ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 8 septembre 2012

Ευρώπη - Αισιοδοξία μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι



Η ΕΚΤ θα αγοράζει «χωρίς όριο» ομόλογα στη δευτερογενή αγορά – Η Μέρκελ αποστασιοποιήθηκε από τους «σκληρούς» του Βερολίνου



 
Του Νίκου Xρυσολωρα
Την πλέον δυναμική της παρέμβαση, από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με σκοπό, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, να εκτονωθούν οι πιέσεις που δέχεται η ευρωπαϊκή περιφέρεια και να μειωθούν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τα οποία οφείλονται «σε αβάσιμους φόβους» περί πιθανής διάλυσης της Eυρωζώνης.
Ειδικότερα, το Δ. Σ. της ΕΚΤ, στη χθεσινή συνεδρίαση του οποίου συμμετείχαν και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, αποφάσισε τα εξής:
- Με το Πρόγραμμα Αμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (OMT), που ανακοινώθηκε, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει -στη δευτερογενή αγορά- απεριόριστο αριθμό ομολόγων κρατών-μελών της Eυρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού.
- Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια έως και τρία έτη, έως την ωρίμανσή τους (π. χ. θα μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει και δεκαετές ομόλογο, αρκεί να μένουν έως και τρία χρόνια μέχρι τη λήξη του).
- Προϋπόθεση για την παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά θα είναι το επωφελούμενο κράτος να έχει υπαχθεί προηγουμένως σε Πρόγραμμα Προσαρμογής και οι Ευρωπαϊκοί Μηχανισμοί (EFSF/ESM) να έχουν παρέμβει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων του ίδιου κράτους. Θα επιδιώκεται επίσης και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα Προσαρμογής του επωφελούμενου κράτους.
- Αν το επωφελούμενο κράτος δεν συμμορφώνεται με τους όρους του Μνημονίου, τότε η ΕΚΤ θα παύει να αγοράζει τα ομόλογά του.
- Η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει στη δευτερογενή αγορά και ομόλογα κρατών που ήδη βρίσκονται σε Μνημόνιο (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα), εφόσον όμως αυτά βρίσκονται στη διαδικασία επιστροφής τους στις αγορές, δηλαδή προς το τέλος του προγράμματος.
- Σε περίπτωση χρεοκοπίας επωφελούμενου κράτους-μέλους της Eυρωζώνης, τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ δεν θα έχουν προτεραιότητα (seniority) έναντι των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές.
- Μέσω της λεγόμενης «αποστείρωσης», όσο «νέο χρήμα» θα δημιουργηθεί από την παρέμβαση της ΕΚΤ, άλλο τόσο θα αποσυρθεί από την αγορά, επίσης με παρέμβαση της ΕΚΤ. Ετσι, θα αποφευχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
- Το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (SMP) της ΕΚΤ από χθες τερματίστηκε.
- Κάθε μήνα, η ΕΚΤ θα δημοσιεύει το ποσό των ομολόγων που αγόρασε στο πλαίσιο του Προγράμματος OMT και το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που διαθέτει ανά χώρα της Eυρωζώνης.
- Καταργούνται τα κατώτατα όρια πιστοληπτικής αξιολόγησης που απαιτούσε η ΕΚΤ, ώστε να δεχθεί κρατικά ομόλογα της Eυρωζώνης ως εγγυήσεις. Η πρόβλεψη αυτή δεν ισχύει προς το παρόν για την Ελλάδα.
- Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,75%.
Ο κ. Ντράγκι δεν αποσαφήνισε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ποιο είναι το ανώτατο αποδεκτό όριο επιτοκίων δανεισμού, πριν κριθεί απαραίτητη η παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στο ποσό των ομολόγων που θα δύναται να αγοράσει η Τράπεζα, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο παρέχονται οι αναγκαίες εγγυήσεις για τη «μη αναστρεψιμότητα» του ευρώ. Σημειώνεται ότι παρότι η παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων εξαρτάται απολύτως από τη συμμόρφωση των επωφελούμενων κρατών με αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, oι γερμανικές επιφυλάξεις δεν κάμφθηκαν. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι ένα μέλος του Δ. Σ. της Τράπεζας μειοψήφησε στις αποφάσεις. Λίγο αργότερα η γερμανική κεντρική τράπεζα επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρός της Γενς Βάιντμαν διαφώνησε με την απόφαση διότι θεωρεί τις αγορές ομολόγων ισοδύναμες με τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων και υπονομεύουν τη σταθερότητα των τιμών.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις, ο κ. Ντράγκι είχε λάβει εμμέσως το «πράσινο φως» από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, που φαίνεται να έχει αποστασιοποιηθεί εν μέρει από τις άκαμπτες θέσεις του κ. Βάιντμαν. Εντούτοις, τα σοβαρά προβλήματα στην Eυρωζώνη παραμένουν. Οπως τόνισε ο κ. Ντράγκι, το ΑΕΠ της Eυρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος μεταξύ 0,6% και 0,2%, ενώ δεν αποκλείεται η ύφεση να συνεχιστεί και του χρόνου, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης 0,4%.


Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 07/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire