THE IRISH TIMES
Πτώση του τουρισμού
Θα έχει φθάσει πια το τέλος του καλοκαιριού όταν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υπολογίσει τι απώλειες ακριβώς υπέστη ο τουρισμός της από την οικονομική κρίση. Τα στοιχεία έχουν ήδη δείξει ότι ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε δραματικά, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένων των προβλέψεων στις αρχές του χρόνου για την άμεση κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα και διαθέτει σε αφθονία αυτό για το οποίο εμείς θα δίναμε μάχη – εγγυημένη ηλιοφάνεια.
Τα έσοδα από τον τουρισμό, που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ, θα μπορούσαν να βοηθήσουν κατά πολύ μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας. Ωστόσο, η χώρα πρέπει να προσέχει μη χάσει την αγορά λόγω ακρίβειας. Χωρίς τον τουρισμό, η Ελλάδα χάνει τα πάντα.
EL PAIS
Στέρεες βάσεις
Oλοι, αγορές και κυβερνήσεις, περιμένουν από τον Μάριο Ντράγκι να αναπτύξει την ερχόμενη Πέμπτη τη στρατηγική της ΕΚΤ, «αυτά τα έκτακτα μέτρα» τα οποία απαιτεί η σοβαρότητα της κατάστασης. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι θα πρέπει να λάβει απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο πακέτο διάσωσης «το οποίο θα προσφερθεί», μια στάση που αντελήφθη και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία. Ωστόσο, αφ’ ης στιγμής όλα τα στοιχεία τεθούν στο τραπέζι, θα πρέπει να αναμένουμε ότι μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Οκτωβρίου, η Ισπανία θα φέρει αποκλειστικώς την ευθύνη προκειμένου να ζητήσει βοήθεια, όπως τόνισαν τόσο η Μαδρίτη όσο και ο Ολάντ. Η Ευρώπη, αλλά κυρίως η Ευρωζώνη, καλείται τώρα να λάβει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες αυτή τη φορά θα πρέπει να βασίζονται σε στέρεες βάσεις.
OBSERVATEUR
Τα νέα μέτρα
Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας συμφώνησε στις κύριες κατευθυντήριες γραμμές για τα νέα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας. Ωστόσο οι συζητήσεις συνεχίζονται προκειμένου να περιοριστεί ο αντίκτυπος των μέτρων στους πιο αδύναμους και στους συνταξιούχους. Η Ελλάδα θα πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες της κατά σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να ικανοποιήσει τις συνθήκες που έχουν επιβάλει οι πιστωτές της, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οπως δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τα νέα μέτρα λιτότητας θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα προς ρύθμιση θέματα των μέτρων ως «ήσσονα και τεχνικής φύσεως».
SUDDEUTSCHE ZEITUNG
Ο κακός ιατρός Ρέσλερ
Λάθος θα αποδειχθεί η διάγνωση του δρος Ρέσλερ. Οταν ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ δηλώνει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν τρομάζει πλέον, έχει προφανώς κατά νου μια θεραπεία την οποία έχει ήδη εφαρμόσει με επιτυχία σε άλλους ασθενείς του. Προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη υποβαθμίζοντας τις πιθανές συνέπειες της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Ο Ρέσλερ μοιράζει φραστικά ηρεμιστικά. Αυτός είναι ο ρόλος του υπουργού Οικονομίας και είναι ίσως χρήσιμος σε εποχές που η οικονομία βρίσκεται σε τέτοια δυσμενή κατάσταση. Κι όμως, η θεραπεία του Ρέσλερ έχει ένα σημαντικό λάθος. Τη συνιστά, χωρίς όμως να είναι σε θέση να κρίνει εάν είναι σωστή. Οπως κάθε άλλος πολιτικός, ο υπ. Οικονομίας δεν γνωρίζει εάν οι εκτιμήσεις του αντιστοιχούν στην πραγματικότητα ή απλά στη γνώμη του τελευταίου οικονομολόγου με τον οποίο μίλησε.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 01/09/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire