ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 20 janvier 2015

Τα φοβικά σύνδρομα του αθηναϊκού κράτους


Κώστας Βενιζέλος

Η Αθήνα μεταξύ προεκλογικής παραζάλης στην οποία βρίσκεται και των μετέωρων βημάτων στην οικονομία, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να περάσει με χαμηλές πτήσεις την κρίση που προκάλεσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Βεβαίως και πριν εισέλθει η χώρα στην προεκλογική περίοδο, η ίδια τακτική υιοθετείτο. Το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου, επέλεξε την υποβάθμιση των διαφορών με την Τουρκία, καθώς θεωρούσε πως δεν θα άντεχε να ανοίξει κι άλλο μέτωπο πέραν από αυτό της οικονομίας. Ούτως ή άλλως το μέτωπο με την Τουρκία είναι ανοικτό ανεξάρτητα εάν το βλέπει η κοντόφθαλμη Αθήνα (και στην οικονομία που ήταν επικεντρωμένοι μαντάρα τα έκαναν αμφότεροι ως τα «καλά παιδιά» της Μέρκελ και της Τρόικας).

 
Βεβαίως, σε ό,τι αφορά στην παρούσα κρίση, μεγαλύτερη τρικλοποδιά από την πραγματοποίηση του Ανώτερου Συμβουλίου Ελλάδος και Τουρκίας, τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, δεν μπορούσε να υπάρξει. Την ώρα που η Λευκωσία επιχειρούσε να πείσει για τις πρόδηλες τουρκικές παραβιάσεις και τη συνεχιζόμενη εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, στην Αθήνα επραγματοποιείτο το Συμβούλιο, το οποίο εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα φιάσκο. Η Άγκυρα διά των προτάσεων που υπέβαλε επιβεβαίωσε τις επεκτατικές της βλέψεις. Το επιχείρημα ότι ρωτήθηκε η Λευκωσία και έδωσε τη συναίνεσή της για τη σύγκληση του Συμβουλίου, δεν σημαίνει και τίποτε και εάν ικανοποιεί το αθηναϊκό κράτος, η ευθύνη ανήκει και στους δύο. Όμως οι ενημερωμένοι γνωρίζουν πως ήταν επιθυμία και επιδίωξη της Αθήνας και συναίνεσε και η Λευκωσία.
 
Αυτό που φαίνεται ότι δεν γίνεται αντιληπτό είναι πως το δίδυμο Ερντογάν και Νταβούτογλου κτίζει μια στρατηγική ηγεμονικού χαρακτήρα και απέναντι σε αδύνατους κρίκους, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, υιοθετεί τακτικές στρατιωτικής ισχύος.
Η Αθήνα, από τη δεκαετία του '90, πέρασε σε μια άλλη προσέγγιση έναντι της Άγκυρας. Εγκατέλειψε την «πολιτική των χαρακωμάτων», στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του τουρκικού μαξιμαλισμού. Το αποτέλεσμα αυτής της νέας τακτικής οδήγησε στην αποθράσυνση της Τουρκίας και έκτοτε η Αθήνα στριμωγμένη στον τοίχο ελπίζει να μην αγριέψει η Άγκυρα. Επιμένοντας σε μια πολιτική που δεν έχει αποτέλεσμα, στην Αθήνα φτιάχνουν μια ψεύτικη πραγματικότητα για τις σχέσεις της με την Τουρκία και το Κυπριακό. Είναι επιλογή να ζουν με ψευδαισθήσεις.
 
Σαμαράς και Βενιζέλος παραδίδουν την εξουσία την ερχόμενη Κυριακή. Στα εθνικά θέματα οι αποδόσεις τους ήταν περίπου όπως και στην οικονομία. Τώρα που θα αποχωρήσουν, ίσως τουλάχιστον ο κ. Σαμαράς να θυμηθεί την παλαιότερη  «αντιστασιακή του δράση». Εκ του ασφαλούς βέβαια.
Κώστας Βενιζέλος
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/238043/ta-fovika-syndroma-tou-athinaikou-kratous#sthash.Vszzm0Ow.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire