ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 10 août 2012

Ισραήλ - Πρέπει να ζυγίσει κέρδη και κινδύνους πριν από μία επίθεση στο Ιράν

Επανέρχεται το δίλημμα


Η πιθανότητα μιας στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν βρίσκεται και πάλι στα πρωτοσέλιδα του ισραηλινού Τύπου, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας Εχούντ Μπαράκ ο οποίος χαρακτήρισε το ενδεχόμενο «επείγον».

Ο Τύπος αφενός αναφέρει ότι ο στενός πυρήνας της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας παραμένει επί της ουσίας αναποφάσιστος για τον χρόνο –πόσο μάλλον για το αν θα γίνει η επίθεση.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να ζυγιστούν με πολύ προσοχή και οι αντιδράσεις του Ιράν με μία πιθανή επίθεση στις ισραηλινές εγκαταστάσεις όπως τον πυρηνικό σταθμό της Ντιμόνα.

Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth τονίζει ότι «Νετανιάχου και Μπαράκ αποφασισμένοι να επιτεθούν στο Ιράν το φθινόπωρο».

Σύμφωνα με τον Νάχουμ Μπάρνεα και τον Σιμόν Σίφερ, γνωστούς αρθρογράφους της εφημερίδας, αν ο Νετανιάχου και ο Μπαράκ μπορούσαν να αποφασίσουν μόνοι τους θα εξαπέλυαν μια επίθεση «στις αρχές του φθινοπώρου, ακόμη και πριν τις αμερικανικές (προεδρικές) εκλογές» που θα γίνουν στις 6 Νοεμβρίου.

«Το γεγονός ότι οι δύο άνδρες είναι αποφασισμένοι να λάβουν αυτή την απόφαση είναι πολύ σημαντικό», επισημαίνουν.

«Παρόλα αυτά κανένας αξιωματούχος—ούτε του στρατού, ούτε από τον κύκλο του υπουργείου Άμυνας, ούτε καν ο πρόεδρος—δεν υποστηρίζει την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης», υπογραμμίζουν οι αρθρογράφοι.

Η εφημερίδα Haaretz ανοίγει την έκδοση του Σαββατοκύριακου με μια προειδοποίηση ενός Ισραηλινού αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος εκτιμά ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει τώρα μεγαλύτερο κίνδυνο παρά την παραμονή του πολέμου του 1967.
«Το μαχαίρι κάτω από τον λαιμό μας είναι τώρα πιο ακονισμένο απ’ ό,τι ήταν πριν τον Πόλεμο των Έξι Ημερών», σημειώνει.

Στην ίδια εφημερίδα τίθεται το ζήτημα των πιθανών ιρανικών αντιποίνων. Ο πυρηνικός σταθμός της Ντιμόνα (όπου φέρεται να κατασκευάστηκαν τα ισραηλινά πυρηνικά όπλα, των οποίων η ύπαρξή ούτε διαψεύδεται ούτε επικυρώνεται) είναι ένας από τους πιθανούς στρατηγικός και συμβολικός στόχους.

Η Maariv, από την πλευρά της, δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 37% των Ισραηλινών πιστεύει ότι ένα πυρηνικό Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «δεύτερο Ολοκαύτωμα».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής στα χέρια των «ισραηλινών αγιατολάχ» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «μια νέα γενοκτονία», ενώ ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες εκτίμησε ότι ο Ιρανός ομόλογός του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ «απειλεί με ένα νέο Σοά (Ολοκαύτωμα)».


Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 10/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire