ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 14 septembre 2012

Κύπρος - Να τοποθετηθούν τώρα, μπροστά στον λαό

Υποψήφιοι και πολιτικά κόμματα να καταθέσουν δημόσια τις απόψεις τους για τα μέτρα της Τρόικας και να δώσουν τις αντιπροτάσεις τους

 

Κωστάκης Αντωνίου

Χθες όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όλες οι ιστοσελίδες, τα ραδιόφωνα, είχαν ως κύριο θέμα τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας και την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών. Μόνο το εκφραστικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος δεν πήρε χαμπάρι. Αναζητήσαμε τη σχετική είδηση στις σελίδες της «Χαραυγής» και δεν τη βρήκαμε πουθενά. Πλήρης απόκρυψη από τους αναγνώστες και τους εργαζομένους για τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Απόκρυψη που ισοδυναμεί με παραδοχή ενοχής για τις ευθύνες της Κυβέρνησης για όσα έρχονται.


Στην άλλη πλευρά τώρα, η εφημερίδα που πρόσκειται στον Δημοκρατικό Συναγερμό, με έναν «πανηγυρικό» τίτλο «Τα σπασμένα του Χριστόφια», δείχνει να επιχαίρει για την τιμωρία του λαού και για το γεγονός ότι καταφέρεται ένα ακόμη κτύπημα κατά του πολιτικού αντιπάλου.
Αυτές οι δύο εικόνες δεν αποτελούν λεπτομέρεια. Συνιστούν και εκφράζουν τη φιλοσοφία των δύο μεγάλων κομμάτων στη διαχρονική αντιπαλότητά τους. Πρόθυμα να αποκρύψουν τις ευθύνες τους και να τις φορτώσουν αλλού, πρόθυμα να πανηγυρίσουν για το κατάντημα στο οποίο οδήγησαν τον τόπο οι αντίπαλοι. Μια κατάσταση η οποία τους διευκολύνει να τους διαδεχθούν στην εξουσία.
Αλλά τα μέτρα της Τρόικας είναι τώρα εδώ. Σκληρά και αμείλικτα. Θα γονατίσουν τον κόσμο. Και κύριος υπεύθυνος είναι μεν η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα έκανε θάλασσα, αλλά και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που κυβέρνησε αυτόν τον τόπο δέκα χρόνια και αντί έγκαιρα να εκτιμήσει πού οδηγούντο τα δημόσια οικονομικά, αντί να πάρει από τότε τα μέτρα που επεβάλλλοντο, φόρτωσε στο κράτος και στον τόπο ένα σωρό νέα προβλήματα, με την οικονομική πολιτική που άσκησε.
Κλείνει η παρένθεση. Και επιστρέφουμε στην ουσία.
Σήμερα, όλοι τίθενται ενώπιον των ευθυνών τους. Και Κυβέρνηση και αντιπολίτευση και πολιτικά κόμματα.
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και αποδείχθηκε ότι η Κυβέρνηση παραπλανούσε όταν έλεγε πως δεν είχε ενώπιόν της προτάσεις της Τρόικας και ανέβαλλε τη σύσκεψη των πολιτικών ηγετών. Αποδεικνύεται ότι τα μέτρα βρίσκονταν στα χέρια της Κυβέρνησης εδώ και καιρό, και όφειλε ο Πρόεδρος να συγκαλέσει τη σύσκεψη και να επιχειρήσει να υπάρξει κοινή αντιπρόταση προς την Τρόικα.
Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση και οι υποψήφιοι Πρόεδροι δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη και να μην εκφράζουν καθαρές θέσεις.
Σήμερα είναι γνώστες των μέτρων της Τρόικας και ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς και ο Γιώργος Λιλλήκας. Και τα πολιτικά κόμματα όλα.
Να βγουν, λοιπόν, σήμερα μπροστά στον λαό και να τοποθετηθούν έναντι των μέτρων. Και να καταθέσουν τις απόψεις τους και τα αντίμετρα που προτείνουν. Όχι να κρυφτούν πίσω από το στερεότυπο «εμείς θα καταθέσουμε τις απόψεις μας στη σύσκεψη των αρχηγών». Δεν πρόκειται ο λαός να καταστεί ξανά θύμα της κωμωδίας που παίζεται στο Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό. Όπου μέσα σε κλειστές πόρτες τοποθετούνται κατά τον έναν τρόπο και όταν βγουν έξω μας λένε διαφορετικά. Ή συμφωνούν, και μόλις επιστρέψουν στα κομματικά τους γραφεία αρχίζουν τις επικρίσεις και τις επιθέσεις.
Μπροστά στον λαό να τα πουν οι υποψήφιοι και τα πολιτικά κόμματα. Ξεκάθαρες τοποθετήσεις και συγκεκριμένες προτάσεις. Όχι γενικότητες, όχι υπεκφυγές, όχι αοριστολογίες και ναι μεν, αλλά. Ούτε να συνεχίσουν το γνωστό παιγνίδι της αλληλοεπίρριψης ευθυνών, των λαγών και των χαμολιών.
Τα παιγνίδια τέλειωσαν. Επιτέλους, ας φανούν και μία φορά ειλικρινείς και ας αρθρώσουν λόγο ευθύνης και όχι επικοινωνιακές ατάκες.


Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 14/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire