Του Μιχάλη Ιγνατίου
Η κυπριακή κυβέρνηση συνέχισε και αυτή την εβδομάδα το παιγνίδι των καθυστερήσεων αναφορικά με την απόφασή της (ή όχι) να απευθυνθεί στον μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Μέχρι της στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είχαν φθάσει στην Ουάσιγκτον οι αντιπροτάσεις της Λευκωσίας, όπως είχε υποσχεθεί ο τραπεζίτης υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ο οποίος δείχνει να αδυνατεί να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΔΝΤ. Δεν γνωρίζει πως διαθέτει Καταστατικό, το οποίο τηρείται απόλυτα, διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα. Έχει και διοικητικό συμβούλιο, το οποίο δεν είναι πάντα συνεργάσιμο και το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει τις όποιες αποφάσεις, ανεξάρτητα από τις ανάγκες των χωρών.
Στην Ουάσιγκτον κυκλοφορούν πολλά «ανέκδοτα» από την εμπειρία των μελών της Τρόικας στην κυπριακή πρωτεύουσα. Δυστυχώς, στην Κύπρο πιστεύουμε πως είμαστε ο ομφαλός της γης, πως είμαστε μία ...υπερδύναμη και πως είμαστε τόσο ανώτεροι από τους άλλους λαούς, που μπορούμε να κοροϊδεύουμε όλους τους άλλους. Μερικοί αξιωματούχοι συμπεριφέρθηκαν ως να είναι νομπελίστες στα οικονομικά και άλλοι έδειξαν πως δεν έχουν ιδέα από οικονομία. Και οι μεν και οι δε προκάλεσαν κάκιστη εντύπωση στους συνομιλητές τους.
Από την άλλη πλευρά, φανερώθηκε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δυσκολεύεται να συνεργαστεί με τον κ. Σιαρλή, με τον οποίο δεν συμφωνούν σε πολλά πράγματα, καθώς ο κ. Χριστόφιας -λόγω και της ιδεολογίας τουδιατηρεί αμφιβολίες για την ικανότητά του να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του. Γιατί τον επέλεξε και ποια «δύναμη» τον εξανάγκασε να παραδώσει το υπουργείο Οικονομικών σε έναν τραπεζίτη, είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τον Πρόεδρο - και να απαντηθούν τώρα, όχι στα απομνημονεύματά του.
Επειδή η κυβέρνηση -και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών- δεν ενημερώνουν τον λαό για τη λαίλαπα που τον περιμένει, εάν η Κύπρος ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας, νιώθω πως πρέπει να επαναλάβω ότι εάν επιλεγεί ο μηχανισμός ΔΝΤ/Ε.Ε., όλα τα δανεικά που θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, περίπου 10+ δισεκ. ευρώ, θα αναγκαστούν να τα ξεχρεώσουν οι Κύπριοι πολίτες. Διότι θα τα χρωστά το κράτος, όχι οι τράπεζες, όπως οφείλουν. Και στο σημείο αυτό, οφείλω να διαχωρίσω τον κ. Χριστόφια από τον κ. Σαρλή. Ο δεύτερος επιχειρεί να σύρει την Κύπρο στο μηχανισμό για να διασώσει τους τραπεζίτες, ενώ ο Πρόεδρος έχει πειστεί πως πρέπει να χωριστούν τα δάνεια: ένα για τις τράπεζες, οι οποίες θα αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους και ένα για το κράτος, το οποίο θα φορτωθεί στις πλάτες των πολιτών. Ο κ. Χριστόφιας γνωρίζει πως εάν επιβληθεί ο κ. Σιαρλή, η Κύπρος θα έχει την τύχη της Ελλάδας. Βέβαια, ο υπουργός των Οικονομικών πιστεύει ότι ο μηχανισμός ΔΝΤ/Ε.Ε. είναι «όπως ο Συνεργατισμός στην Κύπρο». Και θα έλεγα πως πρόκειται για μία «επαναστατική» θεωρία, που θα μπορούσε να πείσει τον Πρόεδρο να την αποδεχθεί.
Πέρα από τα αστεία, το συμπέρασμα είναι ότι σ’ αυτή την πιο δύσκολη στιγμή για την Κύπρο, ο Πρόεδρος κυριαρχείται από ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα για τους τρόπους θεραπείας των προβλημάτων της οικονομίας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών δεν κρύβει πως ενδιαφέρεται μόνο για το συνάφι του.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι η πρώτη φορά που θα συμφωνήσω με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος ως «απατημένος σύζυγος» ανακάλυψε ότι ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ συνεργάζονται έχοντας στόχο μόνο την εξουσία. Μίλησε επίσης και «για ελαστικές αρχές χάριν της καρέκλας» και διέγνωσε ότι η συνεργασία δεν θα έχει μέλλον, λόγω των αγεφύρωτων θέσεών τους στο εθνικό θέμα. Αν δεν τον ενοχλεί, μπορεί να μας πει σε ποιο σημείο ταυτίζονται στο Κυπριακό οι θέσεις του (Ναπολέοντα) Μαλά με τις θέσεις του ΔΗΚΟ. Διότι εάν δεν κάνω λάθος ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ υποστήριξε παθιασμένα το σχέδιο Ανάν...
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Δόθηκε η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στον κ. Τορναρίτη, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για το Γραφείο Τύπου της πρεσβείας στην Ουάσιγκτον;
(mignatiou@aol.com - Τwitter: @mignatiou) ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ανέμενα ότι η δήλωση θα γινόταν από κάποιον εκ των ασόβαρων του ΔΗΣΥ, ή από τα κοριτσάκια της «επαναπροσέγγισης» που κυριαρχούν στο κόμμα. Την υπέγραψε ο σοβαρός Τάσος Μητσόπουλος απαντώντας στον Γιώργο Λιλλήκα. Είπε πως «δεν πρόκειται να συμπράξουμε με όσους καταφεύγουν στον αναχρονισμό και το παρελθόν, με όσους κουραστικά επιμένουν να συντηρούν διχαστικές πρακτικές, που μόνο προβλήματα δημιουργούν στον τόπο και την κοινωνία»... Και η παραπάνω απάντηση αφορά δήλωση του κ. Λιλλήκα για το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, που θα παρέδιδε την Κύπρο στην Άγκυρα... Αναχρονισμός και παρελθόν το ρατσιστικό κείμενο του πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ; Μα τι λέτε κύριε Μητσόπουλε;
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 23/09/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire