ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 30 janvier 2015

Κυπριακή Οικονομία - Για τεράστιο κουκούλωμα και στήριξη των φοροδιαφυγάδων κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης



Στο άβατο οι 50 μεγαλύτεροι φοροοφειλέτες


«Θέμα προσωπικών στοιχείων», λέει ο ΥΠΟΙΚ




Ελένη Νικολάου - Παυλίδη

Για τεραστίου μεγέθους κουκούλωμα και στήριξη των φοροδιαφυγάδων κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μετά την άρνησή του να καταθέσει στη Βουλή τις οφειλές των 50 μεγαλύτερων φοροδιαφυγάδων, καθώς επίσης και τα μέτρα που λαμβάνονται για να εισπραχτούν αυτοί οι φόροι.

Ο κ. Περδίκης απέστειλε στον κ. Γεωργιάδη κοινοβουλευτική ερώτηση στις 5 Νοεμβρίου του 2014, με την οποία τον καλούσε να αποστείλει στη Βουλή κατάλογο που να περιλαμβάνει τους πενήντα μεγαλύτερους οφειλέτες (νομικά και φυσικά πρόσωπα) του Τμήματος Φορολογίας, πληροφορίες για το ύψος των οφειλών τους, καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνονται είσπραξης των φόρων αυτών. «Ο κ. Υπουργός μας πληροφορεί, με επιστολή που έστειλε στη Βουλή, την οποία μάλιστα την αποκαλεί και εμπιστευτική, ότι δεν μπορεί να μας δώσει ούτε τα ονόματα, ούτε και το ύψος της φοροδιαφυγής τους. Και ύστερα ξοδεύει και ενάμιση σελίδα μόνο λόγια για να μας πει ότι θα κυνηγήσει τους φοροδιαφυγάδες», δήλωσε ο κ. Περδίκης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή των Οικολόγων, εάν αυτό δεν είναι κουκούλωμα, δεν είναι κάλυψη, τότε ποιο είναι; Να μας απαντήσει ο κ. υπουργός, είπε ο κ. Περδίκης, και διερωτήθηκε πώς θα πειστεί κάποιος ότι θα τους κυνηγήσει αν δεν τους κατονομάσει. «Δίνεται η εντύπωση ότι έχουμε  ένα κράτος που προστατεύει τους φοροδιαφυγάδες ακόμα και στο πιο απλό πράγμα, στην πληροφόρηση της Βουλής για το ύψος των οφειλόμενων ποσών», κατέληξε.

Στην απαντητική επιστολή που αποστάληκε στη γενική διευθύντρια της Βουλής στις 13 Ιανουαρίου και την οποία υπογράφει ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, Χρίστος Πατσαλίδης, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Έχω οδηγίες από τον υπουργό Οικονομικών να σας πληροφορήσω ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 4 του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου Ν.118(Ι)/2002 και του άρθρου 4 του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου Ν.7/78 όπως αυτοί τροποποιήθηκαν, οι αναλυτικές πληροφορίες που ζητούνται αναφορικά με τους χρεώστες του Τμήματος Φορολογίας, αποτελούν απόρρητες και εμπιστευτικές πληροφορίες».

Στην απαντητική επιστολή σημειώνεται επίσης ότι, «το συνολικό εισπρακτέο ύψος των φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας (άμεση και έμμεση φορολογία) για το οποίο δεν έχουν προωθηθεί σχετικές ενέργειες ανέρχεται στα €244,3 εκατ. από το σύνολο εσόδων του Τμήματος ύψους €3.504 εκατ. το 2013». Αναφέρεται επίσης ότι σχεδιάστηκε και προωθήθηκε η εφαρμογή στρατηγικής είσπραξης των φορολογικών υποχρεώσεων των νομικών και φυσικών προσώπων, μέσω της υιοθέτησης νέων προσεγγίσεων και γίνεται αναφορά στη δημιουργία του Γραφείου Μεγάλων Φορολογουμένων.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννο Δανιηλίδη, θέτοντας του το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσαν να δοθούν αυτά τα στοιχεία στη Βουλή. Όπως δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης, στη βάση σχετικής νομοθεσίας για σκοπούς κοινοβουλευτικού ελέγχου, υπάρχει υποχρέωση της αποστολής των στοιχείων αυτών στη Βουλή. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά δεν θα πρέπει να δοθούν στον βουλευτή, αλλά στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή σε κλειστή συνεδρία για σκοπούς ελέγχου, καθώς επίσης και στις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, χωρίς να δημοσιοποιηθούν.

Ως γνωστό, από τον Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων είχε ζητηθεί παλαιότερα γνωμάτευση κατά πόσο θα έπρεπε να δοθούν στη Βουλή τα στοιχεία όσων έβγαλαν στο εξωτερικό χρήματα και τότε ο Επίτροπος, είχε ανάψει το πράσινο φως. Ο νόμος προσωπικών δεδομένων αφορά μονό φυσικά πρόσωπα εν ζωή και δεν καλύπτει νομικά πρόσωπα ή άτομα που έχουν πεθάνει.
 
Ο «Φ» επικοινώνησε και με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα και να τοποθετηθεί σήμερα.




Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 29/01/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire