ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 20 septembre 2012

Ελλάδα - Αθήνα - Η Ομόνοια ξαναζεί.

Τα πρώτα τραπεζοκαθίσματα εμφανίστηκαν στην Ομόνοια. Τρεις μήνες λειτουργεί το καφενείο στον αριθμό 6 της πλατείας και είναι σχεδόν πάντα γεμάτο με κόσμο, κυρίως υπαλλήλους, δικηγόρους, περαστικούς από το κέντρο. Η σκοτεινή πλευρά της Ομόνοιας, με τους τοξικομανείς να αγοράζουν σε κάθε γωνιά τη δόση τους, αποτελεί σχεδόν παρελθόν, τουλάχιστον στη διάρκεια της ημέρας.
 
 
Της Λινας Γιανναρου
Κάθε βράδυ στις 8.05 έξω από το παλιό ρουχάδικο της πλατείας Ομονοίας 6, προς την πλευρά της 3ης Σεπτεμβρίου, η ίδια σκηνή. Οι ίδιοι άνθρωποι στη γνωστή χορογραφία του «νταραβεριού». Κάθε βράδυ, την ίδια ώρα. Θα μπορούσες να κουρδίσεις και το ρολόι σου μ’ αυτό το ραντεβού, λένε στην πλατεία. Κάπως έτσι είναι απορίας άξιον πώς ο Γρηγόρης Ποντικάκης, που έως τότε ασκούσε το επάγγελμα του ειδικού ερευνητή (ντέτεκτιβ στην καθομιλουμένη), «είδε» στο μικρό μαγαζί μια ευκαιρία επένδυσης. Κι όταν, στα τέλη του 2011, έμαθε -να που χρησίμευσε η ιδιότητά του- ότι ο χώρος ξενοικιάστηκε, πήρε τη μεγάλη απόφαση και το «καπάρωσε».

Εκπληκτοι οι γείτονες τον είδαν να ξεκινά τις εργασίες ανακαίνισης, να στήνει ένα μοδάτο καφέ. «Τώρα που πέθανε η Ομόνοια; Κρίμα τα λεφτά». Ομως, το ίδιο διάστημα κυοφορούνταν στον Δήμο Αθηναίων η ιδέα για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία, κατόπιν προτάσεων της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ), στο πλαίσιο των προσπαθειών αναβάθμισης του Κέντρου. Κάπως έτσι, ο Γρηγόρης Ποντικάκης έγινε ο πρώτος επιχειρηματίας που «έβγαλε» τραπεζοκαθίσματα στην Ομόνοια, το πειραματόζωο που θα έκρινε κατά πόσο η πολιτική αυτή έχει αποτέλεσμα. Τους τρεις-τέσσερις μήνες που το Meet Me -έτσι λέγεται το καφέ- λειτουργεί και στον εξωτερικό χώρο, πάει καλά. Τα τραπέζια είναι σχεδόν πάντα γεμάτα κόσμο, κυρίως υπάλληλοι των γύρω γραφείων, δικηγόροι, εργαζόμενοι του Hondos Center κ.ά. «Φαίνονται ευχαριστημένοι που υπάρχει ένας αξιοπρεπής σύγχρονος χώρος για να πιουν τον καφέ τους κοντά στη δουλειά», λέει ο κ. Ποντικάκης στην «Κ». «Πολλοί μάλιστα μού δίνουν συγχαρητήρια για το θάρρος μου να ανοίξω μαγαζί στην Ομόνοια».
Οι συμπτώσεις πάντως συνέχισαν να βοηθούν τον κ. Ποντικάκη. Εκτός από το «πράσινο φως» από τον δήμο για τα τραπεζοκαθίσματα, η επένδυσή του συνέπεσε και με την εκτεταμένη επιχείρηση της Αστυνομίας στο Κέντρο, που ηρέμησε τα πράγματα στην πλατεία. «Φυσικά, έχουμε προβλήματα ακόμα και μικροφασαρίες, αλλά η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι». Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο ότι καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν δέχθηκε να ασφαλίσει τον εξωτερικό χώρο. Ποιος εγγυάται για την Ομόνοια; «Εάν για παράδειγμα με “σπάσουν” σε μια πορεία, δεν πρόκειται να αποζημιωθώ. Ακόμα και το εσωτερικό δεν το καλύπτουν παρά μόνο στο 40% της επένδυσης (σ.σ. στοίχισε συνολικά 500.000 ευρώ)», λέει ο ίδιος. «Ομως δεν απογοητεύομαι».
«Θα απογοητευτεί θέλοντας και μη όταν του έρθει ο πρώτος λογαριασμός από τον δήμο», ήταν η σκωπτική αντίδραση επαγγελματία της περιοχής. Πράγματι, ενώ είχε ενημερωθεί προφορικά ότι δεν θα ζητηθούν χρήματα για την πρώτη χρονιά, πριν από λίγες ημέρες τού ήρθε το χαρτί. Ο δήμος ζητεί 7.300 ευρώ για την παραχώρηση του πεζοδρομίου, χρήματα ωστόσο που ο επιχειρηματίας ούτε έχει ούτε προτίθεται να καταβάλει. «Αφενός χρεώνομαι για ένα έτος, ενώ λειτουργώ τέσσερις μήνες και αφετέρου είχα διαβεβαίωση ότι δεν θα χρεωθώ για το τρέχον έτος. Από του χρόνου ελπίζω να μπορώ να αντεπεξέλθω στο κόστος». Πάντως, το θέμα βαίνει μάλλον προς επίλυση, καθώς ιδιοκτήτης και δήμος έχουν έρθει ήδη σε συνεννόηση. Το ενοίκιο, από την άλλη, κυμαίνεται σε λογικά για το σημείο επίπεδα.
Είναι η πρώτη ένδειξη μιας αλλαγής στην Ομόνοια; Σύμφωνα με πληροφορίες, η λειτουργία του μικρού καφέ «έπεισε» μεγάλη παρακείμενη επιχείρηση να μην εγκαταλείψει την πλατεία, ενώ η απόφαση του δήμου για τα τραπεζοκαθίσματα (η οποία ειρήσθω εν παρόδω ακόμα εκκρεμεί, το θέμα θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο αυτό τον μήνα) φέρνει και άλλες αλυσίδες στην Ομόνοια. Στο κτίριο του ιστορικού «Νέον», για παράδειγμα, πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει φούρνος Βενέτη, ενώ τραπέζια στο πεζοδρόμιο θα «κατεβάσει» και το Hondos Center που ήδη λειτουργεί εστιατόριο στον 10ο όροφο. Ετσι, όλη η πλευρά προς την 3ης Σεπτεμβρίου, όπου υπάρχει και ο μεγαλύτερος χώρος, θα καλυφθεί από τραπέζια και ομπρέλες.
24ωρη φύλαξηΣύμφωνα με το σχέδιο, πάντως, τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετηθούν και στο κέντρο της πλατείας, ενώ ανάλογες θα είναι οι παρεμβάσεις και στην πλατεία Κοτζιά. Η ΚΙΠΟΚΑ, όπως και οι επιχειρηματίες της περιοχής, βρίσκονται σε συζητήσεις με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να υπάρχει 24ωρη φύλαξη των δύο πλατειών «ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες». Προς το παρόν πάντως, όταν πέφτει η νύχτα και οι εργαζόμενοι, οι τουρίστες και οι περαστικοί αποχωρούν, οι δύο πλατείες αποκτούν τα γνωστά δυσοίωνα χρώματά τους.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 20/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire