ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 8 septembre 2012

Tι γράφει ο ξένος Tύπος 07/09/2012




THE GUARDIAN

Ο σούπερ Μάριο
Μια νέα ημέρα ξημέρωσε, μια νέα ευκαιρία για τον Μάριο Ντράγκι, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να σώσει την ανθρωπότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι τον γνωρίζουν τον αποκαλούν σούπερ Μάριο. Στους δέκα μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος της ΕΚΤ, ο 64χρονος Ιταλός τραπεζίτης άλλοτε εντυπωσίασε, άλλοτε απογοήτευσε και άλλοτε μπέρδεψε τις αγορές. Η πρώτη αποφασιστική του κίνηση, η μείωση των επιτοκίων στο 1% και η χορήγηση φθηνού χρήματος στις ευρωπαϊκές τράπεζες, έσωσαν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Ο ενθουσιώδης λόγος του δεν ερμηνεύεται πάντα σωστά και προκαλεί εκνευρισμό όταν δεν συνοδεύεται από τις ανάλογες κινήσεις της ΕΚΤ. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι από τους λαμπρότερους οικονομολόγους της Ευρώπης. Στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε στο ΜΙΤ και δίδαξε στο Χάρβαρντ, έμαθε, λένε, να ενεργεί άμεσα προκειμένου να επιλύσει ένα πρόβλημα και είναι πολέμιος της γερμανικής προσέγγισης του «ας περιμένουμε να δούμε», που επικρατεί στην Ευρώπη. Πολλοί πιστεύουν ότι η χθεσινή ημέρα έκρινε κατά πόσον θα μπορέσει να παραμείνει στο τιμόνι της ΕΚΤ. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει το ευρώ. Εχει, όμως, την ικανότητα να το κάνει;


EL PAIS

Το κοινό μας νόμισμα

Το ευρώ είναι ένα από τα κύρια επιτεύγματα της Ευρώπης. Από την αρχή της, πριν από 55 χρόνια, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης είχε σημαντικά οφέλη για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σαφής απόδειξη αυτού είναι οι στέρεες οικονομικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας. Οι δύο χώρες ενίσχυσαν τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, ιδιαιτέρως μετά την ΟΝΕ, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη αμφοτέρων.
Στόχος της Ισπανίας, κατά τη συνάντηση Μέρκελ - Ραχόι, θα πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των γερμανικών και των ισπανικών επιχειρήσεων, με στόχο να αντιμετωπίσουμε από κοινού την κρίση χρέους στην Ευρώπη αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του ευρώ.
Το κοινό μας νόμισμα είναι το καλύτερο εργαλείο προκειμένου να απολαύσουμε τα οφέλη της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και να είμαστε ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές. Επίσης, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η δημοσιονομική σταθερότητα σε όλες τις χώρες–μέλη του ευρώ είναι στοιχεία–κλειδιά για την ανάκαμψη της Ευρώπης.


Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 07/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire