ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 16 septembre 2012

Ελλάδα - 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

38 ταινίες και αφιέρωμα στον Τεό

Για δικαίωση και του θεσµού του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράµας, που ανοίγει την αυλαία του την ερχόµενη Δευτέρα, αποτελεί η βράβευση µόλις πριν από µία εβδοµάδα στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Βενετίας του Ελληνα σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη.

«Revolving», Τζώρτζης Γρηγοράκης
«Revolving», Τζώρτζης Γρηγοράκης


Μαρία Ριτζαλεου
Μια δικαίωση και του θεσµού του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράµας, που ανοίγει την αυλαία του την ερχόµενη Δευτέρα, αποτελεί η βράβευση µόλις πριν από µία εβδοµάδα στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Βενετίας του Ελληνα σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη. Ο τριαντάχρονος δηµιουργός που πήρε το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας για το «Τίτλοι τέλους», η οποία ήταν µόλις η δεύτερη ταινία του, ξεκίνησε από το Φεστιβάλ Δράµας το 2010, όταν από την πρώτη του κιόλας ταινία, το «Casus belli», απέσπασε έξι βραβεία.

Στο φετινό φεστιβάλ, που είναι το 35ο Ελληνικό και 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και θα γίνει από τις 17 ως τις 22 Σεπτεµβρίου, υπήρξε αριθµός-ρεκόρ στις συµµετοχές στο εθνικό διαγωνιστικό τµήµα µε 209 ταινίες από τις οποίες θα προβληθούν 83. Εχουν επιλεγεί επίσης 55 ξένες παραγωγές από 52 χώρες, από ένα σύνολο 1.100 συµµετοχών.
Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, τη Δευτέρα, κατά την τελετή έναρξης, θα προβληθεί η 15λεπτη ταινία του Χάρη Παπαδόπουλου «Η Φλώρινα του Θόδωρου Αγγελόπουλου», αφιερωµένη στη µνήµη του πολυβραβευµένου σκηνοθέτη. Η ταινία είναι παραγωγής 2009 και σε αυτήν ο σπουδαίος δηµιουργός µιλά για τις ταινίες του και τη βόρεια Ελλάδα, τα τοπία της οποίας τον ενέπνεαν.
Κριστιάν Μουνγκίου
Από τις προβολές στο διεθνές τµήµα ξεχωριστή θέση έχει η ταινία «Το χέρι του Paulista» (1998) του Ρουµάνου σκηνοθέτη Κριστιάν Μουνγκίου, ο οποίος το 2007 βραβεύτηκε στις Κάνες µε τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Τέσσερις µήνες, τρεις εβδοµάδες και δύο µέρες».
Η µικρού µήκους ταινία του «Το χέρι του Paulista» αποτελεί την πτυχιακή του εργασία κατά την αποφοίτησή του από το Εθνικό Πανεπιστήµιο Θεάτρου και Κινηµατογράφου του Βουκουρεστίου «I.L. Caragiale» το 1998, ενώ το 1999 εκπροσώπησε τη Ρουµανία στα φοιτητικά Οσκαρ. Εκτός του Α. Πάντζη, που είναι ο πρόεδρος, την κριτική επιτροπή απαρτίζουν ακόµη οι Τάκης Γιαννόπουλος (µοντέρ), Γιάννης Γλέζος (συνθέτης), Χρήστος Δήµας (σκηνοθέτης), Νίνο Φενέκ Μικελίδης (κριτικός κινηµατογράφου), ενώ τον ρόλο του σχολιαστή στο ελληνικό, διαγωνιστικό τµήµα έχει η κριτικός κινηµατογράφου Βένια Βέργου. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τµήµατος είναι ο Μικ Χάνιγκαν, διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Cork, µέλος του ΔΣ του Irish Film Board, και µέλη οι Σουζάνα Τατάροβα (σεναριογράφος), Μανουέλα Σερνάτ (συγγραφέας, ιστορικός, κριτικός κινηµατογράφου, σκηνοθέτιδα), Γκαµπριέλ Ορίτσιο (παραγωγός) και Γιώργος Κακουλίδης (συγγραφέας).
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράµας, Αντώνης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι οι φετινές, «µικρές», ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές, διακρίνονται για την ποιότητά τους αλλά και την έµφαση που δίνουν οι δηµιουργοί τους στην ταλανισµένη από την κρίση Ελλάδα και στις ανθρώπινες σχέσεις όπως αυτές διαµορφώνονται σε µια χώρα που δοκιµάζεται...


Πηγή: Έθνος
Δημοσιεύτηκε στις 15/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire