτριες που ενοικιάστηκαν μετά την καταστροφή στο Βασιλικό. Αλλού αναφέρεται στο φυλλάδιο που δόθηκε σε επιβάτες πλοίου που ελλιμενίστηκε στη Λεμεσό, με το οποίο καλωσορίζονταν στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου δήλωσε πως η δυνατότητα του κράτους να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δημοτικών αρχών είναι περιορισμένη.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Financial Mirror» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σχέδιο διάσωσης ή όχι» αναφέρει πως οι ηγέτες των δυο δανειοδοτών από τους οποίους η Κύπρος ελπίζει να πάρει το πράσινο φως για 5 δισεκατομμύρια ευρώ επέκριναν τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της κυβέρνησης να παρουσιάσει σχέδιο μέτρων προκειμένου να μπορέσει να λάβει οικονομική βοήθεια. Αλλού αναφέρει πως δεν θα ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις στη διάρκεια του γεύματος εργασίας που θα έχει σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τους Προέδρους της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Επίσης γράφει πως νομικά μέτρα κατά της κυβέρνησης για την απόφασή της να αποκόψει χορηγία προς τους Δήμους αποφάσισε να λάβει η Ενωση Δήμων.




Πηγή: www.philenews.com με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 19/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire