ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 9 janvier 2015

Τουρκία - Ενδιαφέρεται για το αέριο του Ισραήλ, γράφει τουρκοκυπριακή εφημερίδα

Ο λόγος της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο για το θέμα των υδρογονανθράκων είναι η επιθυμία της Τουρκίας να έχει μερίδιο στους φυσικούς πόρους της περιοχής, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», η οποία επικαλούμενη υψηλόβαθμο Τουρκοκύπριο αρμόδιο, γράφει ότι «το πραγματικό ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι για το φυσικό αέριο του Ισραήλ και όχι της Κύπρου και επιθυμεί ο αγωγός μεταφοράς του αερίου από το Λεβιάθαν στην Ευρώπη να περάσει μέσα από την ανατολική Τουρκία». Σημειώνει ότι η ισραηλινή λεκάνη έχει 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 600 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.


«Θα υπάρξει έλλειμμα φυσικού αερίου στην Τουρκία στο εγγύς μέλλον. Θέλει να καλύψει ένα μέρος του ελλείμματος από το φυσικό αέριο του Ισραήλ. Προτείνει το ισραηλινό φυσικό αέριο να σταλεί, μέσω αγωγών, στην Τουρκία, στην Ευρώπη. Έτσι, έναντι της μεταφοράς του φυσικού αερίου (από το έδαφός της) θα πάρει το φυσικό αέριο (που χρειάζεται)» ανέφερε ο ίδιος αρμόδιος.

Ωστόσο, επισήμανε ότι είναι δύσκολο αυτό εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ και της Δημοκρατίας της Κύπρου. Διεθνείς εμπειρογνώμονες λένε ότι για να φτάσει το ισραηλινό φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Λεβαντίνης στην Τουρκία, θα πρέπει να περάσει μέσα από την Κύπρο και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διπλωματικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να επέλθει ειρήνη στην Κύπρο και οι σχέσεις Τουρκίας - Κύπρου θα πρέπει να ομαλοποιηθούν. Αυτός είναι ο λόγος του πρόσφατου αυξημένου δυτικού ενδιαφέροντος για το Κυπριακό, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Εξάλλου η εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί» γράφει ότι η «Noble Energy», η οποία διεξάγει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, έχει αρχίσει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα για λογαριασμό της Τουρκίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ενέτεινε τις δραστηριότητες γεώτρησης στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα με τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων με διεθνείς εταιρείες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το πλοίο-πλατφόρμα «Noble Globetrotter ΙΙ» πέρασε από τα στενά του Βοσπόρου προχθές και έφτασε στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα προβεί σε έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Τουρκίας, 50 μίλια από την ακτή.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πλατφόρμα «Noble Globerotter II» θα πραγματοποιήσει έρευνες σε βάθος 2.000 μέτρων στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και 240 άτομα θα προσληφθούν γι’ αυτή τη δουλειά.


Πηγή:www.capital.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 08/01/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire