ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 4 septembre 2012

Κύπρος - Χρυσορρογιάτισσα - Ένα από τα μεγαλύτερα δρυοδάση της ΕΕ

Χρυσορρογιάτισσα: Μονή-πρότυπο περιβαλλοντικής 
διαχείρισης με πρωτοβουλία του Ηγουμένου
 

Φωτογραφία
 
 
 
Της Ντόρας Χριστοδούλου
Παίρνει με άνεση τον τίτλο της πλέον οικολογικής Μονής της Κύπρου και σαφώς του πιο «φιλικού προς το περιβάλλον» εκκλησιαστικού οργανισμού γενικότερα στη χώρα μας. Η Μονή Χρυσορρογιάτισσας, κοντά στην Παναγιά της Πάφου, μετέχει σε ευρωπαϊκά επιδοτούμενα προγράμματα για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων, δημιουργεί ένα από τα τρία μεγαλύτερα δάση με δρύες στην Ευρώπη και έχει σε εξέλιξη ένα τεράστιο πρόγραμμα κατασκευής μονοπατιών της φύσης που θα παρέχει την ευκαιρία στους επισκέπτες να κάνουν τη βόλτα τους σε όλη τη γύρω περιοχή μέσα σε 45 λεπτά πεζοπορίας.
Μιλώντας στον «Φ» ο εμπνευστής του πρωτοποριακού αυτού σχεδιασμού, Ηγούμενος Διονύσιος, επεσήμανε ότι η απόφαση για τη δημιουργία του τεράστιου αυτού δρυοδάσους και των άλλων οικολογικών αναπτύξεων στη γύρω περιοχή λήφθηκε μετά την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2003 και είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές καταστροφές σε δέντρα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και άλλους χώρους της Μονής.
«Αυτή την περίοδο, εργαζόμαστε για την απομάκρυνση όλων των δέντρων που κάηκαν τότε, για την κοπή και απομάκρυνση θάμνων και άλλων χαμηλών φυτών που συντείνουν στο εξάπλωμα της πυρκαγιάς και για το φύτεμα καινούργιων δέντρων», τονίζει. «Η προσπάθεια αυτή γίνεται με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού υπάρχουν σχετικά προγράμματα και η Μονή μας μετέχει σε τέσσερα από αυτά.
Η προσπάθεια αυτή βασίζεται, θα πρέπει να πούμε, και στην άριστη συνεργασία μας με το Τμήμα Δασών. Πρόκειται, θεωρώ, για το κρατικό τμήμα που εργάζεται πιο σωστά και υπεύθυνα από κάθε άλλο τμήμα της κρατικής μηχανής».
Ο Ηγούμενος Χρυσορρογιατίσσης αποκαλύπτει σήμερα ότι πρόθεση των ανθρώπων της Μονής είναι να δημιουργήσουν ένα δάσος με δρύες στην τεράστια έκταση γύρω από αυτήν, που θα είναι ένα από τα δύοτρία μεγαλύτερα δάση δρυός στη Μεσόγειο και γενικά
Φωτογραφία
Ηγούμενος Διονύσιος: Μέχρι τώρα, έχουμε φυτέψει οκτώ χιλιάδες δρύες και συνεχίζουμε. Υπάρχουν ήδη άλλοι 150 υπεραιωνόβιοι δρύες, ηλικίας από 100 μέχρι 450 ετών.
στην Ευρώπη. «Μέχρι τώρα, έχουμε φυτέψει οκτώ χιλιάδες δρύες», τονίζει, «και συνεχίζουμε. Υπάρχουν ήδη άλλοι 150 υπεραιωνόβιοι δρύες, ηλικίας από 100 μέχρι 450 ετών. Οι δρύες αυτοί δεν είναι τα μοναδικά σπάνια είδη χλωρίδας στην περιοχή μας. Ο πλάτανος στην είσοδο της Μονής υπάρχει και σε σκίτσο του Γάλλου σχεδιαστή και αρχιτέκτονα Έντμοντ Ντουντουά από το 1865, ενώ υπάρχει και ο ηλικίας 131 ετών πεύκος που υπέστη ζημιά από τις θεομηνίες και αναγκαστήκαμε να τον στηρίξουμε με την ανέγερση μιας τσιμεντένιας κολόνας, καθώς και μια αιωνόβια περνιά, που σαν δέντρο είναι μοναδικό στο είδος του.
Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε ξανά την περιοχή σε μια μοναδικής φυσικής καλλονής περιοχή, αφού δυστυχώς κατά την εκτέλεση των έργων οδοποιίας πρόσφατα υπήρξε μια δραματική αλλοίωση του περιβάλλοντος.
Έγιναν εργασίες χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες, χωρίς εκ των προτέρων εγκρίσεις αρμοδίων τμημάτων, όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων».
Η δημιουργία του δρυοδάσους-μαμούθ, δεν είναι ωστόσο ο μοναδικός σχεδιασμός των υπευθύνων της Μονής. Είναι σε εξέλιξη, τονίζει ο άγιος Ηγούμενος, ο σχεδιασμός για ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών της φύσης που θα εκτείνεται περιμετρικά του υπό διαμόρφωση δάσους και το οποίο θα μπορεί να περπατήσει ο επισκέπτης μέσα σε 45 λεπτά.
«Η προσπάθειά μας είναι να αναδείξουμε όσο μπορούμε τη φυσική καλλονή που περιβάλλει τη Μονή», τονίζει ο Ηγούμενος Διονύσιος. «Η Χρυσορρογιάτισσα άλλωστε είναι χαρακτηρισμένη όχι απλώς ως περιοχή «Νatura», αλλά ως «Νatura life». Τα είδη της πανίδας είναι δηλαδή ελεύθερα να κινούνται στην έκταση αυτή, που είναι μια «ζωντανή» περιοχή, τα δε αμπέλια μας είναι όλα οικολογικά».
Ο Ηγούμενος Διονύσιος έχει έναν ακόμη λόγο να καμαρώνει για το οικολογικό έργο που επιτελείται στην περιοχή. Ένα υφιστάμενο άλσος σε γειτονική με τη Μονή τοποθεσία έχει πάρει το όνομά του, ως ένδειξη αναγνώρισης της τεράστιας συμβολής του ιδίου στις προσπάθειες προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή.
ΔΑΣΟΣ ΜΑΜΟΥΘ
Η ιδιοκτησία της Μονής Χρυσορρογιάτισσας εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση έξι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Ο Ηγούμενος Διονύσιος επισημαίνει ότι αν από αυτή την έκταση αφαιρεθεί το ένα πέμπτο που αποτελείται από αμπελώνες, τα υπόλοιπα θα αποτελούν το δρυοδάσος.
Μαζεύουν τα τρεχούμενα νερά
Φωτογραφία
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗείναι και η αυτάρκεια της Χρυσορρογιάτισσας σε υδάτινους πόρους. Τα νερά που υπάρχουν στην περιοχή, μαζεύονται με πρωτοβουλία και πάλι της Μονής σε αποθηκευτικούς χώρους, ώστε κατά τους θερινούς μήνες και σε περιόδους ανομβρίας, όπως τονίζει ο Ηγούμενος Διονύσιος, να ποτίζουν τα δέντρα και τα φυτά.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η μεγάλη δεξαμενή που βρίσκεται εντός του «κτήματος Παπαλουκά», δίπλα από τη Μονή και στην οποία καταλήγουν μονίμως τα τρεχούμενα νερά μέσω σωληνώσεων που φρόντισε να δημιουργήσει η Μονή.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 26/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire