ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 21 janvier 2015

200.000 νέοι έφυγαν από την Ελλάδα


Guardian: Αρθρο για τους 200.000 νέους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα

Τους χαρακτηρίζει «Γενιά G - μία άνευ προηγουμένου διαρροή μυαλών»
Guardian: Αρθρο για τους 200.000 νέους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα


«Ας τους αποκαλέσουμε Generation G (Γενιά G): νέοι, ταλαντούχοι, Έλληνες -τμήμα μίας από τις μεγαλύτερες "διαρροές μυαλών" σε μία αναπτυγμένη δυτική οικονομία της σύγχρονης εποχής».

Έτσι ξεκινά η βρετανική εφημερίδα The Guardian το άρθρο της για τους περίπου 200.000 νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Γιατροί στη Γερμανία, ακαδημαϊκοί στη Βρετανία, καταστηματάρχες στην Αμερική -ο αποδεκατισμός του πληθυσμού στην Ελλάδα αποτελεί ίσως την πιο ολέθρια συνέπεια της οικονομικής κατάρρευσης» που έχει πλήξει τη χώρα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.


Η δημοσιογράφος του Guardian αναφέρεται σε αριθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ομάδας Endeavour που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, από το 2% του πληθυσμού που έχει εγκαταλείψει τη χώρα, περισσότεροι από τους μισούς έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Η μετανάστευση έχει αυξηθεί κατά 300% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50%.

Όπως αναφέρει στον Guardian η Αλίκη Μουρή, κοινωνιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, «πρόκειται για τεράστια απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, οι συνέπειες της οποίας θα αρχίσουν να διακρίνονται μόλις την επόμενη δεκαετία».

«Οι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει με μεγάλο κόστος, τόσο για τις οικογένειές τους, όσο και για το δημόσιο χρήμα, εργάζονται πλέον σε πιο πλούσιες χώρες που δεν έχουν επενδύσει καθόλου σε αυτούς» προσθέτει η ίδια.

Μιλώντας στον Guardian, νέοι άνθρωποι που έχουν φύγει από την Ελλάδα εκθέτουν τις απόψεις τους.

«Θα έπρεπε να είμαι στην Ελλάδα τώρα» λέει η 28χρονη Μαριτίνα Ρώππα, εκπαιδευόμενη γιατρός που εγκατέλειψε την Ελλάδα πριν από τρία χρόνια για το Μίντεν της βορειο-δυτικής Γερμανίας. «Είναι κρίμα που άνθρωποι σαν εμένα, στη δεύτερη δεκαετία τους, πρέπει να φύγουν» τονίζει.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε στατιστικές που δημοσιεύουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 35.000 έλληνες γιατροί έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Σε αντίθεση με τους μετανάστες της δεκαετίας του 1950, οι σύγχρονοι μετανάστες έχουν υψηλή εκπαίδευση, τονίζει ο Guardian.

Η νέα αυτή γενιά έχει στραμμένο το βλέμμα της στις εκλογές της Κυριακής και πολλοί θα επιστρέψουν για να ψηφίσουν.

Πολλοί από τους Έλληνες που έχουν μεταναστεύσεις θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν η οικονομία της χώρας ανακάμψει. Ειδικοί αναλυτές λένε ότι οι νέες τους δεξιότητες και η νοοτροπία τους θα μπορούσαν να γίνουν οι παράγοντες της αλλαγής που έχει ανάγκη η Ελλάδα.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

10
εκτύπωση 
σχόλια (16)


απομένουν 700 χαρακτήρες



Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
    Ολα καλά | 20/01/2015 17:23
    με τον Guardian. Αυτό που δεν μας λέει είναι αν η Ελλάδα πραγματικά χρειάζεται τους 35.000 γιατρούς που (κατά τα γραφόμενα της) έχουν μεταναστεύσει ή τους πχ 15.000 ακαδημαικούς ή τους πχ τους 40.000 μηχανικούς (μεταξύ αυτών και η αφεντιά μου). Επιτέλους ας σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα πέτρα να πετάξεις επιστήμονα θα βαρέσεις (και μάλιστα οι περισσότεροι σε επιστημονικά πεδία τα οποία καμμία σχέση δεν έχουν με την παραγωγή). Προσωπικά έφυγα για λόγους πολύ καλύτερης αμοιβής και μικρότερης φορολογίας. (Το είχα κάνει και παλιότερα)
    Τέρας
    απάντηση201
    Αν θες να αλλάξεις | 20/01/2015 17:21
    Υπάρχει και η οπτική που λέει πως αν θέλεις να αλλάξει ο κόσμος άλλαξε πρώτα τον εαυτό σου, αν ο κάθένας άλλαζε τον εαυτό του, σταματούσε η γκρίνια και έμπαιναν φυλακή για καταναγκαστικά έργα όλοι μα όλοι όσοι έβαλαν χέρι σε δημόσιο χρήμα τοτε κατι θα γινόταν
    Ανώνυμος / η
    απάντηση71
    Προς Κωστα, Λεωνιδα, Μαρκο | 20/01/2015 16:58
    Ενώ και'γω ειμαι υπερ του αγωνα του αδυνατου για τα δικαιώματα του, οι περγαμηνες που υποστηριζετε περι του αγωνα, ανηκουν σε πραγματικούς αγωνιστες που εζησαν σε προηγουμενε γενιες και όχι τους συνδικαλΗστες του σημερα που εμφανίζονται σαν σωτηρες. Είναι τουλαχιστον υπερβολή κατά τη γνωμη μου να εξισώνεις τον Λαμπρακη με παρασσιτα σαν τον Φωτοπουλο το Λυμπεροπουλο κτλ. Εάν εσεις οι τρεις θεωρείτε την απαξιωση του κάθε σχολιαστη σαν επιχειρημα σε μια συζητηση που εσεις ανοιξατε με τις απαντησεις σας, αποτυχατε πριν καν αρχισετε. Η πληροφορια σου περι του " Ιδιωτη." ενώ είναι σωστη, με τον τροπο που εκφράζεται δειχνει την απαιτηση σου για αναγνωριση, η οποια κερδίζεται αλλοιως. Συμφωνεις?
    Enas metanastis
    απάντηση70
    Me ediwxan, den efyga! | 20/01/2015 16:29
    Mas ediwxan apo thn xwra kai mas ekopsan kai to dikaiwma pshfou..mas lene me ton tropo tous sto kalo kai mhn xanapathsete..otan 8a 8eloun na forologhsoun tis periousies mas omws ektos elladas 8a 8umh8oun pali oti kai emeis tou exwterikou, Ellhnes eimaste! Den efyga! Me ediwxan!Me ediwxan me tropo xudaio kai exeftelistiko!
    V.C.
    απάντηση82
    Αλλο ενα αρθρο που εχει πιασει τη νοοτροπια του μεσου ελληνα, | 20/01/2015 16:23
    ειδικα η τελευταια παραγραφος, οπου οι ντοπιοι θα περιμενουν τους ξενητεμενους να τους αλλαξουν νοοτροπια. Βλέπετε πολλοι από μας που φυγαμε, ξενητευτηκαμε για να ξεφυγουμε και από αυτή τη νοοτροπια που σε θελει καθηλωμενο σε ένα τριτοκοσμικο τροπο ζωης. Εμεις παλαιψαμε, δωσαμε τον αγωνα μας και στον τοπο μας και στην ξενητια. Ποτε δεν ξεχασαμε την πατριδα και ολο ξεπληρώνουμε το χρεος μας απέναντι της. Αλλα είναι λογικο να γυρισουμε να μεινουμε μονιμα σ'ενα κοσμο χειροτερο απ'αυτον που αφήσαμε?
    Enas metanastis
    απάντηση120
    Καινουργιο ειναι; | 20/01/2015 16:11
    Πού να γυρισουμε; Μας περιμενουν οι συνδικαλες στη γωνια να μας διωξουν με καθε τροπο οι παρατρεχαμενοι των κομματων. Εξοριστοι ειμαστε. Τωρα με την κριση ενα παραπανω. Πιασαν τις θεσεις με τα μορια απο την "προυπηρεσια" και μεις να παμε στον Αρη αν ειναι δυνατον. Ειναι απαραδεκτο να υπαρχει κομματικοποιηση στα ερευνητικα ιδρυματα, αλλα τι περιμενεις απο τους καταφερτζηδες υπαλληλους των κομματων; Μαζι τα φαγανε. Ολη η χωρα προσκυνα τα δικαιωματα τους, οι αλλοι ειναι λαθραιοι Ελληνες.
    Μαριτσα
    απάντηση170
    Μόνο οι δ.υ. δεν φεύγουν | 20/01/2015 16:05
    σε λίγο που δεν θα έχει μείνει κανείς άλλος στην αποτυχημένη χώρα, θα πληρώνονται μόνοι τους με τα δις που θα τυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Ανώνυμος / η
    απάντηση100
    Θα γυρίσουμε | 20/01/2015 15:24
    Θα γυρίσουμε, μη ανησυχείτε. Το θέμα είναι γιατί θα γυρίσουμε; Θα γυρίσουμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει ή θα γυρίσουμε για να πάρουμε κάνα εξοχικό κοψοχρονιά; Οι εκλογές είναι αυτή την Κυριακή. Εγώ δεν θα ψηφίσω γιατί έχω φύγει από τη χώρα το 2008 και δεν αισθάνομαι ότι έχω δικαίωμα ψήφου ενώ δεν είμαι τόσα χρόνια στη χώρα. Θα περιμένω την απόφαση του Ελλ, λαού. Δεν υπάρχει πλέων πρόβλημα για εμένα. Ή θα γυρίσω για να βοηθήσω, ή για να αγοράσω από το ξεπούλημα. Πολλοί ακόμα είναι σαν και εμένα που περιμένουν το ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τα πράγματα. Αλλά κάθε απόφαση του Ελλ. λαού θα είναι σεβαστή. Εξάλλου εκείνος θα πληρώσει στο τέλος το μάρμαρο. Εμείς ευτυχώς τη σκαπουλάραμε.
    Μάρκος
    απάντηση345
    Και γιατι εχει πρωτοσελιδο | 20/01/2015 14:46
    τους κλοουν που διαδηλωνουν?? Εμεις που φυγαμε δεν εχουμε καμμια σχεση με αυτους στην πλειοψηφια μας
    Gguu
    απάντηση3814
    Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
    success story | 20/01/2015 14:40
    success story
    δημητρης
    απάντηση193

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire