ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 15 septembre 2012

Κύπρος - Τέρμα το κρυφτούλι πίσω από τις κλειστές πόρτες

Γενικολογίες για το μνημόνιο και υπεκφυγές - Τι όφειλε να πράξει ο Πρόεδρος και δεν έπραξε
 

 

Κωστάκης Αντωνίου


Αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήταν άνθρωπος με έφεση στη σωστή οργάνωση και πίστευε στην αναγκαιότητα της συλλογικότητας, όφειλε:
1. Μόλις ελάμβανε στα χέρια του το άτυπο μνημόνιο της Τρόικας, να το απέστελλε στους πολιτικούς ηγέτες και να τους ζητούσε, αφού το μελετήσουν, να του υποβάλουν εντός τριών ημερών τις παρατηρήσεις τους και τις αντιπροτάσεις που εισηγούντο στα μέτρα της Τρόικας.


2. Να συγκαλούσε στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη οικονομολόγων και άλλων επαϊόντων, να τους ενημέρωνε για τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα και να τους ζητούσε να του υποβάλουν τις εισηγήσεις τους για το τι μπορεί να γίνει αποδεκτό, τι έπρεπε να τεθεί σε διαβούλευση με την Τρόικα και ποια επιχειρήματα μπορούσε η Κυβέρνηση να καταθέσει, προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις της.
3. Ακολούθως, και αφού συγκέντρωνε τις απόψεις πολιτικών κομμάτων και οικονομολόγων, να καλούσε τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και αφού μελετούσαν τις εισηγήσεις, να κατέληγαν στη σύνταξη του κυβερνητικού εγγράφου, το οποίο θα αποτελούσε μία σύνθεση των προτάσεων των κομμάτων, των οικονομολόγων και της Κυβέρνησης.
4. Το έγγραφο αυτό θα αποτελούσε πλέον την επίσημη θέση της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Έτσι, πιστεύουμε, γίνονται οι σωστές και οργανωμένες κινήσεις προς αντιμετώπιση κρισίμων εθνικών θεμάτων.
Αντί όλων αυτών, των επιβεβλημένων ενεργειών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατακρατούσε το έγγραφο της Τρόικας, δήλωνε στους αρχηγούς των κομμάτων ότι δεν είχε τίποτε στα χέρια του για να συζητήσει και, φυσικά, σήμερα, που το έγγραφο έχει διαρρεύσει και δημοσιευθεί, θα καλέσει -άγνωστο πότε- τους πολιτικούς αρχηγούς σε σύσκεψη για να του υποβάλουν τις θέσεις τους.
Χάθηκε -και θα χαθεί- αδίκως και άλλος χρόνος και, το κυριότερο, είναι πολύ δύσκολο να προκύψει κοινή απόφαση.
Οι πολιτικές συγκρούσεις έχουν εκτραχυνθεί, ο πολιτικός φανατισμός, ενόψει και των εκλογών, έχει αποκορυφωθεί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιμένει να ακολουθεί τον μοναχικό του δρόμο και να αποφασίζει μόνος, ή να ενημερώνει εκ των υστέρων την πολιτική ηγεσία, η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να προσφέρει χείρα βοηθείας και στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το πιθανότερο είναι η σύσκεψη να καταλήξει εκεί που καταλήγουν και οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό. Στο πουθενά. Άλλωστε, τα πολιτικά κόμματα προτιμούν, αυτές τις ώρες, να χαϊδεύουν τα αφτιά των ψηφοφόρων και δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τίποτε που θα τους προκαλούσε κόστος στις εκλογές.
Η ευθυνοφοβία, ο φόβος του κομματικού κόστους, η νοοτροπία "εγώ είμαι ο Πρόεδρος και εγώ αποφασίζω", η αρνητικότητα, ο λαϊκισμός και η εριστικότητα της αντιπολίτευσης, έχουν καταδικάσει αυτόν τον λαό και στο εθνικό θέμα και στο πρόβλημα της οικονομίας...
Στο προχθεσινό άρθρο μας είχαμε καλέσει όλους τους υποψηφίους και όλα τα πολιτικά κόμματα να εμφανισθούν ενώπιον του λαού, να καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά και τις αντιπροτάσεις τους, σε όλα όσα προτείνει η Τρόικα.
Μίλησαν όλοι γενικολογούντες, εκφώνησαν μεγάλους αντιμνημονιακούς λόγους, αλλά στο τέλος ουδέν είπαν.
Είχαμε προβλέψει στο άρθρο μας ότι κάποιοι δεν θα κατέθεταν καμιάν άποψη και θα εκρύβοντο πίσω από το γνωστό "εμείς θα καταθέσουμε τις θέσεις μας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών". Αυτό έπραξε και ο ΔΗΣΥ. Αντί να εμφανισθεί ενώπιον του λαού και να καταθέσει θέσεις και αντιπροτάσεις στις εισηγήσεις της Τρόικας, ακούσαμε τον Νίκο Τορναρίτη να δηλώνει σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν πρόκειται να κάμει δημόσια διαπραγμάτευση, αλλά θα καταθέσει τις θέσεις του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρώτος που πρέπει να ακούει τις θέσεις των κομμάτων και των ανθρώπων που θέλουν να τον διακυβερνήσουν, είναι ο λαός. Να σταματήσει πλέον το κρυφτούλι, πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων. Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Σταύρος Μαλάς και ο Γιώργος Λιλλήκας δεν νομιμοποιούνται να κρύβονται. Ούτε τα πολιτικά κόμματα. Nα βγουν ανοικτά μπροστά στον λαό, και να τα πουν. Για να δεσμευθούν ενώπιον του λαού και όχι να καβγαδίζουν πίσω από τις κλειστές πόρτες, εμπαίζοντες τους πολίτες, ότι τάχα συζητούν...


Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 15/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire