Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανακατασκευή των 18 κτισμάτων που συγκροτούν τη λεγόμενη «Αυλή των Θαυμάτων» στην Πλάκα.
Ο βραδινός επισκέπτης της Πλάκας βλέπει τις αδυναμίες της καλύτερα. Τι της λείπει, τι την φορτώνει αλλά και τι αλλάζει σ’ αυτήν. Ρημαγμένα κλειστά νεοκλασικά, υπηρεσίες που ενισχύουν την εικόνα της ερημιάς μετά τα απογεύματα αλλά και ιστορικά μνημεία που δέχονται τη φροντίδα των ειδικών, αποκαλύπτοντας το πολύπλευρο πρόσωπο της Αθήνας.
Στον Ιερό Βράχο τα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης συνεχίζουν τους δικούς τους ρυθμούς, ενώ πιο κάτω στην Πλάκα, το Ωρολόγιο του Κυρρήστου (Πύργος των Αέρηδων) και το Φετιχιέ τζαμί (τζαμί του Σταροπάζαρου) στη Ρωμαϊκή Αγορά διορθώνουν πάνω τους τις ρωγμές του χρόνου. Και η Μητρόπολη Αθηνών, που θα είναι έτοιμη το Πάσχα, τις δικές της φθορές.
Το ΜΕΛΤ
Στην Πλάκα, όμως, γίνεται κι ένα μεγάλο έργο που σαν ολοκληρωθεί με την καινούργια χρονιά (με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ), θα δώσει νέα ώθηση στο τετράγωνο απέναντι από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Ο χώρος όπου θα στεγαστεί το ΜΕΛΤ ήταν από τους ερειπωμένους της περιοχής που μαγνήτιζαν χρόνια τους τουρίστες που έφταναν ώς εκεί. Ηταν όμως και πονοκέφαλος για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στα ερείπια των μικρών σπιτιών κατέφευγαν συχνά εξαρτημένα άτομα, ενώ ανάμεσα στα χαλάσματα, όπως λένε από το ΥΠΠΟΑ, είχαν βρεθεί και δύο νεκροί.
Το έργο, που πραγματοποιείται για να στεγάσει το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, θα βοηθήσει τη γειτονιά, ειδικά τις βραδινές ώρες, όταν οι υπηρεσίες που στεγάζονται σε πολλά νεοκλασικά της Πλάκας, ερημώνουν. «Τα 18 κτίσματα θα δώσουν νέα ζωή στην περιοχή», λέει στην «Κ» η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Στην ουσία φτιάχνεται ένα οικοδομικό τετράγωνο το οποίο θα αναβιώσει μια γειτονιά της Αθήνας των αρχών του 20ού αιώνα. Παρέμβαση στην καρδιά του ιστορικού κέντρου που μεταξύ άλλων δημιουργεί μια υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή».
Ενα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό σύνολο δίπλα σε μνημεία οικουμενικής σημασίας, τα κτίρια του ΜΕΛΤ θα φιλοξενήσουν την πλούσια συλλογή του μουσείου που καλύπτει τον ελληνικό πολιτισμό από το 1750 ώς το 1960 , ενώ συγχρόνως θα αναβιώσουν την «αυλή των Θαυμάτων». Την παλιά αθηναϊκή γειτονιά μεταξύ των οδών Αδριανού, Αρεως, Κλάδου και Βρυσακίου στην Πλάκα, όπως τη βλέπουν οι νεότεροι μόνο σε κάποιες παλιές ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, μια πολιτιστική διαδρομή που θα μεταμορφώσει ένα από τα δύσκολα σημεία της Πλάκας. Οσο για την έκθεση που θα δούμε στο ΜΕΛΤ μέσα από διαδραστικούς χάρτες, ψηφιακά εκθέματα και φυσικά σύγχρονη οπτική ματιά, συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά με την ταυτότητα του Ελληνα, ενώ τα κτίρια διατηρούν την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία σ’ έναν σημαντικό ιστορικό πυρήνα. Αυτή η γειτονιά αναμένεται να δώσει άλλη πνοή στην Πλάκα με την ολοκλήρωση του έργου του ΜΕΛΤ το 2015, όχι μόνο τις ώρες λειτουργίας του μουσείου αλλά πέραν του καθορισμένου ωραρίου.
«Αέρηδες»
Για τον τακτικό επισκέπτη της Πλάκας, στα θετικά συγκαταλέγονται και οι εργασίες στο Φετιχιέ τζαμί, το οποίο εκτός από επισκέψιμο μνημείο για το κοινό, θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Μέσα στη νέα χρονιά θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες στο πυργωτό οκτάγωνο μαρμάρινο οικοδόμημα, που το ευρύ κοινό γνωρίζει ως Αέρηδες, παρότι το επίσημο όνομά του είναι Ωρολόγιο του Κυρρήστου.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 30/12/2014
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire