ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 8 septembre 2012

Ο Κλίντον «μυστικό όπλο» του Ομπάμα

 
Καταπέλτης κατά των Ρεπουμπλικανών ο δημοφιλής πρώην πρόεδρος

 
Επιτέλους, ένας άνθρωπος είπε σε πολύ απλά αγγλικά αυτά που περιμένει να ακούσει ο ταλαντευόμενος ψηφοφόρος για να επιλέξει τον Μπαράκ Ομπάμα και όχι τον Μιτ Ρόμνεϊ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου! Αυτή ήταν η αίσθηση που άφησε στους οπαδούς των Δημοκρατικών ο Μπιλ Κλίντον, ύστερα από μια φλογερή ομιλία που ηλέκτρισε την εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος, στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

«Επιθυμώ να είναι ο Μπαράκ Ομπάμα ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και νιώθω περήφανος που είμαι σε θέση να του παραδώσω το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος», είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Κλίντον. Πενήντα λεπτά αργότερα, μετά το τέλος της ομιλίας του, οι δύο άνδρες αγκαλιάζονταν μπροστά σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο, που αναγνώριζε στο πρόσωπο του 42ου προέδρου τον καλύτερο συνήγορο υπεράσπισης του 44ου.
Τι κι αν στις εκλογές του 2008 η Χίλαρι Κλίντον είχε δώσει σκληρό αλλά ατελέσφορο αγώνα εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα για το χρίσμα των Δημοκρατικών; Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι η μαχητική στράτευση του Κλίντον στο πλευρό του Ομπάμα αποτελεί σημαντική πολιτική «προίκα» για τη σύζυγό του, αν -όπως πολλοί πιστεύουν- η Χίλαρι Κλίντον διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό χρίσμα στις εκλογές του 2016. Η ίδια η υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν πολύ μακρυά από τη Σάρλοτ, σε περιοδεία στην Απω Ανατολή, όταν ο σύζυγός της ανέβαινε στο βήμα. Ωστόσο, ακόμη κι αν βρισκόταν στις ΗΠΑ, η αμερικανική νομοθεσία θα της απαγόρευε, λόγω του αξιώματός της, να συμμετάσχει σε κομματική εκδήλωση.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα παρέλαβε μια πολύ ασθενέστερη οικονομία από ό,τι συνέβη με μένα», δήλωσε ο Κλίντον, προσθέτοντας: «Κανείς πρόεδρος, ούτε εγώ ούτε οποιοσδήποτε από τους προκατόχους μου, δεν θα μπορούσε να επανορθώσει σε τέσσερα μόνο χρόνια τη ζημιά που παρέλαβε». Κατ' αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος που είχε την τύχη να ασκήσει εξουσία τη «χρυσή οκταετία» της αμερικανικής οικονομίας, στη δεκαετία του '90, απάντησε στην προπαγάνδα των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι αρέσκονται να συγκρίνουν τον «αποτελεσματικό» Κλίντον με τον «αναποτελεσματικό» Ομπάμα, προς άγραν Δημοκρατικών ψηφοφόρων.
Με τη χαρακτηριστική του άνεση και τη λαϊκή γλώσσα «ενός απλού Νότιου από το Αρκανσα», ο Κλίντον κατηγόρησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ ότι οραματίζεται μια κοινωνία ακραίων ανισοτήτων, όπου «ο καθένας θα είναι μόνος του και ο νικητής θα τα παίρνει όλα», ενώ ο Ομπάμα εργάζεται για «ένα νέο αμερικανικό όνειρο», όπου «όλοι θα μοιράζονται την ευημερία και τις ευθύνες». Χαρακτήρισε τον διάδοχό του «έναν άνθρωπο που εμφανίζεται ψύχραιμος προς τα έξω, μέσα του όμως φλέγεται για την Αμερική». Και επιστρατεύοντας το γνωστό στους Αμερικανούς χιούμορ του προσέθεσε: «Από χθες το βράδυ, θέλω στην προεδρία έναν άνδρα που είχε τη σωστή κρίση να παντρευτεί τη Μισέλ Ομπάμα» - μια αναφορά στην προηγηθείσα ομιλία της πρώτης κυρίας, που ξεσήκωσε κύμα ενθουσιασμού μεταξύ των συνέδρων.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο να προηγείται με μικρή, πάντως ανατρέψιμη διαφορά του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ. Αν και ο Ομπάμα απολαμβάνει σαφώς μεγαλύτερη δημοτικότητα σε προσωπικό επίπεδο, περισσότεροι ψηφοφόροι δίνουν το προβάδισμα στον Ρόμνεϊ αναφορικά με το αποφασιστικής σημασίας πρόβλημα της οικονομίας. Στην ομιλία του, ο Μπιλ Κλίντον έπλεξε το εγκώμιο του Ομπάμα για την αναθέρμανση της οικονομίας, ύστερα από τη χειρότερη ύφεση που είχε γνωρίσει η Αμερική από τη δεκαετία του 1930, και για τις κοινωνικές του μεταρρυθμίσεις. Με την ανεργία, ωστόσο, να παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 8,3%, ο δρόμος μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου εμφανίζεται επισφαλής.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 07/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire