ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 4 septembre 2012

Περί διαμελισμού της Συρίας σε 5 κρατίδια και περί κουρδικού κράτους


Ασκήσεις επί χάρτου σε μυστική συνδιάσκεψη στη Σαγκάη 
πριν από τέσσερις μήνες
 
 

Φωτογραφία
 
 
 
Του Χρήστου ΜΗΝΑΓΙΑ
Με την πάροδο του χρόνου καθίσταται σαφές ότι αλλάζουν οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, ενώ οι εξελίξεις στη Συρία θα επηρεάσουν ολόκληρη την περιοχή. Υπόψη ότι η Συρία δεν είναι ούτε Ιράκ ούτε Αφγανιστάν, διότι τα γεωστρατηγικά συμφέροντα είναι ιδιάζουσας σημασίας και μέσω της χώρας αυτής διεξάγεται ένας πόλεμος ισχύος και εξουσίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Πριν από τέσσερις μήνες σε μυστική συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη για το μέλλον της Συρίας, προβλέφθηκε ότι η χώρα θα διασπασθεί σε πέντε ομόσπονδα κρατίδια και θα εξουσιοδοτηθεί η Τουρκία να επέμβει στρατιωτικά, εφόσον κριθεί απαραίτητο, για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού περιοδικού «Αksiyon», στην προαναφερθείσα συνδιάσκεψη ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και συμμετείχαν ειδικοί επί θεμάτων διεθνούς ασφάλειας από χώρες που θα αποφασίσουν το μέλλον της Συρίας. Ας σημειωθεί ακόμη ότι η επιλογή της Σαγκάης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι αποτελεί το κέντρο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) ο οποίος ιδρύθηκε στις 14/6/2001. Ο ΟΣΣ αριθμεί έξι κράτη μέλη: την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ συμμετέχουν τέσσερα κράτη με την ιδιότητα του παρατηρητή, Ινδία, Πακιστάν, Ιράν και Μογγολία, καθώς επίσης και τρία κράτη με την ιδιότητα του συνομιλητή, όπως η Τουρκία, η Λευκορωσία και η Σρι Λάνκα. Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρωσία δήλωσε στο Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι σε περίπτωση συμμετοχής της Τουρκίας στον ΟΣΣ, η Άγκυρα θα έχανε κάθε ενδιαφέρον για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σαγκάη αναγράφονται σ’ ένα κείμενο 25 παραγράφων τα κυριότερα σημεία του οποίου συνοψίζονται στα εξής: Η διακυβέρνηση της Συρίας από μια κεντρική διοίκηση έλαβε τέλος.
Η κάθε πληθυσμιακή ομάδα (εθνική, θρησκευτική) θα αποκτήσει τη δική της αυτόνομη περιφερειακή διοίκηση. Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν 4 ή 5 αυτόνομα κρατίδια: ένα κουρδικό, δύο σουνιτικά, ένα μπααθικό (αλαουίτες-νουσαϊρί) και ένα των δρούζων. Τα κρατίδια αυτά θα έχουν τη δική τους σημαία, τη δική τους γλώσσα, τη δική τους θρησκεία και τα δικά τους πολιτιστικά δικαιώματα. Ως επίσημη γλώσσα θα είναι τα αραβικά ή τα κουρδικά ενώ δεν θα υπάρξει καμία παρεμπόδιση στη χρησιμοποίηση άλλων γλωσσών σε ότι αφορά στην εκπαίδευση και σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες.
Η κάθε περιφερειακή διοίκηση θα εκπροσωπείται στη νέα Δημοκρατία της Συρίας, θα συνταχθεί καινούργιο Σύνταγμα και θα πραγματοποιηθεί απογραφή του πληθυσμού.
Στο μπααθικό κρατίδιο παραχωρείται το δικαίωμα να διατηρήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ ως αρχηγό του.
Εφόσον απαιτηθεί, ο ΟΗΕ θα αποστείλει στη Συρία περιορισμένο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων, ως ειρηνευτική δύναμη, προκειμένου να συμβάλλει στη διαμόρφωση της Νέας Συρίας.
Όλες οι γειτονικές χώρες θα ενημερώνονται για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα πραγματοποιούνται εντός του συριακού εδάφους.
Δεν θα διεξαχθεί καμία στρατιωτική επέμβαση εναντίον της ρωσικής πυραυλικής ασπίδας και της ρωσικής βάσης στη Ταρτούς της Συρίας. Δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στις ιρανικές και ρωσικές επενδύσεις στη Συρία.
Δίδεται το δικαίωμα στην Τουρκία να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους κατόπιν αιτήσεως της.
Η Τουρκία θα διατηρήσει το δικαίωμα να απαντήσει
Φωτογραφία
στρατιωτικά σε κάθε απειλή που θα προέρχεται από τα συριακά σύνορα.
Θα μειωθεί αμοιβαία ο αριθμός των Αμερικανών και Ρώσων πρακτόρων στη Συρία.
Η Ρωσία και η Κίνα θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις στη Συρία μέσω του Ιράν.
Εάν όλα τα παραπάνω δεν υλοποιηθούν, ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα διωχθεί ως εγκληματίας πολέμου.
Η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν στη Συρία για θέματα σχετικά με τη νέα διαμόρφωση της χώρας.
Το νέο σχέδιο για τη Συρία θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα το περιοδικό «Αksiyon», αρχικά υπολογίσθηκε ο αριθμός των πληθυσμιακών ομάδων κατά πόλη και στη συνέχεια αποφασίσθηκε ο καθορισμός των συνόρων των νέων κρατιδίων.
Αναλυτικότερα, οι πόλεις Χουμούς και Νταραά θα παραχωρηθούν στους σουνίτες οι οποίοι θα έχουν ως κύρια κέντρα διοίκησής τους τη Δαμασκό και το Χαλέπι. Επισημαίνεται ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τους σουνίτες της Συρίας και θα συνεχίσει να τους βοηθά προκειμένου να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους στις ιστορικές τους περιοχές.
Οι αλαουίτες-νουσαϊρί που αποτελούν το 8-10% του συνολικού πληθυσμού της Συρίας θα δημιουργήσουν το κρατίδιο των Μπαάθ κατά μήκος των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε οι περισσότεροι εξ αυτών ζουν στην εν λόγω περιοχή που ελέγχεται πλήρως από αυτούς. Οι πόλεις που θα παραχωρηθούν στους Μπαάθ είναι η Λατάκεια, η Ταρτούς, η Μπανίγιας και οι πέριξ αυτών περιοχές.
Το κρατίδιο των δρούζων θα δημιουργηθεί πλησίον των συνόρων με τον Λίβανο προκειμένου αυτοί να έχουν επαφές με τους συγγενείς τους που ζουν εκεί.
Πηγές: τουρκικό περιοδικό Αksiyon και τουρκική εφημερίδα Μilliyet. Βιβλίο «Αραβική Άνοιξη-Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική», σελ. 257-260, Βασίλης Γιαννακόπουλος, 2012 Σχετικά άρθρα: Τουρκο-ισλαμικός εθνικισμός και εξελίξεις στη Συρία, www.geostrategy.gr, 17/4/2012. Τουρκο-ισλαμισμός και κουρδικό πρόβλημα, www.geostrategy.gr, 22/8/2011
Νέα Συρία με ανοχή Ρωσίας, Κίνας και Ιράν
Αν βέβαια γίνουν δεκτές ως ακριβείς οι προαναφερθείσες πληροφορίες του περιοδικού «Αksiyon», η εικόνα που προκύπτει αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το «παιχνίδι» της Συρίας έχει πολλούς παίκτες και οι «προστάτες» της ευρύτερης περιοχής είναι πολλοί. Επίσης, καθίσταται σαφές ότι για να επέμβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και να διαμορφώσουν τη Νέα Συρία θα πρέπει να εξασφαλίσουν είτε τη σύμφωνη γνώμη είτε την ανοχή της Ρωσίας, της Κίνας ακόμη και του Ιράν.
«Δημοκρατική Ομοσπονδία του Κουρδιστάν»
Φωτογραφία
ΤΕΛΟΣ, σε ότι αφορά τους Κούρδους αποφασίσθηκε η δημιουργία ενός ομόσπονδου κρατιδίου με ονομασία«Δημοκρατική Ομοσπονδία του Κουρδιστάν». Εκτός τούτου, οι Κούρδοι εκτείνονται μέχρι το Χαλέπι και έχουν υπό την κυριαρχία τους τις περιοχές Κamisli, Αfrin, Κobaniκαι Αmadi δεδομένου ότι οι κρατικοί φορείς και τα νοσοκομεία που ευρίσκονται εκεί έχουν παραχωρηθεί σε αυτούς, με το καθεστώς Άσαντ να καλύπτει τη μισθοδοσία τους. Επισημαίνεται επίσης, ότι πέριξ του Κamsl υπάρχουν συριακά στρατιωτικά τμήματα δυνάμεως 4.000 ατόμων και δεν υπήρξε καμία σύγκρουση με τον κουρδικό πληθυσμό. Περαιτέρω, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στη Συρία υπάρχουν 12 κουρδικά κόμματα από τα οποία μόνο τα δύο έχουν ισχύ: το ΡΥD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας με αρχηγό τον Salih Μuslum Μuhammed) που υποστηρίζεται από το ΚCΚ/ΡΚΚκαι το ΚDΡ (Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα με αρχηγό τον Αbdulhakim Βasar Κanad) που υποστηρίζεται από τον Μπαρζανί της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Βόρειου Ιράκ, ο οποίος φιλοδοξεί να παίξει ηγετικό ρόλο μεταξύ των κουρδικών ομάδων στην ευρύτερη περιοχή για τη δημιουργία του Μεγάλου Κουρδιστάν. Στη συνέχεια παρατίθενται τα υπόλοιπα κουρδικά κόμματα:
Αριστερό Κουρδικό Κόμμα (SΚΡ): Ιδρύθηκε το 1965 και αρχηγός του είναι Μuhammed Μusa Μuhammed.
Δημοκρατικό Κουρδικό Κόμμα (DΚΡ) με αρχηγό τον Νasrettin Ιbrahim Κanadi, αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων.
Κόμμα Κουρδικής Ενότητας (ΥΕΚΙΤΙ): Πρόκειται για ένα αριστερό κόμμα με γενικό γραμματέα τον ΙsmailΗemmi.
Κουρδικό Κόμμα ΑΖΑDΙ: Η ονομασία του κόμματος έχει ιστορική και συμβολική σημασία και παραπέμπει στην εθνικιστική κουρδική οργάνωση ΑΖΑDΙ το 1920. Πρόκειται για ένα κόμμα λαϊκού (κοσμικού) και αριστερού προσανατολισμού με αρχηγό τον Ηayrettin Μuratπου ζει στη Νορβηγία.
Δημοκρατικό Κόμμα Κούρδων Συρίας (SDΚΡ): Πρόκειται για ένα μετριοπαθές κόμμα με αρχηγό τον CemalSeyh Βaki.
Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ισότητας (DΕΚΡ): Αρχηγός του είναι ο ΑzizDavutκαι συμπαρατάσσεται με το κόμμα ΚDΡ του Αbdulhakim Βasar Κanadi.
Εθνικό Δημοκρατικό Κουρδικό Κόμμα (UDΚΡ): Αρχηγός του είναι ο Τahir Safukκαι συμπαρατάσσεται με το κόμμα ΚDΡ του Αbdulhakim Βasar Κanadi.
Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (DΒΚΡ) με αρχηγό τον Μuhittin Seyh Αli.
Προοδευτικό Δημοκρατικό Κουρδικό Κόμμα (ΙDΚΡ): Πρόκειται για ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα που συμπαρατάσσεται με το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (ΡΥD) και έχει αρχηγό τον Αbdulhamit Dervis.
Κουρδικό Κόμμα ΕlΜustakbel: Ο αρχηγός του κόμματος Μesal Τemmo δολοφονήθηκε στις 7-10-2011 και τον διαδέχθηκε ο γιός του FarisΤammo.

 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος με πληροφορίες από www.geostrategy.gr
Δημοσιεύτηκε στις26/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire