ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 30 janvier 2015

Υγεία - Ενεργειακά ποτά και βιταμινούχα ροφήματα δεν ενισχύουν την υγεία μας

Σπατάλη χρημάτων
Τα ενεργειακά ποτά και τα ροφήματα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες δεν ενισχύουν την πνευματική και σωματική υγεία, αποφαίνεται επιστημονική ομάδα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Μάλιστα, πολλά από τα οφέλη που τους αποδίδονται δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση, αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Σήμερα, εκατοντάδες διαφορετικά ενεργειακά ποτά και βιταμινούχα ροφήματα κυκλοφορούν στο εμπόριο με τους παραγωγούς τους να ισχυρίζονται ότι προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη, από την ενίσχυση της συγκέντρωσης μέχρι και την βελτίωση της μνήμης.

Επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων του Τορόντο και του Ρίερσον, στον Καναδά, μελέτησε τη σύσταση των προϊόντων αυτών σε σχέση με τους ισχυρισμούς που τα συνόδευαν. Επρόκειτο κυρίως για ενεργειακά ποτά, νερά με βιταμίνες και χυμούς με πρόσθετες θρεπτικές ουσίες, κυρίως βιταμίνη Β6, Β12, C και νιασίνη.

«Αλλά, με εξαίρεση την βιταμίνη C οι περισσότεροι νεαροί ενήλικες ήδη παίρνουν τα θρεπτικά αυτά συστατικά από άλλες πηγές», εξηγεί η ερευνήτρια Ναόμι Ντάτσνερ.

Και προσθέτει ότι «ενώ η μελέτη μας αποδεικνύει ότι, ο καταναλωτής αποκομίζει τελικά ελάχιστο ή καθόλου όφελος από τα συγκεκριμένα προϊόντα, οι εταιρείες τα παρουσιάζουν ως καινοτόμα. Ωστόσο, δεν εντοπίσαμε στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι ικανά να αντιμετωπίσουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό».

Οι ερευνητές προτείνουν λοιπόν τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας για την προστασία των καταναλωτών από προϊόντα με παραπλανητικούς επιστημονικούς ισχυρισμούς ή από τον κίνδυνο που συνεπάγεται για την υγεία τους η κατανάλωση τέτοιων αγαθών.
 
 
 
Πηγή: www.in.gr
Δημοσιεύτηκε στις  29/01/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire