ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 5 septembre 2012

Ρώσοι ολιγάρχες σε ξένο αχυρώνα



Της Ξένιας Τούρκη

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε μια από τις πιο πολύκροτες και πιο ακριβές δικαστικές υποθέσεις στη Βρετανία. Αντιμέτωποι βρέθηκαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς με τον επίσης Ρώσο ολιγάρχη Μπορίς Μπερεζόφσκι. Η δικαστική διένεξη αφορούσε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των δύο ανδρών μεταξύ 2000 και 2002. Ο Μπερεζόφσκι κατηγόρησε τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι και πρώην συνεργάτη του ότι τον πρόδωσε και τον εκβίασε για να πουλήσει φτηνά μερίδιο της τάξης του 21,5% που είχε στην πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft, και ζητούσε αποζημίωση 3 δισεκατομμυρίων λιρών.
Ο Αμπράμοβιτς αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε πως δεν είχε ποτέ επιχειρηματικές σχέσεις με τον Μπερεζόφσκι, αλλά ότι αναγκάστηκε να του πληρώσει στο παρελθόν μίζες ύψους εκατομμυρίων δολαρίων. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας φάνηκε ότι ο λόγος της διαφωνίας των δύο αντρών δεν ήταν τόσο οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Άλλωστε τα ποσά για τα οποία κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο ότι έχασαν ήταν ψίχουλα μπροστά στις περιουσίες που κατάφεραν να δημιουργήσουν. Η ουσία της δίκης ήταν τα πολιτικά παιχνίδια στο Κρεμλίνο και οι σχέσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τους δύο επιχειρηματίες. Ο Μπερεζόφσκι παραδέχτηκε πως απέκτησε «πολιτική επιρροή» χάρη στις στενές σχέσεις του με την οικογένεια Γελτσιν, την οποία όμως απώλεσε απότομα όταν ήρθε στα πράγματα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η εχθρότητα του οποίου τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Λονδίνο.
Αντίθετα, ο Αμπράμοβιτς, αν και ζει και αυτός στο Λονδίνο, θεωρείται από τα «εκλεκτά» παιδιά του Ρώσου προέδρου.
Αυτό όμως που απέφυγαν και οι δύο να πουν είναι πώς κατάφεραν να συγκεντρώσουν στα χέρια τους τόσο μεγάλες περιουσίες. Άλλοτε φίλοι και συνεργάτες, Μπερεζόφσκι και Αμπράμοβιτς κατάφεραν να εκμεταλλευθούν το κύμα ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και να βάλουν στο χέρι διόλου ευκαταφρόνητα «φιλέτα» (Sibneft, RUSΑLκ.ά.). Μάλιστα, χάρη στις επαφές του Μπερεζόφσκι το δίδυμο εξασφάλιζε την απαραίτητη «πολιτική προστασία».
Τελικά η συμμαχία «έσπασε» με την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν και δύο συνεργάτες μετατράπηκαν σε εχθρούς εν μία νυκτί και λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκαν να τσακώνονται για χρήματα που όπως κανονικά ανήκουν στο ρωσικό λαό. Η πικρή αλήθεια είναι ότι μια χούφτα ανθρώπων εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις με την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία για να φτιάξουν περιουσίες από το πουθενά. Και αυτοί οι άνθρωποι, με τον πιο κυνικό τρόπο, πιστεύουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν τα πάντα.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 05/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire