ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 13 septembre 2012

Τι γράφει ο ξένος Τύπος 13/09/2012


THE NEW YORK TIMES

Σημαντική νίκη


Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε χθες μια σημαντική νίκη στην Αγκελα Μέρκελ, καθώς η καγκελάριος προσπαθεί να χειριστεί την κρίση που ταλανίζει την ήπειρο επί έτη και θέτει σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα. Με την απόφαση του δικαστηρίου που εγγυάται την έγκριση ενός εκ των βασικών πυλώνων της στρατηγικής Μέρκελ, οι 17 χώρες της Ευρωζώνης θα είναι σε θέση να δρομολογήσουν τον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, κάτι σαν την ευρωπαϊκή εκδοχή του ΔΝΤ.
Ο μηχανισμός θα χειρίζεται προγράμματα διάσωσης και θα εργάζεται παράλληλα με την ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Παρότι είναι απίθανη μια πλήρης επίλυση της κρίσης, μια απόρριψη θα πυροδοτούσε νέα κύματα αστάθειας στις χρηματαγορές. Το ερώτημα που τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου είναι εάν το νέο ταμείο θα αποδυναμώσει το δικαίωμα του γερμανικού Κοινοβουλίου να ελέγχει τη δαπάνη των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων. Η απόφαση κατάφερε σαφές πλήγμα κατά των ευρωσκεπτικιστών της Γερμανίας, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη συμβολή της χώρας, επικαλούμενοι τις ανησυχίες για ενδεχόμενη δαπάνη των χρημάτων των φορολογουμένων χωρίς την έγκρισή τους.


THE WALL STREET JOURNAL

 

Λιτότητα αλά γαλλικά

Ο Φρανσουά Ολάντ δεν συμπαθεί τη λέξη «λιτότητα» και ουδείς μπορεί να τον ψέξει γι’ αυτό. Το κοινό, όμως, έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την έννοια. Οι απλοί πολίτες θα χάσουν μέρος των απολαβών τους, ενώ ο πολιτικός κόσμος θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα συνήθη του προνόμια. Στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η αύξηση της φορολογίας αποτελεί πατριωτικό καθήκον της κυβέρνησής του. Οι φορολογικές αυξήσεις, όμως, αφαιρούν χρήματα από τις τσέπες των ιδιωτών. Οι περικοπές δαπανών, από τη μεριά τους, διατηρούν τις κρατικές δαπάνες στα σημερινά τους επίπεδα, προλαμβάνοντας απλά νέες αυξήσεις τους. Η άρνηση του κ. Ολάντ να φορολογήσει τους απλούς πολίτες σημαίνει ότι τα επιπλέον 20 δισ. ευρώ που αναζητά θα προέλθουν από τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις. Η φορολόγηση των πλούσιων για την τροφοδοσία ενός αδηφάγου κρατικού μηχανισμού δεν είναι καλύτερη από την απάνθρωπη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι για να ταΐσουν με το ζόρι τις χήνες που παράγουν το φουά γκρα. Στο μεταξύ, οι Γάλλοι συνεχίζουν να υποφέρουν. Παρότι ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του δεν προφέρουν τη λέξη «λιτότητα», αυτό ακριβώς θα προσφέρουν στον λαό τους.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 13/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire