ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 17 septembre 2012

Γεμιστά: η κλασική συνταγή


Γεμιστά: η κλασική συνταγή
Φωτογραφία Παύλος Τσοκούνογλου, food styling Μάκης Γεωργιάδης, 
επιμέλεια Julia Munn




Μάκης Γεωργιάδης

Υλικά για 6 άτομα
6 ντομάτες, μέτριες
4 πιπεριές πράσινες, για γεμιστά
2 μελιτζάνες, φλάσκες
4 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
300 γρ. ρύζι, για γεμιστά (καρολίνα ή φάνσι)
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
τριμμένη φρυγανιά για το πασπάλισμα
2 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το καπάκι από τις ντομάτες και με ένα κουτάλι αδειάζουμε προσεκτικά τη σάρκα χωρίς να τις τρυπήσουμε και φροντίζοντας να αφήσουμε λίγη ψίχα στα τοιχώματα. Περνάμε τη σάρκα από το multi. Το ίδιο κάνουμε με τις μελιτζάνες, πολτοποιώντας επίσης το εσωτερικό τους στο multi.

Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και τις αδειάζουμε από τους σπόρους. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και αλάτι τις ντομάτες και τις βάζουμε ανάποδα σε μια σχάρα ώστε να στραγγίσουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το ρύζι, το σκόρδο και την ψίχα από την μελιτζάνα για 5 λεπτά.

Κατόπιν προσθέτουμε τον μισό χυμό ντομάτας, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.

Ρίχνουμε τα αρωματικά, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα λαχανικά μέχρι τα 2/3. Κλείνουμε με τα καπάκια τους και τα πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζουμε τα κενά ανάμεσα στα γεμιστά με τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την ντομάτα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Tips
-Αν θέλετε περισσότερη σάλτσα στα γεμιστά, προσθέστε 2 ώριμες, ζουμερές ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη.
-Μην παραγεμίσετε τα λαχανικά διότι θα φουσκώσει το ρύζι και θα «σκάσουν». Αν σας περισσέψει γέμιση, μοιράστε την μέσα στο ταψί ή διπλώστε μερικά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. Μπορείτε, επίσης, να της προσθέσετε λίγη ντομάτα παραπάνω και να τη μαγειρέψετε ώστε να φτιάξετε ντοματόρυζο.
-Η γέμιση θα γίνει πιο πλούσια αν προσθέσετε ένα τριμμένο κολοκυθάκι που θα το σοτάρετε με τα υπόλοιπα λαχανικά.

Παραλλαγές
-Η μικρασιάτικη συνταγή περιλαμβάνει στη γέμιση 3-4 κ.σ. κουκουναρόσπορους και άλλες τόσες ξανθές σταφίδες.
-Μπορούμε να κάνουμε τα γεμιστά με κιμά μοσχαρίσιο. Η αναλογία είναι 100 γρ. ρύζι/400 γρ. κιμάς που τσιγαρίζεται μαζί με το κρεμμύδι.
-Γεμιστά γίνονται και άλλα λαχανικά, όπως κολοκύθια, τα οποία πρέπει να είναι χοντρά, ή κρεμμύδια που πρώτα τα έχετε χαράξει σταυρωτά στη βάση και έπειτα τα έχετε ζεματίσει για 5 λεπτά ώστε να μαλακώσουν και να αφαιρούνται πιο εύκολα τα φύλλα. Τα ιδανικότερα για γέμισμα είναι τα νεροκρέμμυδα.
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 14/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire