ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 20 septembre 2012

Σε πάπυρο, ο Ιησούς αναφέρεται στη σύζυγό του


Καθηγήτρια Θεολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποκάλυψε ένα κομμάτι αρχαίου πάπυρου του 4ου αιώνα, το οποίο ισχυρίζεται ότι αποτελεί το μοναδικό αρχαίο κείμενο όπου ο Ιησούς αναφέρεται σε σύζυγο, σε συνέδριο ειδικών της Κοπτικής Εκκλησίας, στη Ρώμη.






Η Κάρεν Κινγκ, ειδική στην ιστορία του χριστιανισμού, είπε ότι το κείμενο περιέχει ένα διάλογο, στον οποίο ο Ιησούς αναφέρεται στη «σύζυγό μου» και την προσδιορίζει ως Μαρία. Η Κινγκ ισχυρίζεται ότι το κομμάτι με την κοπτική γραφή είναι αντίγραφο Βίβλου, μεταφρασμένο πιθανότατα από τα ελληνικά, στον δεύτερο αιώνα. Σύμφωνα με την ίδια, δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, αλλά απαντά στα ερωτήματα των χριστιανών γύρω από την οικογένεια και τον γάμο. Τέσσερις λέξεις σ’ έναν μικροσκοπικό πάπυρο προσφέρουν μια πρώτη απόδειξη ότι οι πρώτοι χριστιανοί πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, είπε η Κινγκ. Η μετάφρασή τους, στη γλώσσα των αρχαίων Αιγύπτιων χριστιανών, είναι «ο Ιησούς τούς είπε, η σύζυγός μου». Στον σχετικό διάλογο, οι μαθητές του Ιησού συζητούν εάν η Μαρία αξίζει και εκείνος λέει «μπορεί να γίνει μαθήτριά μου». Η χριστιανική παράδοση θεωρούσε επί μακρόν ότι ο Ιησούς δεν ήταν παντρεμένος, παρότι δεν υπήρχαν αξιόπιστες αποδείξεις περί του αντιθέτου. Οι χριστιανοί διαφωνούσαν απ’ την αρχή γι’ αυτό, «αλλά μόνο έναν αιώνα μετά τον θάνατο του Ιησού άρχισαν να επικαλούνται το συζυγικό καθεστώς του Ιησού, για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους», είπε η Κινγκ.
Το απόκομμα ανήκει σε ανώνυμο ιδιώτη συλλέκτη, ο οποίος ήρθε σε επαφή με την Κινγκ και οι συνθήκες ανακάλυψής του παραμένουν άγνωστες. Η Κινγκ εκτιμά πως θα πρέπει να προέρχεται από την Αίγυπτο, όπου το ξηρό κλίμα επιτρέπει στα αρχαία γραπτά να επιβιώνουν και επειδή είναι γραμμένο σε γραφή που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα εκεί.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 20/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire