ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 29 janvier 2015

Ευρωπαϊκή Ένωση - Με ομοφωνία αλλά για έξι μήνες(αντί ενός έτους) οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Με παρέμβαση του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά ο όρος «κυρώσεις» αντικαταστάθηκε με τη φράση «κατάλληλες ενέργειες» Picture 0 for ΕΕ: Με ομοφωνία αλλά για έξι μήνες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέες κυρώσεις στη Ρωσία στο τελικό Σχέδιο των Συμπερασμάτων για την Ουκρανία, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.
«Επελέγη ο διάλογος έναντι των κυρώσεων και αφαιρέθηκε η πρόταση για νέες κυρώσεις. Οι διαπραγματεύσεις έληξαν με έναν καλό συμβιβασμό ανάμεσα στην ΕΕ και την Ελλάδα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Βήμα, το τροποποιημένο κείμενο αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και ενσωματώνει την πλειοψηφία των παρατηρήσεων που η Αθήνα είχε καταθέσει ήδη από την Τετάρτη.

Στο «καυτό θέμα» των κυρώσεων, όπου πολλοί εταίροι είχαν διατυπώσει ανησυχία ότι η Αθήνα θα στρεφόταν στην άσκηση βέτο, η παράταση των ήδη ισχυόντων περιοριστικών μέτρων έναντι προσώπων μόνο για έξι μήνες αντί ένα έτος όπως αρχικά προβλεπόταν ικανοποιεί την Αθήνα. Τα περιοριστικά αυτά μέτρα θα ισχύσουν πλέον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Ως προς τυχόν εισαγωγή νέων προσώπων σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων,  η σχετική απόφαση αναβάλλεται για αργότερα, ενώ απεφεύχθη ρητή αναφορά σε Ρώσους υπηκόους.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αφαιρέθηκε όποια αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από μία γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον  αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο. Η Κομισιόν θα αναλάβει φυσικά να είναι προετοιμασμένη για αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν υπάρχει αυτοματισμός. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του Βήματος, αφαιρέθηκε επίσης η σύνδεση μεταξύ αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το θέμα της Ουκρανίας πάντως αναμένεται να απασχολήσει και την έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου
Η κυβέρνηση διαρρέει πως η Ελλάδα κατάφερε να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία. Ειδικότερα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν τα εξής:
«Όπως αποφασίστηκε από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων, δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων.

»Παράλληλα, οι υφιστάμενες κυρώσεις ανανεώνονται μόνο έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο, ενώ δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων.

»Αποδείχθηκε σήμερα ότι άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνο η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην ΕΕ».
«Εποικοδομητική και θετική η στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία»
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εξήρε την «εποικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας» στη συζήτηση για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ίδια η στάση της Ελλάδας ήταν εποικοδομητική και προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ.

«Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Φ. Μογκερίνι.Πηγή: www.voria.gr
Δημοσιεύτηκε στις 29/01/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire