ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 13 septembre 2012

Κύπρος - Αποκαλύπτουμε τα σενάρια αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης στα σενάρια της Τρόικα

Φόροι και περικοπές στο τραπέζι

Φωτογραφία

Θεανώ Θειοπούλου
 
ΚΟΚΤΕΙΛ μέτρων με γεύση φόρων και περικοπών επεξεργάζεται το Προεδρικό, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τις αντιπροτάσεις στα σενάρια της Τρόικα, οι οποίες ενδέχεται να είναι έτοιμες ακόμα και σήμερα. Όχι όμως με «ανώδυνο» τρόπο. Έχει προηγηθεί έντονη δυσφορία από το Προεδρικό για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ετοιμασία των μέτρων από το υπουργείο Οικονομικών και κυρίως γιατί οι μέχρι προχθές εισηγήσεις που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών θεωρήθηκαν εκτός της πολιτικής γραμμής της Κυβέρνησης και απορρίφθηκαν από το Προεδρικό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιαρλή πρότεινε αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και προηγουμένως ισοπεδωτική φορολογία στην ακίνητη περιουσία, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου.
Σε προηγούμενες συσκέψεις ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει σενάρια με κεντρικό άξονα την αύξηση των ωρών εργασίας των κρατικών υπαλλήλων ως αντιστάθμισμα στις εισηγήσεις της Τρόικα για μαζικές περικοπές μισθών. Επίσης, σχέδια φορολογιών κατά τρόπο που θα επιβάρυναν λιγότερο τους χαμηλά αμειβόμενους και μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Παρόλα αυτά, το υπουργείο επέμενε σε μέτρα παρόμοια με αυτά της Τρόικα και μάλιστα με μεγαλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που οι τροϊκανοί έθεσαν στο τραπέζι. Τελικά ζητήθηκε από τον κ. Σιαρλή να ετοιμάσει το συντομότερο, μέτρα στη βάση χαμηλότερων περικοπών και πέντε φορολογιών: Αύξηση ΦΠΑ 1% το 2013 και 1% το 2014, αύξηση των φορολογιών επί της ακίνητης ιδιοκτησίας, στα καπνικά και οινοπνευματώδη και φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις του υπουργείου πήγαν και ήρθαν αρκετές φορές ανεβάζοντας κάθε φορά τη δυσαρέσκεια του Προεδρικού για τον χειρισμό της κατάστασης. Μάλιστα όπως αφέθηκε να εννοηθεί από τις συζητήσεις στο Προεδρικό, το υπουργείο παρουσίασε ακόμη πιο σκληρή πολιτική περικοπών από τα «θέλω» της Τρόικας.
Το κόψε-ράψε πάνω στο σχέδιο του υπουργείου γίνεται πλέον και με την καθοδήγηση του Προεδρικού σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη χωρίς να πλήττεται η κοινωνική συνοχή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται ότι θέλει να έχει στα χέρια του, αν είναι δυνατόν, ακόμη και σήμερα τα σενάρια για τα μέτρα και το τελικό «πάντρεμα» που μπορεί να προκύψει. Στην υλοποίηση αυτού του ενδεχομένου ανοίγει ο δρόμος για να κλειστεί το ραντεβού με τους αρχηγούς κομμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις της κυβέρνησης και να προσκαλεσθεί επίσημα στην Κύπρο η Τρόικα. Η φιλοσοφία των μέτρων ως απάντηση στις προτάσεις των πιστωτών έχουν διάφορες πτυχές στο κομμάτι των εσόδων και όλα εξαρτώνται από τις αποδόσεις που μπορεί να πετύχουν. Στις προθέσεις της κυβέρνησης εξετάζεται η αύξηση του ΦΠΑ 1% + 1% για το 2013 και 2014 και να γίνει αναδιάρθρωση της φορολογίας των ακινήτων χωρίς να επηρεάζονται οι μικροϊδιοκτήτες. Επίσης παραμένει στο τραπέζι των μέτρων η φορολόγηση των τσιγάρων και ποτών, ενώ υπάρχουν τα σενάρια για τη φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου.
Το κομμάτι των περικοπών είναι μια δύσκολη εξίσωση και όπως φαίνεται θα εξετασθούν διάφορα σενάρια για να μην υπάρξουν επώδυνες αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση φαίνεται να σκέφτεται την αύξηση του ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία, μέτρο το οποίο αφενός θα ενισχύσει την αύξηση της παραγωγικότητας και από την άλλη αναμένεται να περιορίσει το κόστος του μισθολογίου για βάρδιες και υπερωρίες.
Στις συνεχείς συσκέψεις που γίνονται στο Προεδρικό εξετάζεται το σενάριο για περικοπές ή αναδιάρθρωση των επιδομάτων χωρίς να επηρεασθούν οι ευάλωτες ομάδες. Κρίσιμο σημείο είναι το μισθολόγιο και όπως φαίνεται η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κλιμακωτή μείωση. Δύσκολη άσκηση αναδεικνύεται ο 13ος μισθός για τον οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να κοπεί σε αντίθεση με την Τρόικα που το έβαλε στο τραπέζι ευθύς εξ αρχής.
Η κυβέρνηση βλέπει ότι ο 13ος μισθός είναι πολύτιμος για την αγορά λαμβάνοντας υπόψη ότι τα νοικοκυριά έχουν προγραμματίσει να καλύψουν αρκετές τρύπες πληρωμών στο τέλος του έτους. Εξετάζει το σενάριο και σε αυτή την περίπτωση οι περικοπές να γίνουν κλιμακωτά και στη βάση των εισοδημάτων.
Ετοιμάζουμε το δικό μας πρόγραμμα μέτρων
 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Προσπαθούμε να καταρτίσουμε το δικό μας στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα συζητήσουμε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και με τους κοινωνικούς εταίρους και μετά θα το θέσουμε ενώπιον της Τρόικα, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Ανέφερε επίσης ότι θα έχει συνάντηση με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρντ αύριο Παρασκευή. Ο Πρόεδρος που μιλούσε μετά από τα εγκαίνια κτηρίου της Πολεοδομίας, είπε ότι η σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων θα γίνει μόλις είναι έτοιμες οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην ομιλία του ενωρίτερα έστειλε μήνυμα προς την Τρόικα ότι δεν θα δεχθούμε μνημόνια που θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε πτώχευση, είπε ότι «αυτή είναι η προσπάθειά μας, αυτή είναι η θέση μας, αλλά προσπαθούμε με αλλεπάλληλες συσκέψεις που δεν δημοσιοποιούνται να καταρτίσουμε το δικό μας στρατηγικό σχέδιο». Κληθείς να πει κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ, θα προωθήσει την πρόταση που αφορά την απ’ ευθείας δανειοδότηση των τραπεζών για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης, είπε ότι «εμείς θα προωθήσουμε ό,τι είναι δυνατόν να προωθηθεί». Πρόσθεσε πως «στις 19 Σεπτεμβρίου θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ -Μπαρόσο, Ρομπάι και Σουλτς. Όλα αυτά τα ζητήματα με επίκεντρο, βέβαια, την πορεία συζητήσεων και έγκρισης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου θα τεθούν στο τραπέζι. Εμείς είμαστε υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας», είπε, «αλλά δεν πρέπει να δίνεται το μήνυμα ότι αυτό θα γίνει χωρίς όρους». 


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 13/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire