ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 14 septembre 2012

Ελλάδα - Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά

Του Ηλία Κανέλλη

Στην οδό Μιχαλακοπούλου, απέναντι από το Χίλτον, υπάρχει ένα αξιοπρόσεκτο γλυπτό. Εθεμελιώθη, βεβαίως, «επί δημαρχίας Δημητρίου Λ. Αβραμοπούλου» και, ως εκ τούτου, έχει μεγάλη σημασία το μήνυμα που εκπέμπει: ένας δάσκαλος διδάσκει σε μαθητές του έναν στίχο του Διονυσίου Σολωμού. «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθής κάθε είδος μεγαλείου», λέει ο δάσκαλος, διαβάζοντας ψευδώς τον στίχο του ποιητή που έχει πει πως εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές: τρώγοντας, δηλαδή, τρεις εμβόλιμες ιταλικές λέξεις. «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα - o altra cosa (ή ό,τι άλλο)», γράφει στην πραγματικότητα ο Σολωμός, μιλώντας για την οικουμενική εκδοχή ενός οποιουδήποτε ιδανικού για όλους.
Αντ' αυτού, το γλυπτό είναι εκεί και με πομπώδη τρόπο υποστηρίζει τη συνήθη δήθεν εθνική παραχάραξη, που αντλεί από τη μεγάλη ιδέα, διακινήθηκε συστηματικά στη μεταπολεμική Ελλάδα, επί χούντας ήταν επίσημο δόγμα και διαπότισε συνολικά τη μεταπολιτευτική ιδεολογία. Το επιπλέον είναι η αισθητική της, το πομπώδες της.
Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι υπερασπιστής των κλισέ και μιας πομπώδους αυταρέσκειας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ΥΠΕΞ πλέον, θα δυσκολευόταν στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, εξέτασαν, και δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού, «τις σοβαρές πράγματι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία». Ο δάσκαλος του αγάλματος μπορεί, ευθυτενής και θεατρικός, να θυμίζει Αβραμόπουλο, αλλά τα παιδιά, πειθαρχημένα και προσηλωμένα στην εθνική διαστρέβλωση, σε τίποτα δεν θυμίζουν τον ατίθασο καταληψία με το λάιφ στάιλ του οποίου μας πρωτοσυστήθηκε ο Τσίπρας.
Εκ πρώτης όψεως είναι έτσι. Εκ δευτέρας όψεως, όμως, ίσως και να μην είναι. Ισως, δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας να μοιάζει περισσότερο από όσο εξωτερικά φαντάζει στην πομπώδη αισθητική Αβραμόπουλου. Αλλωστε, ήδη, στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας αναγγέλλεται πλέον (μεγαλεία!) ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κερδήθηκε λοιπόν το μεγαλείο. Κι όσο για τα κλισέ (και της εθνικής ιδεολογίας) προϋπήρχαν, είχε φροντίσει ο δάσκαλος του γλυπτού, ο δάσκαλος του συνδικαλισμού, είτε τον παρακολουθούσες είτε είχες κατάληψη: ο Τσίπρας δεν είχε δηλώσει τον περασμένο Μάρτιο στο περιοδικό «Stern» ότι η διαφορά του από τη Μέρκελ συνίσταται στο ότι εκείνος βλέπει την Ακρόπολη, ενώ εκείνη το Ράιχσταγκ;
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι ανάμεσα στους δύο άνδρες υπάρχει και ένα στοιχείο αισθητικό που τους χωρίζει: η γραβάτα. Είθε, για το καλό του έθνους, να το γεφυρώσουν.
 
 
Πηγή: www.ta nea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 13/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire