ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 27 janvier 2011

Αντιδράσεις στην Κύπρο μετά τη Γενεύη

Αναμένουν ενημέρωση από τον πρόεδρο Χριστόφια 

Αντιδράσεις κομμάτων την επομένη της συνάντησης της Γενεύης

Λευκωσία: Η προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό συνεχίζεται και την επόμενη μέρα μέσα από το διακοινοτικό διάλογο, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, τονίζει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ήταν σαφής η δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών μετά τη συνάντηση της Γενεύης.
Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε ότι στόχος είναι η εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης που να στηρίζεται στη συμφωνημένη βάση, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.


Τηλεφωνική επικοινωνία με αρχηγούς κομμάτων είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τους οποίους ενημέρωσε σφαιρικά για τα διαμειφθέντα στη Γενεύη.

Αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων σε δηλώσεις το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ανέφεραν ότι αναμένουν πληρέστερη ενημέρωση από τον πρόεδρο Χριστόφια. Η ενημέρωση θα γίνει μέσω του Εθνικού Συμβουλίου.

ΑΚΕΛ: Διαψεύστηκαν όσοι Κασσανδρολογούσαν
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι διαψεύστηκαν όσοι Κασσανδρολογούσαν για τη συνάντηση της Γενεύης και το τι ανέμεναν.
Είπε επίσης ότι κάποιοι προσπαθούν να κτίσουν σε διαστρεβλώσεις. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι είναι γνωστό πως κάποιοι επιδιώκουν να στριμώξουν στη γωνιά την ε/κ πλευρά, προσθέτοντας ότι με τους χειρισμούς και την τακτική του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταφέρνει να ανατρέπει τις μεθοδεύσεις τους.
Το θέμα είπε είναι ότι κάποιοι στην Κύπρο με τις θέσεις που διατυπώνουν δεν βοηθούν τον Πρόεδρο στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.
Υπομονή συστήνει ο ΔΗΣΥ
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι προτού γίνει πλήρης ενημέρωση πρέπει να αποφεύγονται κριτικές ή θριαμβολογίες που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα.

Να κάνουμε υπομονή, είπε, μέχρι να ενημερωθούμε και μετά να κάνουμε τις τοποθετήσεις μας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι επρόκειτο για συνάντηση ορόσημο και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.
Είπε επίσης ότι όπως του ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γίνουν συνεννοήσεις για σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να γίνει ενημέρωση και να απαντηθούν ερωτήματα, τα οποία ενδεχομένως προκύπτουν.
Αναμένει ενημέρωση το ΔΗΚΟ
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι το κόμμα του αναμένει ενημέρωση για τα διαμειφθέντα στη Γενεύη και ιδιαίτερα για κάποια θέματα, τα οποία είχαν τεθεί πριν από τη συνάντηση με τις απαράδεκτες θέσεις που κατέθεσε ο Έρογλου.

Δεν ανησυχούμε, είπε, για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά για τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς για χρονοδιαγράμματα και πενταμερή διάσκεψη.
Από όσα ακούσαμε, είπε ο κ. Φωτίου, φαίνεται ότι δεν υπήρξε ούτε ενδιάμεση συμφωνία ούτε συμφωνία για πενταμερή.
Πλασματική πρόοδο, βλέπει η ΕΔΕΚΟ Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι δημιουργείται φανταστική εικόνα, την οποία το κόμμα δεν διαπιστώνει.

Αντίθετα, πρόσθεσε, διαπιστώνουμε έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Εκτιμούμε, είπε, ότι δεν υπήρξε θετική εξέλιξη και ας μην καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργίας αισιόδοξου κλίματος.

Επικριτικό το ΕΥΡΩΚΟ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου τις εκτιμήσεις ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις απευθείς διαπραγματεύσεις.

Επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και απορρίπτει τη θέση του ΓΓ ότι έχουν υποβληθεί γεφυρωτικές προτάσεις.

Αρνητικές εξελίξεις, βλέπουν οι Οικολόγοι
Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι δεν υπήρξε καταδίκη των πρόσφατων προτάσεων Έρογλου.

Επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν κατήγγειλε τις τουρκικές προτάσεις και ότι παρέλειψε να καταθέσει προτάσεις που να εκθέτουν την τουρκική αδιαλλαξία.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire