ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 1 septembre 2012

Κύπρος - Οι μεταλλαγμένοι



Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
Αυτό που δύσκολα θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε σ΄ αυτή την προεκλογική εκστρατεία είναι όταν το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Αναστασιάδη για το σχέδιο Ανάν. Είναι δύσκολο διότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ και η ηγεσία του ΔΗΣΥ, συμφωνούν απόλυτα με τη φιλοσοφία και το πλαίσιο μιας διευθέτησης ανάλογης εκείνου του σχεδίου. Οι διαφοροποιήσεις τους είναι μόνο σε θέματα τακτικής και ικανότητας χειρισμού. Ο ένας νομίζει ότι μπορεί καλύτερα από τον άλλο.
Το ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ τάχθηκε τότε εναντίον εκείνου του σχεδίου, δεν έχει να κάνει με την ουσία του. Δεν διαφωνούσε με τη φιλοσοφία και τις ιδέες του αλλά, όπως το είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Δημήτρης Χριστόφιας (22 Απριλίου 2004 ) το απέρριψε διότι ήθελε να δοθεί χρόνος με μια «αναβολή για μερικούς μήνες», ώστε να εξηγηθεί καλύτερα στον λαό και να επιδιωχθεί «εξασφάλιση των αναγκαίων εγγυήσεων για την ασφαλή εφαρμογή ΑΥΤΗΣ της λύσης». Και επίσης για να γίνουν «κάποιες μικροτροποποιήσεις οι οποίες πιθανόν να χρειάζονται σ’ αυτό το σχέδιο». Σε αυτό το σχέδιο, όχι σε κάποιο άλλο.
Εξάλλου, ακόμα και το 2006, δηλαδή δύο ολόκληρα χρόνια μετά το δημοψήφισμα, έμεινε στην πολιτική ιστορία η άγρια επίθεση που είχε δεχθεί από το ΑΚΕΛ, ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής, δεξί χέρι του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, όταν τόλμησε να αναφέρει σε συνέντευξή του, ότι το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και δεν πρέπει να αποτελέσει βάση μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Είχε θεωρηθεί τόσο μεγάλο αμάρτημα το ότι μίλησε για νεκρό σχέδιο, που απειλήθηκε με διάλυση η συγκυβέρνηση. Δεν χρειάζονται περισσότερα, είναι γνωστό εξάλλου ότι όλες οι συνομιλίες του κ. Χριστόφια, προπάντων με τον Ταλάτ, ήταν γύρω από παραμέτρους εκείνου του σχεδίου. Και στο κάτω-κάτω, ο σημερινός υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, το 2004 ήταν στο ίδιο μετερίζι, των Ενωμένων Δημοκρατών, με τον Βασιλείου, τον Παπαπέτρου, τον Θεμιστοκλέους και την Πραξούλα, τους πιο διαπρύσιους κήρυκες εκείνου του σχεδίου. Αν έκαναν μεταλλάξεις ο Αναστασιάδης και ο Λιλλήκας, όπως κατηγορούνται από το ΑΚΕΛ, τότε μάλλον έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μεταλλαγμένους, αυτόν που μεταλλάχθηκε προς το καλό. Πάντως, η ουσία είναι ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ, όπως και ο κ. Αναστασιάδης, τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι δεν άλλαξαν ιδέες, ούτε έχουν πεισθεί ότι η πορεία, που μαζί ακολούθησαν, οδήγησε σε καταστροφικά αδιέξοδα και πρέπει να αλλάξουν δρόμο για να σωθούμε. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το γεγονός προσπαθούν να το κρύβουν μέσα από δαιδαλώδη ευφυολογήματα, που δεν έχουν σχέση με την ουσία. Και πρέπει η κοινή γνώμη να μπορεί να κρίνει τις ακροβασίες των ηγετών της, που ακόμα και τις πιο δύσκολες ώρες δεν τολμούν να μιλήσουν καθαρά και με ειλικρίνεια.
aristosm@phileleftheros.com 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 01/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire