ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 8 septembre 2012

H γραφειοκρατία της E.E. καθυστερεί τη μεταβίβαση της Emporiki Bank



Πληροφορίες για δεύτερες σκέψεις των Γάλλων σχετικά με τη σκοπιμότητα της πώλησης


 
Tου Γιάννη Παπαδογιάννη / Jpapadogiannis@kathimerini.gr

Προβληματισμός επικρατεί για τις δυνατότητες έγκαιρης ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταβίβασης της Emporiki Bank από τον γαλλικό όμιλο της Credit Agricole σε εγχώρια τράπεζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εμπλοκή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες όπου κατατέθηκαν οι προσφορές των τριών ενδιαφερομένων (Εθνική, Eurobank και Alpha Bank) απαιτεί πρόσθετο χρόνο και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες γρήγορα. Σημειώνεται ότι αρχικός στόχος της Credit Agricole ήταν η σχετική απόφαση για τη μεταβίβαση της Emporiki Bank να έχει ληφθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου.
Αυτό δεν έγινε και σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές του γαλλικού ομίλου επιδίωξη της διοίκησης ήταν να ολοκληρωθούν όλα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, κάτι όμως που πολλοί αναλυτές αμφισβητούν λόγω των καθυστερήσεων που δημιουργεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. να έρθει μετά την αξιολόγηση της τρόικας η οποία θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό την ορατότητα αναφορικά με την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Σημειώνουν ότι στην περίπτωση, λιγότερο πιθανή με τα σημερινά δεδομένα, μιας αρνητικής αξιολόγησης που θα μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης οι επιπτώσεις θα είναι τόσο σημαντικές που μια τέτοια μεγάλη κίνηση δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αντίθετα αν η αξιολόγηση είναι θετική (που φαίνεται ως το πιθανότερο σενάριο εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της) τότε το φάσμα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απομακρύνεται ουσιαστικά, ο κίνδυνος της χώρας θα περιοριστεί δραστικά και η αποχώρηση της Credit Agricole από την Ελλάδα με την κεφαλαιακή ενίσχυση και εν συνεχεία μεταβίβαση της Emporiki Bank ίσως δεν θα έχει ιδιαίτερο νόημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη σκοπιμότητα μεταβίβασης της θυγατρικής στην Ελλάδα σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης από την τρόικα, δεδομένων των εξαιρετικά αυστηρών - δυσμενών για τους Γάλλους όρων που έχουν θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στελέχη εγχώριων τραπεζών θεωρούν εύλογο τον προβληματισμό, ωστόσο εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η συμφωνία είναι σημαντικά υψηλότερες από το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Αυγούστου κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για το σύνολο των μετοχών της Emporiki Bank η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank. Οι προσφορές κατατέθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και φυσικά στη διοίκηση της Credit Agricole στο Παρίσι. Οι τράπεζες διαμόρφωσαν τις προσφορές τους σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που διαμόρφωσε η ΤτΕ και το ΤΧΣ. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ΤτΕ και ΤΧΣ θεωρούν ότι η Emporiki θα πρέπει να ενισχυθεί με τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί αποτελεσματικά. Υπογραμμίζεται ότι στην ουσία οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πληρώσουν για την εξαγορά αλλά θα «πληρωθούν», καθώς οι Γάλλοι έχουν υποχρεωθεί από τις εποπτικές αρχές να ανακεφαλαιοποιήσουν την Emporiki Bank προκειμένου να πετύχουν την αποδέσμευσή τους από την χώρα μας. Η εξαγορά της Emporiki Bank αποτέλεσε μια από τις χειρότερες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Credit Agricole στην ιστορία της: έχει κοστίσει πολλά σε κεφάλαια και ενέργεια και έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη διοίκηση του γαλλικού ομίλου.
Οποια από τις τρεις μεγάλες τράπεζες αποκτήσει την ανακεφαλαιοποιημένη Emporiki Bank αφενός θα ενισχύσει αποφασιστικά το μέγεθος και το ειδικό βάρος της στην τραπεζική αγορά και αφετέρου θα ωφεληθεί από τα πρόσθετα κεφάλαια που θα εισφέρει η Credit Agricole.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 07/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire