ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 8 septembre 2012

Ελλάδα - Σε μαρασμό το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης





Σε διαδικασία μαρασμού έχει εισέλθει το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς τρεις στις δέκα επιχειρήσεις έχουν βάλει «λουκέτο». Ακόμη και στον πλέον εμπορικό δρόμο της πόλης, την Τσιμισκή, οι κλειστές επιχειρήσεις αποτελούν σήμερα το 20,4%, έχοντας αυξηθεί κατά 33% μόνο μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Οι ιδιοκτήτες των επαγγελματικών ακινήτων για να αντεπεξέλθουν στην κρίση είτε μειώνουν τα ενοίκια, είτε χωρίζουν στα δύο ή ακόμη και στα τρία, πρώην ενιαίους χώρους με πολλά τετραγωνικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία απογραφή που πραγματοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε σύνολο 5.197 επιχειρήσεων οι 1.399 είναι κλειστές, ποσοστό δηλαδή 27%. Στους δέκα μεγάλους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης σε σύνολο 2.490 επιχειρήσεων «λουκέτο» έχουν βάλει οι 596 (ποσοστό 24%). Εάν εξαιρεθούν οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι, τότε το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων επί του συνόλου διαμορφώνεται στο 30%, καθώς έχουν βάλει «λουκέτο» οι 803 από τις 2.707.
Το ρεκόρ κλειστών επιχειρήσεων έχουν οι οδοί Κασσάνδρου (42,4%), Αγίας Σοφίας (34,2%), Ιωνος Δραγούμη (27,5%) και Βενιζέλου (25,1%). Ακόμη, όμως, και ο πλέον εμπορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης, η οδός Τσιμισκή εμφανίζει πολύ έντονα σημάδια συρρίκνωσης της εμπορικής δραστηριότητας. Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι σήμερα 20,4%, έναντι 13,7% τον Μάρτιο του 2012 και μόλις 11,6% τον Αύγουστο του 2011. Η αύξηση των «λουκέτων» στον συγκεκριμένο δρόμο οφείλεται ενδεχομένως, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στο γεγονός ότι τα ενοίκια εκεί δεν έχουν μειωθεί σημαντικά.
Οπως επισημαίνεται στην έρευνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συντελούνται δύο αντίρροπες κινήσεις. Καταστήματα του πολύ στενού εμπορικού πυρήνα, που βρίσκονταν για παράδειγμα στην Τσιμισκή, μεταφέρονται σε δρόμους με χαμηλότερα ενοίκια, παραμένοντας όμως στη βασική εμπορική ζώνη της πόλης. Ταυτόχρονα στην ίδια εμπορική ζώνη μετεγκαθίστανται επιχειρήσεις από περιοχές εκτός του βασικού εμπορικού πυρήνα με συνέπεια κάποιοι μεμονωμένοι δρόμοι να δείχνουν μια οριακή βελτίωση. Ωστόσο, οι προοπτικές δεν θεωρούνται καλές σε καμία περίπτωση. Κι αυτό διότι οι επιχειρήσεις που ακολουθούν τον δρόμο της εξόδου από εμπορικότερες γειτονιές θα αντιμετωπίσουν τη χαμηλή αγοραστική κίνηση, ενώ οι επιχειρήσεις που τολμούν να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους κεντρικότερα είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες πάγιες υποχρεώσεις.
Εκτός από τη μείωση των «λουκέτων» η απογραφή της εμπορικής δραστηριότητας αποκαλύπτει και την αλλοίωση του χαρακτήρα της αγοράς της Θεσσαλονίκης. Ετσι, ενώ σε πολλούς δρόμους της πόλης κυριαρχούσαν οι βιοτεχνίες, πλέον επικρατούν τα καταστήματα διασκέδασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ).


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 07/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire