ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 26 janvier 2015

Ελλάδα - Αυτοί θα είναι οι άνθρωποι κλειδιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ


DEFAULT
Φώτης Νάκος 

Την συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, έχουν συμφωνήσει οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, ενώ με ταχείες κινήσεις ήδη από το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αρχισε και τα σχεδιαγράμματα της πρώτης κυβέρνησης.
Από τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας Τσίπρας - Καμμένος συζητούν σε συνάντηση στην Κουμουνδούρου προκειμένου να βρουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΑΝΕΛ θα αναλάβουν ένα χαρτοφυλάκιο με πιθανότερο αυτό της Εμπορικής Ναυτιλίας. ο Πάνος Καμμένος πάντως ζήτησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δύο θέσεις υφυπουργών, αλλά και αν δεν συμβούν αυτά η κυβενρητική συμφωνία είναι δεδομένη και οριστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, τα πρώτα χαρτοφυλάκια έχουν ήδη μοιραστεί. Κατόπιν αυτών, πιθανόν και τη Δευτέρα αναμένεται να σχηματιστεί η πρώτη ελληνική κυβέρνηση με κορμό ένα αριστερό κόμμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ορκωμοσία του Αλ. Τσίπρα ως νέου πρωθυπουργού της χώρας θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα.
Αυτοί θα είναι οι άνθρωποι κλειδιά της επόμενης κυβέρνησης:
Αντιπρόεδρος με αρμοδιότητες υπερ-συντονιστή, θα έχει ο εγκέφαλος της οικονομικής στρατηγικής του Σύριζα, ο Γιάννης Δραγασάκης.
Γιάννης Δραγασάκης
Ο Γιάννης Δραγασάκης, θα είναι ο δεύτερος τη τάξει μετά τον Αλέξη Τσίπρα. Θα αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα αναλάβει τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης και των οικονομικών Υπουργείων
Γιάννης Βαρουφάκης
varoufakis
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών θα το αναλάβει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Τη θέση πάντως διεκδικεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Γιώργος Σταθάκης
default
Ο Γιώργος Σταθάκης έχει «κλειδώσει» για τη θέση του υπερ-υπουργού Ανάπτυξης.
Νίκος Κοτζιάς
Επικρατέστερος για το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Νίκος Κοτζιάς. Ένα από τα ονόματα όμως που έχουν συζητηθεί είναι και της Νάντιας Βαλαβάνη.
Προβάδισμα για την υπουργοποίησή τους έχουν και αρκετοί τομεάρχες, όπως ο Δημήτρης Στρατουλης στο υπουργείο Εργασίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Αλέξης Μητρόπουλος στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και ο Θεόδωρος Δρίτσας στο υπουργείο Άμυνας ή Ναυτιλίας. Για το Πεντάγωνο, βέβαια η τοποθέτηση του απόστρατου στρατηγού Νίκου Τόσκα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας δημιουργεί πολλούς συνειρμούς.
Αντίστοιχα ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας και πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό «χαρτί» για το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο δεν αποκλείεται να έχουν ρόλο η Θεανώ Φωτίου ή ο Τάσος Κουράκης.
Η θέση του Κυβερνητικού εκπροσώπου, δικαιωματικά με βάση τον έως τώρα ρόλο του, φαίνεται να ανήκει στον Πάνο Σκουρλέτη, ενώ δεν αποκλείεται στο υπουργείο Επικρατείας να τοποθετηθεί ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς.
Ο Νίκος Βούτσης από την στιγμή που δεν υπουργοποιηθεί, λόγω της μεγάλης του κοινοβουλευτικής εμπειρίας, θεωρείται πιθανό να αποτελέσει την επιλογή του κόμματος για το Προεδρείο της Βουλής.Η Ηρώ Διώτη και η ενασχόλησή της με το Περιβάλλον την έχει φέρει κοντά σε μια θέση στο αντίστοιχο υπουργείο.
Ερωτηματικό παραμένει αν ο Δημήτρης Παπαδημούλης θα προτιμήσει να παραμείνει στη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ή θα δεχτεί να πάρει ένα από τα κορυφαία χαρτοφυλάκια, όπως το υπουργείο Εσωτερικών που δεν αποκλείεται να συνενωθεί με το Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Πηγή: www.huffingtonpost.gr
Δημοσιεύτηκε στις 26/01/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire