ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 23 septembre 2012

Κύπρος - Άναψαν φωτιές για το Ευρώ - Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για πρώτη φορά έθεσε θέμα εξόδου εάν η Τρόικα επιμένει σε οδυνηρά μέτρα



Πέτρος Θεοχαρίδης
Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, με δηλώσεις του με τις οποίες έθεσε θέμα μελέτης του ενδεχομένου εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Ο Άντρος Κυπριανού, δήλωσε συγκεκριμένα χθες σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό κανάλι «24 ώρες», επί λέξει: «Εάν η Τρόικα επιμένει σε οδυνηρότατα μέτρα για να παραμείνουμε στη Ζώνη του Ευρώ, εμείς θα πεισμώσουμε και θα πούμε ότι δεν φεύγουμε από τη ζώνη του Ευρώ; Διότι είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα. Παραμένουμε όσο οδυνηρά και αν είναι τα μέτρα»;
Σε ερώτηση, για να ξεκαθαρίσει, αν αφήνει σαφώς ανοικτό ζήτημα εξόδου από το ευρώ, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ απάντησε: «Σίγουρα το αφήνω ανοικτό το θέμα. Δεν προκαθορίζω τώρα το τι θα κάνουμε, αλλά αυτά τα ζητήματα πρέπει να μελετηθούν πολύ σοβαρά, αν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού». «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση έτσι με βάση το ένστικτό μας. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας μελέτης που θα γίνει από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις στα οικονομικά ζητήματα, νομικά ζητήματα κ.ο.κ. και στη βάση εκείνης της μελέτης να ληφθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε.
Ο Άντρος Κυπριανού υπενθύμισε μάλιστα, ότι το ΑΚΕΛ είχε πάρα πολλές επιφυλάξεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και πως η απόφαση του 1995 για αλλαγή στάσης στηρίχθηκε στο όφελος για το εθνικό θέμα και την προοπτική καλύτερης υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για να σημειώσει ότι και στα δύο θέματα τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά. Ο «Φ» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη, που επιβεβαίωσε τα λεχθέντα του γ.γ. του κόμματος και ότι δεν πρόκειται για παρερμηνεία ή για επιλεκτικά αποσπάσματα σε σχέση με το θέμα. «Δεν λέμε να βγούμε σήμερα από το ευρώ, αλλά αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, τότε ναι, θα πρέπει να γίνει μια επιστημονική μελέτη για το αν η Κύπρος ευνοείται ή όχι με έξοδο από το ευρώ, σε σχέση με τα μέτρα που θέλουν να μας επιβάλουν», εξήγησε. Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης, η οποία με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου υπογράμμισε πως «για την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν τίθεται θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.».
Ωστόσο, τα διεθνή πρακτορεία αναμετέδωσαν αμέσως χθες τις σχετικές δηλώσεις, εξηγώντας ότι η Κύπρος από τις 25 Ιουνίου έχει απευθυνθεί στην Τρόικα, ενώ παράλληλα ζήτησε δάνεια από ΔΝΤ και Ρωσία. Τόνισαν ακόμη, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο πρώην επικεφαλής του ΑΚΕΛ.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 22/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire