ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 13 janvier 2015

Κύπρος : Δεν είμαστε Charlie, Κύπριοι είμαστε...


Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

Εμείς δεν είμαστε Charlie

Αυτό που μας απομονώνει από τον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι η απουσία -πλέον- κρατικού αερομεταφορέα. Αυτό που μας αποξενώνει είναι η εσωστρέφειά μας. Η πεποίθησή μας πως τα δικά μας θέματα είναι πιο σημαντικά από το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη και που ίσως, εν τέλει, να αφορά ακόμα και την ξεκομμένη Κύπρο, η οποία -όπως κάποτε πίστευε και διατυμπάνιζε πως η οικονομική κρίση δεν την αφορούσε- έτσι και τώρα πιστεύει πως το τι συνέβηκε στη Γαλλία δεν την αγγίζει.
 
Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν προχθές στο κέντρο του Παρισιού, για να νιώσει ο ένας δίπλα του τον άλλο και να πάρουν δύναμη, ώστε να μπορέσουν να βιώσουν το νέο κεφάλαιο της ιστορίας που ξεκίνησε να γράφεται. Δεν ήταν τόσο το ότι σαράντα και πλέον ηγέτες από όλο τον κόσμο βάδισαν δίπλα-δίπλα, κρατώντας ο ένας το μπράτσο του άλλου, γιατί, όπως έλεγε εκείνη την ώρα σε εκπομπή της ΝΕΡΙΤ κάποιος καθηγητής, «όταν ακούς να μιλάνε στα σαλόνια για ανθρώπινα δικαιώματα, να φοβάσαι πως στα υπόγεια ετοιμάζουν νέα Άουσβιτς». Όταν βλέπεις τον Ερντογάν να μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα, φτύνεις στον κόρφο σου. Το σημαντικό ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ένιωσαν την ανάγκη να κοιτάξουν για λίγο προς το ίδιο σημείο. Στην Κύπρο, όμως, το πιο σημαντικό θέμα ήταν προς ποια πλευρά κοίταξαν οι εννιά χιλιάδες που με την ψήφο τους εξέλεξαν νέο δήμαρχο στην Πάφο. Στην Κύπρο της ομφαλοσκόπησης το πιο σημαντικό θέμα το απόγευμα της Κυριακής ήταν τι θα πούνε οι θλιβεροί εκπρόσωποι των κομμάτων που γύριζαν από κανάλι σε κανάλι, περιφέροντας την υπέρμετρη ματαιοδοξία τους. Κι οι ηγέτες μας ούτε κατά διάνοια να παραστούν στην πορεία του Παρισιού. Εξάλλου, πώς να πάνε χωρίς μία απευθείας πτήση, χωρίς ένα προεδρικό jet; Άλλο φυσικά η έναρξη των Ολυμπιακών, ή κάποιο ράλι, ή ένας αγώνας του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη.  
 
Εμείς, λοιπόν, δεν είμαστε Charlie. Κύπριοι είμαστε. Με την προσοχή στραμμένη διαρκώς στα δικά μας. Στο αποχετευτικό της Πάφου, στις μίζες των πολιτικών, στο κούρεμά μας, στις εθνικές μας αποτυχίες… Πιο πολύ σημασία έχει για μας το πώς θα οργανώσει ο αναγεννημένος Πρόεδρος το προεδρικό, ώστε να μη χάνονται τα σημειώματα, παρά το τι συμβαίνει στον κόσμο. Κι ύστερα, ζητούμε από τους άλλους συμπαράσταση.
Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου
 Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-ch-chatzidimitriou/121/236854/emeis-den-eimaste-charlie#sthash.0hDDEPa0.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire