ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 27 janvier 2015

Δείγμα γραφής του νέου υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας

Νίκος Κοτζιάς: H Μεγαλόνησος βυθίζεται - Αντίσταση για ένα μέτωπο
Σωτηρίας
  Παρασκευή, 26 Απρ 2013      

Νίκος Κοτζιάς: H Μεγαλόνησος βυθίζεται - Αντίσταση για ένα μέτωπο Σωτηρίας

Ο μνημονιακοί επιθυμούν, όποτε οι τροϊκανοί μάς βάζουν το όπλο στονκρόταφο, να τραβάμε εμείς οι ίδιοι τη σκανδάλη, ακόμα και να προπληρώσουμε τοκόστος της σφαίρας θανάτου μας...

του Νίκου Κοτζιά

Το Κυπριακό παραμένει μέσα στην κρίση ένα γεωπολιτικό ζήτημα. Η απόφασητων ΗΠΑ να μετακινήσουν το κύριο βάρος της προσοχής τους από την Ευρώπη και τηΜέση Ανατολή στη Νοτιοανατολική Ασία (Νέο Δόγμα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ,Μάιος 2012) δημιουργεί από μια πλευρά συνθήκες αύξησης των ανταγωνισμών ανάμεσαστις ευρωπαϊκές δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Γεννά νέες ορέξειςστη χώρα που έχει την πρωτοκαθεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία.

Προκειμένου η Γερμανία να πετύχει τους σχεδιασμούς της επιδιώκει,πρώτον, τη μετατροπή της Κύπρου σε αποικία χρέους. Προς τούτο επέβαλε,δεύτερον, την defacto διάλυση του τραπεζικού συστήματος στη Μεγαλόνησο.Τέλος, κατάφερε να περιορίσει δραστικά την παρουσία της Ρωσίας στην Κύπρο. Μιαςδύναμης που η στήριξη που έδινε στην Κυπριακή Δημοκρατία στους διεθνείςοργανισμούς ενοχλούσε διαρκώς τις πιο φιλοτουρκικές δυνάμεις της Ευρώπης. Σημειώνωότι όταν κόβεις σε κάποιον την περιουσία του χωρίς να τον ρωτήσεις αποτελεί τημέγιστη υποκρισία να τον κακίζεις. Η Κύπρος με τα λάθη της και τη στάση τωνΑθηνών έγινε έρμαιο των ορέξεων της τρόικας και των διεθνών συμμάχων της. Αλλάκαι η Μόσχα δεν δείχνει να κατανοεί τις επιπτώσεις που έχουν οι αλλαγές στηνΑνατολική Μεσόγειο στη δική της θέση.


Οι Γερμανοί επιθυμούν να σκάσουν μύτη στην Ανατολική Μεσόγειο, που δενμπόρεσαν να κατακτήσουν με τον Ρόμελ. Επιδιώκουν να προωθήσουν τα γεωπολιτικάσχέδιά τους με μοχλό τα δάνεια και το πρόβλημα ρευστοποίησης των τραπεζών στηνΚύπρο. Θέλουν να βρίσκονται κοντά στις ενεργειακές πηγές της Μέσης Ανατολής.Ονειρεύονται την υλοποίηση του σχεδίου των Γερμανών βιομηχάνων για άμεσηπρόσβαση σε αέριο και πετρέλαιο. Προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να συσκοτίσουν τηναφετηρία του προβλήματος, που δεν ήταν οι μεγάλες καταθέσεις των Ρώσων, τιςοποίες, εξάλλου, επιδιώκουν να προσελκύσουν στις δικές τους τράπεζες, αλλά το PSI που επέβαλαν στην Ελλάδα. Πολιτική με την οποία αποδιοργάνωσαντις κυπριακές τράπεζες που κατείχαν ελληνικά ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θυμίζω ότι οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας άφησαν την ΚυπριακήΔημοκρατία απροστάτευτη στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Η Αθήναπανηγύριζε και χλεύαζε εμάς τους λίγους που προειδοποιούσαμε για τις επιπτώσειςτου PSI, στο οποίο δεν προβλεπόταν ανακεφαλαιοποίηση για τιςκυπριακές τράπεζες. Η Λευκωσία δεν αντιλήφθηκε το ζήτημα, ενώ «υποστήριξε» το«ελληνικό “κούρεμα”». Σε αυτό το πρώτο οικονομικό δράμα ήρθε και έδεσε στηνπορεία η πώληση από τις γερμανικές τράπεζες ελληνικών ομολόγων σε υψηλές τιμέςστις κυπριακές λίγο πριν από το «κούρεμα» (PSI). Κάποιοι εξήλθαν από αυτές τις διαδικασίες πλουσιότεροι, αλλάκατάστρεψαν τη Μεγαλόνησο. Λέγεται, μάλιστα, ότι στην Κύπρο έγιναναγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων ακόμα και μετά το «κούρεμα», χωρίς νααντιδράσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Ο μνημονιακοί, εντέλει, επιθυμούν, όποτεοι τροϊκανοί μάς βάζουν το όπλο στον κρόταφο, να τραβάμε εμείς οι ίδιοι τησκανδάλη, ακόμα και να προπληρώσουμε το κόστος της σφαίρας θανάτου μας. Κι αυτόδιότι δεν μπορούν να φανταστούν κάποιον να αντιστέκεται.

Η Κύπρος οφείλει να συνέλθει γρήγορα. Να απορρίψει κάθε «λύση» τύπου Μνημονίουεκείνων που επιδιώκουν να επιβάλουν τις χείριστες γεωπολιτικές λύσεις στοΚυπριακό. Πρέπει να αντισταθεί η Κύπρος, όλοι μας, σε μια Γερμανία πουλειτουργεί ως το «αυτοκρατορικό κράτος», κέντρο της ΕΕ, με έναν ευρωπαϊκό Νότοτων αποικιών χρέους. Για να μην γίνουν όλα αυτά, όφειλε η Ελλάδα να συνταχθείμε την Κύπρο και όχι με τη Μέρκελ. Αλλά η Αθήνα επιθυμούσε την ήττα της Κύπρου.Τα συμφέροντα των μνημονιακών και της Ολιγαρχίας είναι αντίθετα με εκείνα τηςΔημοκρατίας και του Πατριωτισμού. Όσο πιο γρήγορα γίνει αντιληπτό, τόσο πιοισχυρά θα δεθεί ο δημοκρατικός και κοινωνικός αγώνας με τον πατριωτικό καιεθνικοαπελευθερωτικό σε ένα μεγάλο Παλλαϊκό Μέτωπο Σωτηρίας της χώρας.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ στις 28/03/2013 (Τεύχος 180)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire