ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 12 janvier 2015

Νεο-οθωμανικό τσίρκο στην Άγκυρα

ΣΚΗΝΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Ο σουλτάνος Ερντογάν και η νέα φρουρά της αυτοκρατορίας

Δεν έχει τέλος η μεγαλομανία και η επιθυμία του Τούρκου Προέδρου, Ρετσεπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την κατασκευή του πολυτελούς προεδρικού μεγάρου, σήμερα υποδέχτηκε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, με φόντο 16 ηθοποιούς ντυμένους όμως με στρατιωτικές στολές από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο σουλτάνος Ερντογάν και η νέα φρουρά της αυτοκρατορίας
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Ακ Σαράι θύμιζαν χολυγουντιανή υπερπαραγωγή, σε σημείο που ακόμη και ο Παλαισίνιος ηγέτης έδειχνε να έχει σαστίσει μπροστά στη θέα του Ερντογάν να κατεβαίνει την κεντρική σκάλη του παλατιού, περιστοιχισμένος από στρατιώτες μιας άλλης εποχής.
Οι στρατιώτες με τις ασπίδες, τα σπαθιά, τα κράνη και τα δόρατα αντιπροσώπευαν τους 16 χαρακτηριστικούς προστάτες των αυτοκρατοριών, από την εποχή των Ούνων, των Μογγόλων και των Σελτζούκων Τούρκων μέχρι την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη σύγχρονη Δημοκρατία της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν φαίνεται στις φωτογραφίες να βαδίζει ανάμεσα στους στρατιώτες μιας άλλης εποχής ως σουλτάνος. Ωστόσο πέραν της κριτικής οι φωτογραφίες έχουν γίνει αντικείμενο σχολιασμό στα social media με τους επικριτές του Τούρκου Προέδρου να τον "περιποιούνται" με διάφορα ειρωνικά σχόλια.
Ο σουλτάνος Ερντογάν και η νέα φρουρά της αυτοκρατορίας
Οι χρήστες σχολίασαν ότι οι στολές έδειχναν "καινούριες", αμφισβητώντας την αυθεντικότητά τους. «Ένα οθωμανικό τσίρκο στο παλάτι», έγραψε χαρακτηριστικά ο γνωστός χρονογράφος Καντρί Γκιουρσέλ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο σουλτάνος Ερντογάν και η νέα φρουρά της αυτοκρατορίας
Άλλοι χρήστες του Twitter προφανώς δεν εντυπωσιάστηκαν τόσο από την επίσημη φωτογραφία των δύο ηγετών και της συνοδείας τους και προσπάθησαν να την κάνουν πιο "ζωντανή" προσθέτοντας με φωτομοντάζ ήρωες του "Πολέμου των Άστρων" και του "Χάρι Πότερ".
Ο σουλτάνος Ερντογάν και η νέα φρουρά της αυτοκρατορίας
Αντί να περιοριστεί στην παραδοσιακή φρουρά που αποδίδει τιμές στους προεδρικούς καλεσμένους, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας επέλεξε να φωτογραφηθεί με τον προσκεκλημένο του στο καινούριο —και αμφιλεγόμενο— προεδρικό μέγαρο, στη βάση της σκάλας όπου είχαν στηθεί οι ηθοποιοί με τις στολές εποχής, βγαλμένοι, θα 'λεγε κανείς, από μουσείο.
Ο Ερντογάν προκάλεσε πέρσι έντονες αντιδράσεις όταν μετακόμισε στο ολοκαίνουριο, κολοσσιαίο μέγαρο του με τα 1.150 δωμάτια, που στοίχισε 490 εκατομμύρια ευρώ.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire