Και όμως υπάρχει Μητροπολίτης που προτείνει την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου και  μάλιστα νιώθει ενοχή όταν αναγκάζει βουλευτές να ορκίζονται παρά τη θέληση τους!

Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο που προτείνει να δίνεται πολιτικός όρκος στα δικαστήρια  αλλά και στην ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων.

«Νιώθω ενοχή όταν αναγκάζω βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκήσουν», αναφέρει ο Μητροπολίτης, σε κείμενό του που δημοσιεύεται στο Thrakitoday, τονίζοντας πως ο θρησκευτικός όρκος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για όσους πιστεύουν ενώ για όσους δεν πιστεύουν είναι μια μεγάλη παρωδία.

Όπως υπογράμμισε «όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες, πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία, την έκανε τελετή ορκωμοσίας και την έβαλε στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια αλλά και στον συγκροτούμενο δημόσιο τομέα. Η Εκκλησία (παρά την απαγόρευση του όρκου που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο) συγκατένευσε, από ανάγκη, καθώς έπρεπε να βοηθήσει στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους.

Αντί του όρκου στο Ευαγγέλιο, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως προτείνει «να ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει» και τα οποία μας τα ενέπνευσε ή όχι η Δημοκρατία.



Πηγή: www.avgi.gr
Δημοσιεύτηκε στις 27/01/2015