ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 13 janvier 2015

Αν το Σίτι του Λονδίνου βρισκόταν στην Αθήνα... ( Ακολουθεί σε μετάφραση το ελληνικό κείμενο )


A Londres, devant le quartier de la City.


Si la City était située à Athènes…

Le Monde.fr Par
Si la City était située à Paris, les marchés financiers fonctionneraient-ils différemment ? Mieux encore, si le centre financier européen était situé à Athènes, jugerait-il la situation de la Grèce avec plus de clémence ?

A moins de deux semaines d’une nouvelle élection à hauts risques en Grèce, alors que la nervosité autour de la zone euro refait surface, ces questions méritent d’être posées. Une nouvelle fois, le sort de ce pays va passer – entre autres – par la City. C’est ici, dans le Square Mile, que peuvent se jouer des milliards d’euros sur la dette grecque, que les taux d’intérêt du pays peuvent valser, que la spéculation peut se faire et se défaire.
Dans ces circonstances, l’ambiance pesante d’euroscepticisme qui règne à Londres a de quoi inquiéter. Cette petite musique ambiante, faite des déclarations des dirigeants politiques, des articles des journaux et des conversations au comptoir des pubs, influence forcément les décisions d’investissement, prises souvent sous pression.
300 000 financiers présents à LondresLes acteurs des marchés s’en défendent, affirmant s’appuyer sur des études chiffrées et des rapports sérieux. Les quelque 300 000 financiers présents à Londres sont dans leur immense majorité ultra-compétents. Ils connaissent leurs dossiers, étudient de près les statistiques et passent souvent beaucoup de temps dans les avions, à visiter le monde entier.

Le Monde: «Αν το City του Λονδίνου ήταν στην Ελλάδα...»

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών
Le Monde: «Αν το City του Λονδίνου ήταν στην Ελλάδα...»




Στο «στρατηγικό» ρόλο που θα κληθεί να παίξει το κόμμα που θα έλθει τρίτο στην εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Λε Μοντ».



Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η εφημερίδα εκτιμά ότι «κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να πετύχει αυτοδυναμία», για αυτό και το ρόλο του «ρυθμιστή» θα κληθεί να παίξει ένα από τα τρία κόμματα που διεκδικούν την τρίτη θέση, με ποσοστά μεταξύ 3,5% και 7%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κόμματα είναι Το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Ποτάμι.

Το δημοσίευμα δίνει στη συνέχεια, το ιστορικό ίδρυσης του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη καθώς και την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα.

Μιλά για την προεκλογική συμφωνία του Θεοδωράκη με το μικρό φιλελεύθερο κόμμα ΔΡΑΣΗ, ενώ μεταφέρει μετεκλογικά, πιθανές άλλες συνεργασίες, με βάση «την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της λειτουργίας του κράτους» που με σθένος υποστηρίζει ο κ. Θεοδωράκης.

Το δημοσίευμα αναφέρεται τέλος στο νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι με 2,5% που του δίνουν οι σφυγμομετρήσεις, προφανώς δεν θα μπορέσει να μπει στη Βουλή.

Σε άλλο άρθρο γνώμης, η Μοντ αναρωτιέται πώς θα ήταν τα πράγματα για την Ελλάδα, εάν το χρηματοπιστωτικό κέντρο (City) ήταν στην Αθήνα και όχι στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται σίγουρο ότι η άποψη των επενδυτών για την οικονομία της Ελλάδας, θα ήταν διαφορετική.

Σήμερα οι επενδυτές του City ζουν και εργάζονται στη Μ. Βρετανία, μιλούν τη γλώσσα, πράγμα που τους βοηθά να κατανοούν καλύτερα την τοπική πραγματικότητα.

«Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές υψηλού ρίσκου στην Ελλάδα, επανέρχεται η νευρικότητα απέναντι στην ευρωζώνη» αναφέρεται.

«Για άλλη μια φορά η τύχη της χώρας περνά μεταξύ άλλων από το City. Γιατί εκεί θα παιχτούν δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, με συνέπεια τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων να ανεβοκατεβαίνουν και η σπέκουλα να δίνει και παίρνει...»

Ο συντάκτης του άρθρου Ερίκ Αλμπέρ, υπογραμμίζει ότι, πλην εξαιρέσεων, η γλώσσα στην οποία γίνονται τα πάντα είναι τα αγγλικά.

Με αυτές τις συνθήκες, το βάρος του αγγλοσαξωνικού τύπου -Financial Times, Wall Street Journal, Bloomberg, Reuters - είναι κεφαλαιώδες γιατί αναδεικνύει μια συγκεκριμένη εικόνα για κάθε χώρα, που ενίοτε μπορεί να αποδειχθεί άδικη.

«Η Ελλάδα, η γλώσσα της οποίας δε μιλιέται πολύ, μπορεί να βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία. Με το να ζούν στο Λονδίνο οι επενδυτές κατανοούν από ένστικτο τις διάφορες τοπικές αποχρώσεις», λέει ο συντάκτης για να υπογραμμίσει στην καταληκτική του φράση:

«Η Ελλάδα και η ευρωζώνη αντιμετωπίζονται ενστικτωδώς με καχυποψία, με δεδομένο μάλιστα ότι η γεωγραφική τους θέση καθιστά το έργο ακόμα πιο δύσκολο».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire