ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 20 septembre 2012

Κύπρος - Υπό κατάρρευση η υγεία


Σήμερα χρεώσεις και τέλη στην Επιτροπή Υγείας
της Βουλής 
 

 
 
Μαριλένα Παναγή
Την κατηφόρα φαίνεται ότι έχει πάρει ο τομέας της υγείας, αφού όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν δημοσίως ότι «καταρρέουν».
Οι γιατροί του δημοσίου έχουν φθάσει στα όρια τους και τα κρατικά νοσηλευτήρια εκπέμπουν εδώ και καιρό σήμα κινδύνου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που προχθές, γιατροί προειδοποίησαν δημόσια ότι οι ζωές των ασθενών τους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Την ίδια ώρα σήμα κινδύνου εκπέμπουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. «Καταρρέουν», δηλώνουν οι ιδιώτες και προειδοποιούν ότι οδηγούνται σε αναστολή των εργασιών τους, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης και της στροφής των πολιτών στη δωρεάν περίθαλψη του δημοσίου, ο ιδιωτικός τομέας υπολειτουργεί.
Χθες, στη λίστα της κατάρρευσης προστέθηκαν και οι ιδιώτες φαρμακοποιοί οι οποίοι επίσημα ζητούν από το υπουργείο Υγείας αντισταθμιστικά μέτρα.
Από πλευράς του ο υπουργός Υγείας παραδέχεται την άσχημη κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζει ότι στην Κύπρο παρατηρείται υπερπροσφορά και υπερκοστολόγηση και ταυτόχρονα ετοιμάζεται να παρουσιάσει στη Βουλή την πρόταση του υπουργείου του για αύξηση των τελών στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Η κραυγή αγωνίας γιατρών και νοσηλευτών του δημοσίου έχει ακουστεί εδώ και δύο περίπου χρόνια, αφού από την αρχή της οικονομικής κρίσης οι πολίτες στράφηκαν στη δωρεάν περίθαλψη του δημοσίου.
Αποτέλεσμα, οι γιατροί να δηλώνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο φόρτος εργασίας δεν τους επιτρέπει να ασκήσουν σωστή ιατρική (π.χ. ένας γιατρός να εξετάζει 70 ασθενείς την ημέρα), οι νοσηλευτές να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των τμημάτων τους και τελικά οι πολίτες που λόγω οικονομικής κρίσης δεν έχουν άλλη επιλογή από το δημόσιο, να ταλαιπωρούνται. Η είδηση και μόνο ότι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να αναστείλει τη λειτουργία του εξαιτίας οικονομικής στενότητας, ήταν αρκετή για να αντιδράσει δημόσια τόσο ο Σύνδεσμος ιδιωτικών νοσηλευτηρίων όσο και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ιδιωτικών νοσηλευτηρίων Μάρκος Αγαθαγγέλου, ανέφερε ότι «τον τελευταίο χρόνο οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα είναι άδειες τη στιγμή που στα κρατικά νοσηλευτήρια παρατηρείται συνεχώς υπερπληρότητα». Εξέφρασε την άποψη ότι το Κράτος θα πρέπει να κάνει μια σωστή κοστολόγηση των υπηρεσιών του αφού, όπως υποστήριξε, «αυτή τη στιγμή ακόμα και με την αύξηση των τελών όπως αυτή προτείνεται οι μη δικαιούχοι δωρεάν περίθαλψης θα πληρώνουν στα κρατικά νοσοκομεία πολύ χαμηλότερα τέλη από όσο είναι το πραγματικό κόστος για το υπουργείο Υγείας». Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, «έρχεται το Κράτος να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος εάν επιβιώνει αυτή τη στιγμή, είναι εξαιτίας των ασφαλιστικών εταιρειών και των ασθενών, κυρίως νεαρών ατόμων που διαθέτουν ασφαλιστικά συμβόλαια». Από πλευράς του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Ανδρέας Δημητρίου, παρέπεμψε στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Υγείας της Βουλής η οποία θα μελετήσει την πρόταση του υπουργείου Υγείας για αύξηση των τελών των κρατικών νοσοκομείων.
«Οι μη δικαιούχοι δωρεάν περίθαλψης πρέπει να καταβάλλουν στο κράτος το πραγματικό κόστος των κρατικών νοσοκομείων. Πρέπει το υπουργείο Υγείας να κοστολογήσει τις υπηρεσίες του και εμείς είμαστε αποφασισμένοι στη συνεδρίαση της Βουλής να δώσουμε μεγάλο αγώνα για να σταματήσουν τα κρατικά νοσηλευτήρια να χρεώνουν μιζέρια και να αρχίσουν να ζητούν το πραγματικό τους κόστος». Παράλληλα, ο ΠΙΣ, είπε, «έχει τολμήσει να ζητήσει δημόσια να εξεταστεί ο κατάλογος των δικαιούχων δωρεάν περίθαλψης. Δεν γίνεται άνθρωποι υψηλόβαθμοι και υψηλόμισθοι, με €100.000 εισόδημα να είναι δικαιούχοι δωρεάν περίθαλψης και να συναγωνίζονται τον χαμηλόμισθο πολίτη για το ποιος θα εξυπηρετηθεί πρώτος από τον δημόσιο τομέα».
Ο καθένας το κοντό και το μακρύ του... Η ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ενός Γενικού Συστήματος Υγείας έχει γίνει το σύνθημα όλων όταν πρόκειται να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Βεβαίως το ΓεΣΥ όλο πάει να δημιουργηθεί κι όλο κάπου σκαλώνει, όμως εμείς εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια, ενεργούμε, κτίζουμε ή δεν κτίζουμε νοσοκομεία, προσλαμβάνουμε ή δεν προσλαμβάνουμε προσωπικό, επενδύουμε ή δεν επενδύουμε σε εξοπλισμούς, αυξάνουμε ή μειώνουμε τις τιμές των φαρμάκων, έχοντας ως γνώμονα το ΓεΣΥ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλα αυτά που κάνουμε ή δεν κάνουμε εδώ και δεκαετίες να έχουν τώρα γυρίσει το κεφάλι για να μας δαγκώσουν. Τα κρατικά νοσηλευτήρια συνεχίζουν να εξαρτώνται από ένα δυσκίνητο υπουργείο Υγείας.
Οι ιδιώτες επένδυσαν εκατομμύρια αφού όλοι θεωρούσαν ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥθα έβγαζαν τα έξοδα τους και φθάσαμε στο σημείο, ο δημόσιος τομέας να έχει καταρρεύσει εξαιτίας του αυξημένου φόρτου εργασίας και ο ιδιωτικός τομέας -ο οποίος ξόδεψε τα μαλλιά της κεφαλής του- να έχει επίσης καταρρεύσει επειδή η τσέπη των πολιτών δεν μπορεί να αντέξει τις χρεώσεις του. Ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο; Ποιος μπορεί να κατηγορήσει τον γυναικολόγο του δημοσίου που πρέπει να εξετάζει 70 γυναίκες την ημέρα και διαμαρτύρεται; Ποιος μπορεί να κατηγορήσει τον ιδιώτη γιατρό που διαμαρτύρεται επειδή δεν βγάζει καν τα έξοδά του και ποιος μπορεί να κατηγορήσει τον πολίτη που επιλέγει τη δωρεάν περίθαλψη ή τις χαμηλές χρεώσεις του δημοσίου; Ο καθένας το κοντό και το μακρύ του, ο καθένας το δίκαιο και το άδικο του. Το ΓεΣΥ στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αρχίσει να εφαρμόζεται τέλος του 2015. Όλοι όμως βρίσκονται υπό κατάρρευση τώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 20/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire