ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 21 septembre 2012

Tι γράφει ο ξένος Tύπος 21/09/2012




FT - FINANCIAL TIMES

Κίνδυνος η Γαλλία
H Γαλλία μετατρέπεται σε κίνδυνο για την Eυρωζώνη. H γαλλική βιομηχανική παραγωγή αλλά και ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώνεται. O σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας ακολουθεί αυστηρή πολιτική λιτότητας, που θα μπορούσε να σύρει τη χώρα σε καθοδικό σπιράλ. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση στον επιχειρηματικό κόσμο, η οικονομική κρίση της Ευρωζώνης οξύνθηκε τον Σεπτέμβριο. Στη Γαλλία, την τελευταία φορά που υπήρξε τέτοια επιβράδυνση ήταν τον Απρίλιο του 2009. Eπίσης, ο ρυθμός απώλειας θέσεων εργασίας έφθασε τα προ τριετίας επίπεδα.
Ποτέ από τον Mάρτιο του 2009 δεν ήταν οι γαλλικές επιχειρήσεις τόσο απαισιόδοξες για το μέλλον. H Γαλλία παλεύει με την αυξημένη ανεργία, τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα, τα ελλείμματα και τον υψηλό δανεισμό. O νεοεκλεγείς πρόεδρος Φρανσουά Oλάντ ανακοίνωσε τον Iούλιο μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποκατασταθεί η υγεία της οικονομίας. Oι περικοπές δαπανών, όμως, μπορεί να εμποδίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Oι ειδικοί φοβούνται πως τα μέτρα για την εξοικονόμηση των 33 δισ. ευρώ θα φέρουν τη Γαλλία στα όρια της ύφεσης, κάτι που θα έχει επιπτώσεις και στη Γερμανία, που είναι ο σημαντικότερος εμπορικός της εταίρος.


OBSERVATEUR

Απεργίες στην Ελλάδα

Σε απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα, εναντίον των νέων μέτρων λιτότητας που προτίθεται να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία ζητούν οι πιστωτές της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι στο μετρό, στα τραμ και τα λεωφορεία απήργησαν με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσουν μέσα μεταφοράς για 24 ώρες στην πρωτεύουσα της Ελλάδας ούτε στα περίχωρά της. Οι δικαστές και οι γιατροί των νοσοκομείων της Αθήνας άρχισαν νέες κινητοποιήσεις αυτή την εβδομάδα αρνούμενοι να εξετάσουν τους περισσότερους ασθενείς τους. Σήμερα πρόκειται να συμμετάσχουν στην απεργία και οι εφοριακοί.
Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επρόκειτο να συναντήσει εκ νέου τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να συζητήσει μαζί τους τα αιτήματα της τρόικας (Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Η τρόικα ζητεί από την Αθήνα να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού περισσότερο από 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει τις δόσεις όπως αυτές προβλέπονται από το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της.


Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 21/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire