ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 10 avril 2012

Βουλευτές υπεράνω του νόμου στην Κύπρο

Αυτά  μόνο  σε μπανανίες  συμβαίνουν

Εκμετάλλευση σε βαθμό κατάχρησης τυγχάνει η βουλευτική ασυλία

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ  ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
 
Η βουλευτική ασυλία δεν πρέπει να θεωρείται ως τρόπος ατιμωρησίας. Κι όμως, όπως αποδεικνύεται, τυγχάνει εκμετάλλευσης σε βαθμό κατάχρησης από βουλευτές. Εξού και η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής, που λήφθηκε στις 13/3/2012 για αυτεπάγγελτη εξέταση του όλου ζητήματος, με σκοπό να διευκρινιστεί το εύρος και οι παράμετροι της βουλευτικής ασυλίας.
Το θεσμικό ζήτημα που εγείρεται από συμπεριφορές συναδέλφων του, οι οποίοι, φέρονται να καταχρώνται τη βουλευτική τους ασυλία, έθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ζήτησε και πέτυχε την εγγραφή του θέματος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, υπό τον εξής τίτλο: «Η νομοθετική διευκρίνιση του εύρους και των παραμέτρων της βουλευτικής ασυλίας». Όπως αναφέρει ο κ. Περδίκης στην αιτιολογική του έκθεση, «η βουλευτική ασυλία τείνει να διαχωρίσει τους πολιτικούς από τους πολίτες κατά τρόπο που προσβάλλει και μειώνει τη μεταξύ τους σχέση. Η βουλευτική ασυλία πρέπει να έχει τέτοιο εύρος, νομοθετική κάλυψη και χαρακτηριστικά που να βοηθά τους βουλευτές στο έργο τους και να τιμά τη σχέση τους με τους πολίτες. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ορισμένα αδικήματα εξαιρούνται από τη βουλευτική ασυλία.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα». Αρκετοί βουλευτές αρνούνται να πληρώσουν τα εξώδικα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις επικαλούμενοι τη βουλευτική τους ασυλία. Το θέμα τέθηκε κατ’ επανάληψη, ωστόσο ουδείς το άγγιξε μέχρι σήμερα. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Μετρημένες μεν στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπου, βουλευτές που παρανόμησαν, πλήρωσαν το εξώδικο πρόστιμο τους, χωρίς φωνές και προπαντός χωρίς να απειλούν τους τροχονόμους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο «Φ» πριν ένα περίπου χρόνο και συγκεκριμένα στην έκδοση του, ημερομηνίας 14/1/2011 έθιξε το ζήτημα, προβάλλοντας το πρωτοσέλιδα, με τον εξής τίτλο: «Κατάχρηση ασυλίας από βουλευτές». Στο εν λόγω δημοσίευμα, η τότε δήμαρχος Λευκωσίας και σήμερα υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου επιβεβαίωνε με δηλώσεις της το γεγονός, ότι παρόλο που βουλευτές καταγγέλθηκαν κατ’ επανάληψη από τροχονόμους του Δήμου για παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αφορούσαν κυρίως παράνομη στάθμευση, εντούτοις, οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν και βεβαίως, δεν πληρώθηκαν τα εξώδικα πρόστιμα. Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα του «Φ» επισημαίνονταν τα εξής: «Οχυρωμένοι πίσω από τη βουλευτική ασυλία, αρνούνται να πληρώνουν εξώδικα πρόστιμα που αφορούν κοινές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Για παράδειγμα χθες (σ.σ. 13/1/2011), οι τροχονόμοι του Δήμου Λευκωσίας μοίρασαν εξώδικα των €85 σε όσους στάθμευσαν τα οχήματα τους στη διπλή κίτρινη γραμμή κατά μήκος του δρόμου έξω από τη Βουλή.
(…) Μάλιστα ένας από τους βουλευτές που έλαβε εξώδικο, έχει καταγγελθεί κατ’ επανάληψη από τροχονόμους του Δήμου για παράνομη στάθμευση στο ίδιο σημείο ενώ παράλληλα δημοσιεύτηκαν στον Τύπο κατά καιρούς και φωτογραφίες του οχήματός του που ήταν σταθμευμένο πάνω σε διπλή κίτρινη γραμμή στον ίδιο πάλι δρόμο. Ο εν λόγω βουλευτής, πάντως, όπως αποκαλύπτεται, δεν είναι ο μοναδικός που παρανομεί κατ’ εξακολούθηση. Όπως μας επιβεβαίωσε η τέως δήμαρχος Λευκωσίας και νυν υπ. Έσωτερικών Ελένη Μαύρου, κατά καιρούς οι δημοτικοί τροχονόμοι έχουν εκδώσει εξώδικο πρόστιμο σε βουλευτές για τροχαίες παραβάσεις. «Άλλοι βουλευτές πληρώνουν το εξώδικο τους και άλλοι όχι» δήλωσε. Πρόσθεσε ότι, με βάση γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ο Δήμος Λευκωσίας δεν καταχωρεί τα απλήρωτα εξώδικα πρόστιμα των βουλευτών στα Δικαστήρια καθώς απολαμβάνουν ασυλίας». Το ίδιο συμβαίνει και στην Αστυνομία.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire