ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 1 janvier 2015

Κύπρος - Έρευνα για την αξιοπιστία πολιτειακών θεσμών - Στον πάτο η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας

image
Γεωργία Χαννή
Ως έναν από τους λιγότερο αξιόπιστους πολιτειακούς θεσμούς θεωρούν την κεντρική τράπεζα οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της StockWatch με δείγμα 500 νοικοκυριά.

Η έρευνα καταδεικνύει την απαξίωση και δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι όχι μόνο του πολιτικού προσωπικού αλλά και χρηματοοικονομικών και εποπτικών θεσμών, όπως το χρηματιστήριο και η κεντρική τράπεζα.

Οι ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο αξιόπιστοι είναι διάφοροι πολιτειακοί θεσμοί χρησιμοποιώντας κλίμακα από το 0 μέχρι το 10.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, και όπως καταδεικνύεται και από παρόμοιες έρευνες, την χαμηλότερη βαθμολογία αξιοπιστίας έλαβαν τα πολιτικά κόμματα (2,1) και οι πολιτικοί (2,3).

Το 43% των πολιτών δηλώνει ότι θεωρεί καθόλου αξιόπιστους τους πολιτικούς (βαθμολογία 0) και το 38% ότι θεωρεί εντελώς αναξιόπιστα τα κόμματα.

Όπως καταδεικνύεται και από τους ιδιαίτερα χαμηλούς τζίρους αλλά και από την γενική κατάσταση που υπάρχει με τις μετοχικές αξίες, το χρηματιστήριο λαμβάνει ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία για την αξιοπιστία του. Ο μέσος όρος των απαντήσεων για το χρηματιστήριο είναι 2,5.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η έλλειψη αξιοπιστίας στον θεσμό που θεωρείται ο θεματοφύλακας της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο μέσος όρος των απαντήσεων για την κεντρική τράπεζα είναι μόλις 3,1. Μόλις το 2% των ερωτηθέντων δίνουν στην κεντρική τράπεζα βαθμολογία πέραν του 8.

Η αξιοπιστία της τραπεζικής εποπτικής αρχής είναι χαμηλότερη από αυτή της νομοθετικής εξουσίας. Η κυπριακή βουλή των αντιπροσώπων λαμβάνει βαθμολογία 3,4 από τα 10.

Η εκτελεστική εξουσία – δηλαδή, η κυβέρνηση – λαμβάνει ψηλότερη βαθμολογία (4,1) από την νομοθετική όπως και το υπουργείο οικονομικών (4,2), το οποίο χαίρει περισσότερης εμπιστοσύνης από την κεντρική τράπεζα.

Σχετικά ψηλά στην σειρά αξιοπιστίας βρίσκονται τα Ηνωμένα Έθνη (4,2) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (5,8).

Τα διάφορα σκάνδαλα με την τοπική αυτοδιοίκηση στην Πάφο δεν φαίνεται να επηρεάζουν προς το παρόν την ευρύτερη αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι τοπικές αρχές λαμβάνουν βαθμολογία 4,6 από το σύνολο των πολιτών. Η μέση βαθμολογία στην Λευκωσία είναι 5,2 και στην Πάφο μόλις 2,1.

Τα δικαστήρια έχουν ψηλότερη βαθμολογία από τους πλείστους πολιτειακούς θεσμούς αλλά μένουν κάτω από τη μέση της κλίμακας (4,8).

Οι θεσμοί παροχής ασφάλειας όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία χαίρουν της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης, με βαθμολογίες 5,4 και 5, αντίστοιχα.

Η εκκλησία της Κύπρου θεωρείται από τους πιο αξιόπιστους θεσμούς λαμβάνοντας 5,3 – λίγο πιο κάτω από τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι μετρήσεις αξιοπιστίας γίνονται από τη RAI για λογαριασμό της StockWatch. Το μέγεθος του δείγματος για τα νοικοκυριά ήταν 500 άτομα. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές, άντρες και γυναίκες 18 χρονών και άνω.

Η μεθοδολογία ήταν τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Η μέθοδος συλλογής στοιχείων ήταν με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της RΑΙ.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 12-17 Δεκεμβρίου 2014.



Πηγή: www.stockwatch.com.cy
Δημοσιεύτηκε στις 31/12/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire