ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 14 septembre 2012

Ελλάδα - Αρνούνται οι ελβετικές τράπεζες το άνοιγμα λογαριασμών βουλευτών


Σε φιάσκο κατέληξε το αίτημα που είχε βάλει η Βουλή από τον περασμένο Απρίλιο


Αρνούνται οι ελβετικές τράπεζες το άνοιγμα λογαριασμών βουλευτών
 


 

Λάμπρος Σταυρόπουλος 
Ανθρακες ο θησαυρός! Η αναμενόμενη απάντηση των ελβετικών Αρχών στο αίτημα που είχε υποβάλει η Βουλή των Ελλήνων από τον περασμένο Απρίλιο για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που τυχόν διαθέτουν βουλευτές σε ελβετικές τράπεζες, είναι αρνητική!
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αρνητική στάση στο ελληνικό αίτημα, το οποίο απεστάλη προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ενωσης Ελβετών Τραπεζιτών από την Επιτροπή Ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών στις 4 Απριλίου 2012, είχε γνωστοποιηθεί προς τη Βουλή με δυο e-mails που απεστάλησαν το πρώτο στις 25 Απριλίου του ίδιου χρόνου και το δεύτερο στις 11 Μαΐου 2012, ενώ η επίσημη έγγραφη απάντηση απεστάλη στις 24 Ιουλίου 2012 και παρελήφθη από την Βουλή τρεις ημέρες αργότερα. Ωστόσο, η Βουλή μέχρι σήμερα δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία.

Λόγω του σάλου που είχε προκληθεί προ μηνών για εξαγωγή καταθέσεων βουλευτών σε ελβετικές τράπεζες, ο τότε αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Αργύρης σε συνεννόηση με τον τότε πρόεδρο κ. Φ. Πετσάλνικο είχαν ζητήσει από όλους τους βουλευτές να εξουσιοδοτήσουν την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να ζητήσουν στοιχεία από τις ελβετικές Αρχές για ενδεχόμενους «αδήλωτους» τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών. Η ΝΔ είχε απορρίψει την πρωτοβουλία αυτή της αποστολής εξουσιοδοτήσεων από τους βουλευτές για το άνοιγμα τυχόν λογαριασμών τους καθώς κάτι τέτοιο «θα καταρράκωνε το κύρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και θα καθιστούσε την Ελλάδα για μια ακόμη φορά περίγελο του κόσμου», όπως είχε δηλώσει ο κ. Κ. Τασούλας, ενώ είχε προτείνει να υπάρξει σοβαρός και ενδελεχής έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών από ανεξάρτητους δικαστές με άνοιγμα λογαριασμών κτλ.
Στις 4 Απριλίου 2012 ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής για τα οικονομικά των βουλευτών κ. Αργύρης, απέστειλε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Ενωσης Ελβετών Τραπεζιτών 233 δηλώσεις – εξουσιοδοτήσεις βουλευτών και 100 εξουσιοδοτήσεις συζύγων τους που απευθύνονταν προς όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα που λειτουργούν νομίμως στην Ελβετία.
Στην έγγραφη απάντηση των Ελβετών αναφέρεται:
«Οπως ήδη σας έχουμε απαντήσει στα mail μας της 25ης Απριλίου και της 11ης Μαΐου 2012 δεν είναι στη πολιτική των Ελβετικών Τραπεζών να προωθούμε τέτοια αιτήματα στο σύνολο των μελών μας.

Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν απευθείας να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζές τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία.

Σε κάθε περίπτωση οι Ελβετικές Τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει λογαριασμούς σε αυτές.

Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική ορισμένων τραπεζών είναι να μην επιβεβαιώνουν τέτοια αρνητικά αιτήματα». 










Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 14/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire