Επικίνδυνες για το σύνολο των κομμάτων
οι θέσεις του Άντρου Κυπριανού
Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου με τη δήλωση του ηγέτη του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για έξοδο από το ευρώ στην περίπτωση που η Τρόικα προτείνει οδυνηρά μέτρα για την κυπριακή οικονομία. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αντέδρασε με σφοδρότητα σε αυτόν τον προβληματισμό, αξιολογώντας τον ως επικίνδυνο και καταστροφικό για τη χώρα μας και τον λαό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με την Τρόικα εντός των πυλών, κατόπιν πρόσκλησης της Λευκωσίας, και τον Πρόεδρο Χριστόφια να είναι και προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μείζων αντιπολίτευση επικρίνει το κυβερνών κόμμα ότι επιτείνει με τέτοιες τοποθετήσεις την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στο εσωτερικό, κλονίζει την εμπιστοσύνη Κυπρίων και ξένων επενδυτών και εξανεμίζει και τα τελευταία δείγματα αξιοπιστίας της κυβέρνησης προς τους εταίρους στην Ευρώπη και τις ξένες αγορές. Το σύνολο των κομμάτων είδαν πίσω από την εκφρασθείσα θέση από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ εξυπηρέτηση στενών κομματικών συμφερόντων και προσπάθεια διχασμού της κοινής γνώμης. Ζητούμενο από τα κόμματα είναι η συλλογική διαβούλευση προς αναζήτηση λύσεων για έξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης.
Το ΑΚΕΛ δεν τράβηξε πίσω τον προβληματισμό για έξοδο από το ευρώ παρά μόνο επέλεξε να επιτεθεί στοχευμένα στον Νίκο Αναστασιάδη, το ΔΗΣΥ και νεοφιλελεύθερους συνοδοιπόρους του - χωρίς να τους κατονομάζει. Επέμεινε στα περί διαστρέβλωσης και δαιμονοποίησης, υποστηρίζοντας πως κάποιοι θέλουν να μην σκέφτονται και να μην προβληματίζονται. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Λουκαΐδης, επέστρεψε τα πυρά περί ιδεοληψιών, εμμονών και δογματισμού συντηρώντας τον προβληματισμό για το ευρώ προτάσσοντας πρόσφατη δήλωση του Φινλανδού ΥΠΕΞ Τουομιόγια που ανέφερε: «... ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος (του ευρώ) έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης. (…) Είναι η απόλυτη καταστροφή. Έτσι όπως πάμε θα μείνουμε χωρίς χρήματα. (...) Η διάλυση της Ευρωζώνης δεν σημαίνει το τέλος της ΕΕ, θα μπορούσε να κάνει την ΕΕ να λειτουργήσει καλύτερα». Το ΑΚΕΛ αντέταξε και την αντίδραση της Τσεχίας για ένταξη στο ευρώ καλώντας τον Ν. Αναστασιάδη να δώσει απαντήσεις για αυτόν τον προβληματισμό. Το ΑΚΕΛ επιμένει σε προβληματισμό με επιστημονικό τρόπο αναλόγως του περιεχομένου του μνημονίου, χωρίς να προκαθοριστεί από σήμερα τι θα κριθεί λιγότερο οδυνηρό για την κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 23/09/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire