ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 8 septembre 2012

Κύπρος - Μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα



Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
Από την εξαγγελία της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Μαλά για την προεδρία, που μπορεί να ήταν μια τυπική διαδικασία, αλλά είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, ξεχωρίζουμε κάτι που μας παραξενεύει πολύ. Την επιμονή του κ. Μαλά να παρουσιάσει την υποψηφιότητά ως ανεξάρτητη, έστω κι αν όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι είναι υποψήφιος ενός κόμματος, του ΑΚΕΛ. Πιθανόν αυτό να επιβάλλει η προεκλογική στρατηγική που σχεδιάστηκε, αλλά όταν εξαγγέλλει ότι θέλει να κάνει «μια καινούργια αρχή, με τους νέους ανθρώπους, στη νέα εποχή», δεν μπορεί ταυτόχρονα να τους λέει «ανακοινώνω σήμερα την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την προεδρία», γιατί αυτό δεν είναι μια καινούργια αρχή, είναι μια επανάληψη παλαιοκομματικών σεναρίων. Τα κούφια λόγια δεν πείθουν τους νέους ανθρώπους στη νέα εποχή, μόνο η ειλικρίνεια τους πείθει. Μπορεί ο κ. Μαλάς να νιώθει ότι είναι ανεξάρτητος άνθρωπος, άσχετα με τις συνεργασίες του με κόμματα (ΕΔΗ και ΑΚΕΛ), αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία αν δεν έπαιρνε το ΑΚΕΛ αυτή την απόφαση. Εξάλλου, δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Ανακοίνωσε πρώτα το ΑΚΕΛ, τον Ιούλιο, ότι κατεβαίνει στις εκλογές με υποψήφιο τον κ. Μαλά και χτες ο ίδιος ανακοίνωσε ανεξάρτητη υποψηφιότητα.
Αν γινόταν ανάποδα, θα ήταν τουλάχιστον μια συνηθισμένη πολιτική πρακτική. Ούτως ή άλλως, βέβαια, κατά την εξαγγελία του χθες περιβαλλόταν από το γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, βουλευτές και άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ, όπως τη διευθύντρια της Χαραυγής, τον πρόεδροτου Δ.Σ. του ΡΙΚ (του ανεξάρτητου ΡΙΚ;) τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ.ά. Εκτός κι αν εγγυάται την ανεξαρτησία η παρουσία εκεί του προέδρου του Δ.Σ. της cyta, Στάθη Κιττή, που δεν είναι του ΑΚΕΛ, δεν είναι ΚΟΒ, αλλά στα πρόσφατα e-mail, που διέρρευσαν, φέρει τον χαρακτηρισμό «κεντροαριστερός - καλή σχέση» (καλή σχέση με τους ΚΟΒ, εννοείται). Πάντως, δεν ήταν εκεί η Πραξούλα Αντωνιάδου, πρόεδρος των ΕΔΗ, του κόμματος από το οποίο πρωτο-αναδείχθηκε ο κ. Μαλάς, ούτε ο Γιώργος Βασιλείου, συγγενής από την πλευρά του πατέρα του, τα γονίδια του οποίου μαζί με τα γονίδια του Μακαρίου έκαναν μια υβριδοποίηση, όπως εξήγησε ο ίδιος ως γενετιστής σε συνέντευξη στο Φιλελεύθερο (28/8/2011) και γι΄ αυτό «μεταφέρω τα γονίδια δύο προέδρων». Δεν ξέρουμε αν οι απουσίες σημαίνουν κάτι, πάντως οι παρουσίες κάτι σημαίνουν για την ανεξαρτησία του υποψηφίου.
Είναι προφανές ότι γίνεται προσπάθεια να επαναληφθεί το πείραμα Γιώργου Βασιλείου, που επίσης εμφανίστηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος του ΑΚΕΛ. Αλλά, τουλάχιστον ο κ. Βασιλείου δεν ζήτησε λαϊκή εντολή για να συνεχίσει την επιτυχημένη διακυβέρνηση Χριστόφια… aristosm@phileleftheros.com
 
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 07/09/2012 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire