ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 31/1-2015
"Η" Online 31/1-2015
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Αμετακίνητος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις θα παραμείνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση των επισκέψεων Σουλτς και Ντάισεμπλουμ.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε στους συνεργάτες του ότι «Οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου».
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει την σταθερή πολιτική θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά έναντι των δανειστών.
Η σύσκεψη βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ.
Εν τω μεταξύ, στο εξώφυλλο του Spiegel βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός των διαθέσεων: «Αλέξης Τσίπρας, ο εφιάλτης της Ευρώπης: Οδηγός που πηγαίνει ανάποδα».
Στην φωτογραφία, ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει βλοσυρός, με βλέμμα επιθετικό και αγέλαστος, ενώ τα χέρια του είναι σταυρωμένα στο στήθος του.
«Ο θυμωμένος Έλληνας» είναι ένας άλλος χαρακτηρισμός που χρησιμοποιεί το περιοδικό και γράφει: «Ο νικητής των εκλογών της Αθήνας, Αλέξης Τσίπρας, θέλει μία άλλη Ευρώπη σε σχέση με εκείνη της Άνγκελα Μέρκελ. Η επιτυχία του αναζωπυρώνει τη δυσθυμία ενάντια στη γερμανική κυριαρχία. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας ελπίζουν, επίσης, σε ένα τέλος της πολιτικής λιτότητας».
Το περιοδικό κυκλοφορεί αύριο, 31 Ιανουαρίου. Η ρήξη
Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, η κυβέρνηση απέρριψε την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα αλλά και την παράταση του ελληνικού προγράμματος όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Νταίσελμπλουμ, στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι η πρώτη συνάντηση του Γ. Ντάισελμπλουμ, που συνοδευτόταν από τον πρόεδρο του Εuroworking Group Τόμας Βίζερ, με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, διήρκησε μόλις 30 λεπτά.
Η βούληση της κυβέρνησης αφορά ένα σχέδιο για αλλαγή πορείας, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ για την παρουσία του στην Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δώσει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση της κυβέρνησης να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Όπως, τόνισε «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας, το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του Δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας: «Σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία». Ζήτησε την στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.
Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση και εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του. «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με διαλόγους που διερρευσαν, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτογενώς ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, και όχι για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και για δέσμευση από τη λαϊκή εντολή να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Επισημαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε λόγο για κούρεμα χρέους, αλλά για διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, και εστίασε στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση.
Ο διάλογος «φωτιά»
Αλέξης Τσίπρας: Τέσσερα χρόνια τώρα η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει άδικα.
Γερούν Ντάισελμπλουμ: Δεν έχω την ίδια άποψη.
Α. Τ: Τότε δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από 124%. 1,5 εκατ. άνεργοι. 2,5 εκατ. φτωχοί.
Γ. ΝΤ: Θα ζήσετε χωρίς παράταση του προγράμματος;
Α.Τ: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ε.Ε είναι ο σεβασμός στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στο τέλος της οποίας ο τελευταίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει πλάνο για συνεργασία με την τρόικα.
Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Βαρουφάκης και Τσίπρας είχαν σύσκεψη το πρωί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της επίσκεψης.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, με τις συνομιλίες «αυτές ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους, που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής οικονομίας της χώρας, στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης».
Είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε σε δηλώσεις του από το Άμστερνταμ, ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».
Ο κ. Ντάισελμπλου αναμένεται να μεταφέρει το μήνυματης Ευρωζώνης για την τήρηση των δεσμεύσεων με παράλληλη συζήτηση για ορισμένες επιμέρους θετικές διευθετήσεις-παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Βαγγέλης Δεμίρης), στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ο πρόεδρος του Εurogroup προβλέπεται να καλέσει την Αθήνα να παρουσιάσει το συντομότερο τις θέσεις της, διαμηνύοντας παράλληλα ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να ανοίξει συζήτηση για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Οι χθεσινές του σκληρές τοποθετήσεις, άλλωστε, άφηναν να διαφανούν οι διαθέσεις του επικεφαλής του Eurogroup, που προειδοποίησε ότι η νέα κυβέρνηση θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, εάν τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. «Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις (προεκλογικές) υποσχέσεις, ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Αμστερνταμ.
Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλώς να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει». Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», σχολίασε. Επανέλαβε, πάντως, ότι «η Ελλάδα τρέφει τη φιλοδοξία να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της».
Διαπραγματεύσεις
O Γ. Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται σύμφωνος να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόκληση από την ελληνική κοινή γνώμη. Οι διαπραγματεύσεις με τις κοινοτικές αρχές πιθανολογείται ότι θα συνεχίζονται επί βελγικού εδάφους, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά το τι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι Βρυξέλλες και οι εταίροι, ώστε να υπάρξει άμεση βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, οι κοινοτικοί παράγοντες είναι ξεκάθαροι και τονίζουν ότι οι συμβολισμοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την πραγματικότητα και πως πριν από τις πρόωρες προσφορές πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Πάντως, στις Βρυξέλλες εκφράζουν προβληματισμό για τα ανησυχητικά μηνύματα που προέρχονται από την Αθήνα, κυρίως σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση μνημονιακών συμφωνιών. Ειδικότερα, θεωρούν ότι μέτρα όπως ο περιορισμός της εμβέλειας του ΕΝΦΙΑ, ή η επαναπρόσληψη απολυθέντων του Δημοσίου θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, που μπορεί να εκτροχιάσει τον στόχο του πλεονάσματος. Σημείο ανησυχίας αποτελούν και οι εξαγγελίες περί ματαίωσης ακόμη και συμφωνηθέντων κατ' αρχήν ιδιωτικοποιήσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες έχουν πυκνώσει οι επαφές και οι συζητήσεις μεταξύ απεσταλμένων των δύο πλευρών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν και τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες.
Ο Τσίπρας επιλέγει την μετωπική σύγκρουση: «Μένω συνεπής στις δεσμεύσεις μου» - Οι «καυτοί» διάλογοι στο Μέγαρο Μαξίμου
Αμετακίνητος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις θα παραμείνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση των επισκέψεων Σουλτς και Ντάισεμπλουμ.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε στους συνεργάτες του ότι «Οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου».
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει την σταθερή πολιτική θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά έναντι των δανειστών.
Η σύσκεψη βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ.
Εν τω μεταξύ, στο εξώφυλλο του Spiegel βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός των διαθέσεων: «Αλέξης Τσίπρας, ο εφιάλτης της Ευρώπης: Οδηγός που πηγαίνει ανάποδα».
Στην φωτογραφία, ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει βλοσυρός, με βλέμμα επιθετικό και αγέλαστος, ενώ τα χέρια του είναι σταυρωμένα στο στήθος του.
«Ο θυμωμένος Έλληνας» είναι ένας άλλος χαρακτηρισμός που χρησιμοποιεί το περιοδικό και γράφει: «Ο νικητής των εκλογών της Αθήνας, Αλέξης Τσίπρας, θέλει μία άλλη Ευρώπη σε σχέση με εκείνη της Άνγκελα Μέρκελ. Η επιτυχία του αναζωπυρώνει τη δυσθυμία ενάντια στη γερμανική κυριαρχία. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας ελπίζουν, επίσης, σε ένα τέλος της πολιτικής λιτότητας».
Το περιοδικό κυκλοφορεί αύριο, 31 Ιανουαρίου. Η ρήξη
Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, η κυβέρνηση απέρριψε την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα αλλά και την παράταση του ελληνικού προγράμματος όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Νταίσελμπλουμ, στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι η πρώτη συνάντηση του Γ. Ντάισελμπλουμ, που συνοδευτόταν από τον πρόεδρο του Εuroworking Group Τόμας Βίζερ, με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, διήρκησε μόλις 30 λεπτά.
Η βούληση της κυβέρνησης αφορά ένα σχέδιο για αλλαγή πορείας, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ για την παρουσία του στην Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δώσει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση της κυβέρνησης να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Όπως, τόνισε «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας, το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του Δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας: «Σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία». Ζήτησε την στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.
Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση και εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του. «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με διαλόγους που διερρευσαν, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτογενώς ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, και όχι για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και για δέσμευση από τη λαϊκή εντολή να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Επισημαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε λόγο για κούρεμα χρέους, αλλά για διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, και εστίασε στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση.
Ο διάλογος «φωτιά»
Αλέξης Τσίπρας: Τέσσερα χρόνια τώρα η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει άδικα.
Γερούν Ντάισελμπλουμ: Δεν έχω την ίδια άποψη.
Α. Τ: Τότε δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από 124%. 1,5 εκατ. άνεργοι. 2,5 εκατ. φτωχοί.
Γ. ΝΤ: Θα ζήσετε χωρίς παράταση του προγράμματος;
Α.Τ: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ε.Ε είναι ο σεβασμός στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στο τέλος της οποίας ο τελευταίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει πλάνο για συνεργασία με την τρόικα.
Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Βαρουφάκης και Τσίπρας είχαν σύσκεψη το πρωί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της επίσκεψης.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, με τις συνομιλίες «αυτές ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους, που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής οικονομίας της χώρας, στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης».
Είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε σε δηλώσεις του από το Άμστερνταμ, ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».
Ο κ. Ντάισελμπλου αναμένεται να μεταφέρει το μήνυματης Ευρωζώνης για την τήρηση των δεσμεύσεων με παράλληλη συζήτηση για ορισμένες επιμέρους θετικές διευθετήσεις-παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Βαγγέλης Δεμίρης), στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ο πρόεδρος του Εurogroup προβλέπεται να καλέσει την Αθήνα να παρουσιάσει το συντομότερο τις θέσεις της, διαμηνύοντας παράλληλα ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να ανοίξει συζήτηση για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Οι χθεσινές του σκληρές τοποθετήσεις, άλλωστε, άφηναν να διαφανούν οι διαθέσεις του επικεφαλής του Eurogroup, που προειδοποίησε ότι η νέα κυβέρνηση θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, εάν τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. «Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις (προεκλογικές) υποσχέσεις, ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Αμστερνταμ.
Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλώς να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει». Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», σχολίασε. Επανέλαβε, πάντως, ότι «η Ελλάδα τρέφει τη φιλοδοξία να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της».
Διαπραγματεύσεις
O Γ. Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται σύμφωνος να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόκληση από την ελληνική κοινή γνώμη. Οι διαπραγματεύσεις με τις κοινοτικές αρχές πιθανολογείται ότι θα συνεχίζονται επί βελγικού εδάφους, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά το τι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι Βρυξέλλες και οι εταίροι, ώστε να υπάρξει άμεση βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, οι κοινοτικοί παράγοντες είναι ξεκάθαροι και τονίζουν ότι οι συμβολισμοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την πραγματικότητα και πως πριν από τις πρόωρες προσφορές πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Πάντως, στις Βρυξέλλες εκφράζουν προβληματισμό για τα ανησυχητικά μηνύματα που προέρχονται από την Αθήνα, κυρίως σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση μνημονιακών συμφωνιών. Ειδικότερα, θεωρούν ότι μέτρα όπως ο περιορισμός της εμβέλειας του ΕΝΦΙΑ, ή η επαναπρόσληψη απολυθέντων του Δημοσίου θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, που μπορεί να εκτροχιάσει τον στόχο του πλεονάσματος. Σημείο ανησυχίας αποτελούν και οι εξαγγελίες περί ματαίωσης ακόμη και συμφωνηθέντων κατ' αρχήν ιδιωτικοποιήσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες έχουν πυκνώσει οι επαφές και οι συζητήσεις μεταξύ απεσταλμένων των δύο πλευρών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν και τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire