ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 16 septembre 2012

Κύπρος - Δημοσκόπηση «Φ»: Κούρσα προεδρικών με δυο γύρους - Σαφές το προβάδισμα Αναστασιάδη έναντι Μαλά και Λιλλήκα


Φωτογραφία
ΕΚΛΟΓΕΣ δυο γύρων φαίνεται, υπό τα σημερινά δεδομένα, ότι θα διεξαχθούν στις προεδρικές του Φεβρουαρίου 2013. Όπως συναφώς προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της RΑΙ Consultants, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Φ», η κούρσα για τρεις του πρώτου γύρου δεν θα είναι η τελική. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως ευρισκόμενοι πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο δρόμος είναι μακρύς, διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν ενώ το σκηνικό θα επηρεασθεί και από τις εξελίξεις που αναμένονται ραγδαίες στο πεδίο της οικονομίας (Τρόικα, μνημόνιο). Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, στον πρώτο γύρο καταγράφονται τα εξής αποτελέσματα: Νίκος Αναστασιάδης 37,2%, Σταύρος Μαλάς 21.9%, Γιώργος Λιλλήκας 14,2%, Αντρη Μακαρία Στυλιανού 1,5%, αποχή 8,6%, λευκό 7,4%, δεν απάντησαν 9,2%.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ξεκίνησε νωρίς τον προεκλογικό αγώνα, αναδεικνύεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση πρώτος, κρατώντας απόσταση από τους αντιπάλους του. Είναι σαφές πως η συμφωνία με το ΔΗΚΟ, που μπορεί να μην έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θεωρείται σχεδόν κλειστή, δεν του προσθέτει σημαντικά ποσοστά. Εάν αυτό αλλάξει, με την ανακοίνωση της συμφωνίας, αυτό θα διαφανεί στη συνέχεια. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή εκείνο που προκύπτει είναι πως δεν διαφοροποιεί σημαντικά τα ποσοστά του. Δεν γίνεται, δηλαδή, μια απλή πρόσθεση των ποσοστών των δυο κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως ψηφοφόρους από το ΔΗΚΟ εισπράττει ούτως ή άλλως και ανεξάρτητα από την έκβαση των συζητήσεων για σύμπηξη μετώπου.
Ο Σταύρος Μαλάς, μπήκε στον προεκλογικό στίβο τελευταίος έχοντας δίπλα του ένα μεγάλο κόμμα, το ΑΚΕΛ. Σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται η υποψηφιότητά του να συσπειρώνει σε υψηλά ποσοστά το ΑΚΕΛ ενώ έχει πρόσβαση στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, αλλά επί του παρόντος περιορισμένη. Είναι πρόδηλο ότι επηρεάζεται από την πορεία της κυβέρνησης και από τη φθορά της εξουσίας. Ο ίδιος άλλωστε, εξακολουθεί να είναι υπουργός της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο προεκλογικός του αγώνας άρχισε με επισκέψεις σε οργανώσεις του ΑΚΕΛ, γεγονός που αφορά πρωτίστως στην αύξηση της συσπείρωσης.
Ο Γιώργος Λιλλήκας, καταγράφει υψηλά ποσοστά και παρόλο που υποστηρίζεται μόνο από την ΕΔΕΚ, φαίνεται ότι εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μερίδιο από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ.
Από τη δημοσκόπηση αναδεικνύονται και οι συσπειρώσεις των κομμάτων, που αυτή την περίοδο συνδέονται με τις αποφάσεις των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές. Υψηλότερο ποσοστό συσπείρωσης έχει ο ΔΗΣΥ. Το 87% των όσων ψήφισαν το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2011, στηρίζουν Νίκο Αναστασιάδη, ποσοστό 3,1% ψηφίζουν Λιλλήκα, 1,2% Άντρη Μακαρία Στυλιανού, 2,3% αποχή ενώ το ίδιο ποσοστό ρίχνει λευκό. Δεν απάντησε το 3,9%. Στο ΑΚΕΛ το 68% στηρίζει την υποψηφιότητα Στ. Μαλά ενώ υπάρχουν διαρροές προς άλλους υποψήφιους (προς Γ. Λιλλήκα 6,3%, προς Ν. Αναστασιάδη 5,5%) αποχή 6,9%, λευκό 6%, δεν απάντησε 7,2%. Το ΔΗΚΟ μοιάζει με μωσαϊκό ενώ είναι σαφές πως οι ψηφοφόροι του στο μεγαλύτερο ποσοστό στηρίζουν την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα. Η προδιαγεγραμμένη στήριξη του ΔΗΚΟ προς την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους ψηφοφόρους του σε ένα ποσοστό 24,5%. Το 7,2% στηρίζει Σταύρο Μαλά, το 7,6% δηλώνει ότι θα απέχει, το 8,0% λευκό ενώ δεν απάντησε το 9,2%.
Στην ΕΔΕΚ, το 41,6% συνταυτίζεται με την κομματική απόφαση για στήριξη του Γιώργου Λιλλήκα. Το 18,5% τοποθετείται υπέρ υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη, το 4,4% Σταύρο Μαλά, 5,5% αποχή, 8,7% λευκό και 18,9% δεν απάντησε.
  
ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ, ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΨΗΦΟΥ
ΠΟΣΟ σίγουροι είναι οι ερωτηθέντες με τη σημερινή τοποθέτησή τους; Οι απαντήσεις είναι σημαντικές καθώς δείχνουν εάν κάποιοι έχουν αποφασίσει οριστικά τι θα ψηφίσουν, εάν υπάρχει ενδεχόμενο διαφοροποίησής τους ή ακόμη το σκέφτονται. Αυτοί που έχουν αποφασίσει και δεν θα αλλάξουν γνώμη απαντούν ως εξής: Αναστασιάδη (50,3%), Μαλά (29,3%), Λιλλήκα (13,8%) Μακαρία Στυλιανού (0,4%), αποχή (1,5%), λευκό (2,3%), δεν απαντά (2,4%). Αυτοί που έχουν αποφασίσει αλλά μπορεί να αλλάξουν γνώμη, απαντούν ως εξής: Αναστασιάδη (42,9%) Μαλά (18,8%), Λιλλήκα (17,6%), Στυλιανού (1,7%), αποχή (5,7%), λευκό (6,2%), δεν απαντά (7%). Όσοι δηλώνουν πως κλίνουν υπέρ κάποιας επιλογής τοποθετούνται κατά 28,8% Αναστασιάδη, 24,1% Μαλά, 22,8%, αποχή 1,9%, λευκό 9%, δεν απαντούν 13,3%. Αυτοί που δεν έχουν αποφασίσει αλλά τοποθετούνται καταρχάς υπέρ ενός υποψηφίου και ενδεχομένως να αλλάξουν στη συνέχεια επιλογή, τοποθετούνται ως εξής: Αναστασιάδη 14,8%, Λιλλήκα 12,5%, Μαλά 8,5%, Στυλιανού 4,5%, αποχή 17,1%, λευκό 18,5% λευκό δεν απαντά 24,1%.
Το προφίλ και η ικανότητα των υποψήφιων προέδρων
Καλούς διαχειριστές  θέλουν οι πολίτες
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της δημοσκόπησης αξιολογούν τους υποψήφιους προέδρους για μια σειρά θεμάτων. Η αξιολόγηση διαμορφώνει σε κάποιο βαθμό και το προφίλ τους. Τα ερωτήματα που αφορούν τον πρόεδρο-διαχειριστή, με ικανότητες να αντεπεξέλθει των δυσκολιών είναι χρήσιμα και για την κοινή γνώμη, αλλά και για τα ίδια τα επιτελεία.
Ένα βασικό, μόνιμο ερώτημα, είναι ποιος μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της Κύπρου. Το 40% θεωρεί ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αυτός που διαθέτει τις ικανότητες για να πράξει τούτο. Το 18% εκτιμά πως είναι ο Σταύρος Μαλάς και το 16% ο Γιώργος Λιλλήκας. Το 18% ρίχνει λευκό και το 8% δεν απάντησε. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι ποιος μπορεί να εκσυγχρονίσει την κοινωνία. Το 37% θεωρεί ικανό τον Ν. Αναστασιάδη, το 20% τον Σ. Μαλά και το 15% τον Γ. Λιλλήκα. Το 21% επιλέγει σε αυτή την ερώτηση να ρίξει λευκό και το 8% δεν απάντησε.
Μια ουσιαστική ερώτηση αφορά ένα ζήτημα που καίει ολόκληρη την κοινωνία. Τη διαχείριση μιας κρίσης. Στο ερώτημα δεν καθορίζεται η μορφή της κρίσης, πλην όμως αυτή την περίοδο το μυαλό των πολιτών παραπέμπει στην οικονομική (παρόλο που υπάρχει κι άλλη συγκεκριμένη ερώτηση). Σε αυτό, λοιπόν, το ερώτημα, η απάντηση φέρει τον Νίκο Αναστασιάδη να καταγράφει υψηλά ποσοστά. Το 46% τον θεωρεί πιο ικανό να διαχειριστεί μια κρίση. Το 15% τον Σταύρο Μαλά, το 12% τον Γιώργο Λιλλήκα ενώ το 18% επιλέγει το λευκό και το 9% δεν απάντησε.
Ποιος μπορεί να δώσει λύσεις σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης; Το 39% θεωρεί πως ο Ν. Αναστασιάδης μπορεί να δώσει λύσεις, το 20% ο κ. Μαλάς, το 15% ο κ. Λιλλήκας ενώ το 19% ρίχνει λευκό και το 7% δεν απάντησε.
Στο Κυπριακό και στο ερώτημα ποιος μπορεί να το χειριστεί καλύτερα, καταγράφεται μια διαφοροποίηση σε σχέση με την κούρσα των Λιλλήκα και Μαλά. Ο Νίκος Αναστασιάδης σε αυτό το ερώτημα καταγράφει 37%, ο Γιώργος Λιλλήκας 18% και ο Σταύρος Μαλάς 17%. Το 22% (υψηλό ποσοστό) θα ρίξει λευκό ενώ το 6% δεν απάντησε.
Ένα ουσιαστικό ερώτημα, που απασχολεί την κοινωνία περισσότερο από κάθε άλλο ζήτημα σήμερα, είναι ασφαλώς αυτό της οικονομίας. Το 39% θεωρεί ικανότερο τον κ. Αναστασιάδη, το 18% τον κ. Μαλά και το 14% τον κ. Λιλλήκα. Το 18% ρίχνει λευκό και το 11% δεν απάντησε.
Μπροστά ο Νίκος Αναστασιάδης και στα δυο σενάριατου 2ου γύρου
>Φαίνεται να κερδίζει αντιπάλους του, στοιχεία για τη συμπεριφορά ψηφοφόρων
Φωτογραφία
Στις εκλογές του δεύτερου γύρου, με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης και στα δυο πιθανά σενάρια, κερδίζει ο Νίκος Αναστασιάδης. Διατηρεί, όπως φαίνεται από τα ποσοστά που καταγράφονται, απόσταση και από τους δυο αντιπάλους του, γεγονός που του προσφέρει σημαντικό προβάδισμα. Είναι σαφές πως οι εν δυνάμει αντίπαλοι του Νίκου Αναστασιάδη, θα έχουν να παλέψουν σε δυο επίπεδα, για να μπορέσουν να τον κερδίσουν. Πρώτο, εκείνος που θα περάσει στον δεύτερο γύρο πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους του τρίτου υποψήφιου για «να τους προσθέσει» στα δικά του ποσοστά. Δεύτερο, να περιορίσουν την αποχή. Είναι προφανές πως η αποχή επηρεάζει την εκλογή του Προέδρου ενώ ευνοεί τον πρώτο. Με βάση τα στοιχεία η αποχή προέρχεται από ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Εκ των πραγμάτων ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει να αναμετρηθεί είτε με τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος στο σενάριο του πρώτου γύρου είναι δεύτερος είτε με τον Γιώργο Λιλλήκα. Είναι, πάντως, ενδιαφέρον να αξιολογήσει κανείς τις τοποθετήσεις των ψηφοφόρων και την εν γένει συμπεριφορά τους στον δεύτερο γύρο.
ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Στην περίπτωση που στον δεύτερο γύρο βρεθούν οι Αναστασιάδης και Λιλλήκας, ο ηγέτης του ΔΗΣΥ εξασφαλίζει 43,2%. Ο Γιώργος Λιλλήκας καταγράφει ποσοστά 25,1% ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι «άλλες επιλογές». Δηλαδή, η αποχή που κυμαίνεται στο 10,5%, το λευκό 13,6% ενώ δεν απάντησε το 7,6%.
Πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι στον δεύτερο γύρο;
Οι προερχόμενοι από το ΑΚΕΛ, θα ψηφίσουν Λιλλήκα το 29,3%, Αναστασιάδη 14,4%, αποχή θα τηρήσει το 18,3%, λευκό το 29,1%, δεν απάντησε το 8,9%. Σημειώνεται πως το υψηλότερο ποσοστό ψηφίζει Λιλλήκα (το λευκό κινείται στο ίδιο ποσοστό, υψηλή και η αποχή), όμως υπάρχει και μετακίνηση προς Αναστασιάδη. Οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ θα ψηφίσουν 49% Λιλλήκα, 26,2% Αναστασιάδη, το 7,1% θα τηρήσει αποχή, το 8,5% θα ψηφίσει λευκό και το 9,2% δεν απάντησε.
Οι Συναγερμικοί, όπως αναμενόταν θα ψηφίσουν Νίκο Αναστασιάδη σε ποσοστό 92%, 3,9% Λιλλήκα, 0,6% θα τηρήσει αποχή, 1,9% λευκό και δεν απάντησε 1,6%.
Οι προερχόμενοι από την ΕΔΕΚ ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν Λιλλήκα σε ποσοστό 60,4%, Αναστασιάδη 25,7%, το 4% θα τηρήσει αποχή, το 1,6% λευκό και δεν απάντησε το 8,4%.
Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η επιλογή του πρώτου γύρου σε μεγάλο βαθμό επαναλαμβάνεται. Ως εκ τούτου, ο Νίκος Αναστασιάδης «κουβαλάει» στον δεύτερο γύρο το 96,3% αυτών που θα τον ψηφίσουν στον πρώτο γύρο, 2,5% από ψηφοφόρους Λιλλήκα ενώ δεν απαντά το 0,4%. Ο Γιώργος Λιλλήκας θα ψηφιστεί από το 98,3% των ψηφοφόρων του, του πρώτου γύρου ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται στην τοποθέτηση «δεν απαντώ» και το λευκό.
Όσοι θα ψηφίσουν Σταύρο Μαλά και δεν θα έχουν αυτή την επιλογή ενώπιόν τους και στον δεύτερο γύρο τοποθετούνται ως εξής: Το 28,9% θα υποστηρίξει Γιώργο Λιλλήκα, το 12,3% Αναστασιάδη, το 16,4% θα απέχει, το 34,2% (πολύ υψηλό ποσοστό) θα ρίξει λευκό ενώ το 8,1% δεν απάντησε.
Όσοι έριξαν λευκό θα πράξουν το ίδιο (64.6%) ενώ το 17,2% θα ψηφίσει Λιλλήκα, το 9,3% Αναστασιάδη, το 4,5% θα απέχει ενώ το 4,3% δεν απάντησε.
Όσοι απείχαν τον πρώτο γύρο επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό να πράξουν το ίδιο (69,1%), το 10,6% θα ψηφίσει Λιλλήκα, το 10,2% Αναστασιάδη ενώ το 3,6% θα ρίξει λευκό ενώ το 6,4% δεν απάντησε.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Στην περίπτωση που στον δεύτερο γύρο αντιπαραταχθούν οι Αναστασιάδης και Μαλάς, τα αποτελέσματα καταγράφονται ως εξής: Ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει 46,3%, ο Σταύρος Μαλάς 27,3%. Η αποχή κυμαίνεται στο 9%, λευκό 11,6% και δεν απάντησε το 5,8%.
Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ θα ψηφίσουν και πάλι τον υποψήφιο τους κατά 74,7%, το 8,6% θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Νίκο Αναστασιάδη, το 5,1% θα απέχει, το 6,9% θα ρίξει λευκό ενώ το 4,7% δεν απάντησε.
Οι προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ ψηφοφόροι θα στηρίξουν Νίκο Αναστασιάδη σε ποσοστό 40,5%, Μαλά 13,8%, το 12% θα απέχει, το 24,7% θα ρίξει λευκό και το 8,9% δεν απάντησε.
Οι Συναγερμικοί κατά 94,2 % θα στηρίξει Αναστασιάδη, 1,5% Μαλά, το ίδιο ποσοστό θα ρίξει λευκό και θα απέχει ενώ το 1,2% δεν απάντησε.
Οι Εδεκίτες στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσουν σε ποσοστό 36,1% Αναστασιάδη, 17,6% Μαλά, 8,8% θα απέχει, το 27,5% θα ρίξει λευκό, ενώ το 10% δεν απάντησε.
Ενδιαφέρον έχει πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι του Γιώργου Λιλλήκα στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στην περίπτωση που ο ίδιος δεν θα περάσει. Το 38,7% θα ρίξει λευκό, το 15,5% θα απέχει, το 21,6% θα ψηφίσει Αναστασιάδη, το 18,5% Μαλά ενώ δεν απάντησε το 5,7%.
Όσοι στον πρώτο γύρο επιλέγουν το λευκό σε μεγάλο βαθμό δεν εγκαταλείπουν την επιλογή αυτή (67,1%). Την ίδια ώρα, κάποιοι φαίνεται να επανεξετάζουν τη στάση τους. Έτσι από αυτούς ένα 18,8% θα ψηφίσει Αναστασιάδη ενώ το 9,7% Μαλά. Το 1,1.% θα απόσχει και το 3,3% δεν απάντησε. Οι απέχοντες από την ψηφοφορία του πρώτου γύρου, θα επαναλάβουν εαυτόν. Το 70,4% θα πράξει το ίδιο, το 10,3% θα ψηφίσει Μαλά, το 9,6% Αναστασιάδη, το 3,3.% θα επιλέξει λευκό ενώ το 6,4% δεν απάντησε.
Μουδιασμένη υποδοχή για τον Σταύρο Μαλά
Η ΑΠΟΦΑΣΗ του ΑΚΕΛ να στηρίξει Σταύρο Μαλά για τις προεδρικές του 2013, καταγράφει και αρνητικές και θετικές απόψεις. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, μόνο το 16% θεωρεί πολύ σωστή την απόφαση και το 26% ως μάλλον σωστή. Αρνητικά τάσσεται το 23% (πολύ λανθασμένη) και μάλλον λανθασμένη τη θεωρεί το 21%. Δεν απάντησε το 14%. Οι τοποθετήσεις γίνονται με βάση την ψήφο στις βουλευτικές του 2011. Η πλειοψηφία των Ακελικών ψηφοφόρων θεωρούν σε μεγάλο βαθμό σωστή την απόφαση του κόμματος να στηρίξει τον Σταύρο Μαλά, ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές. Καταγράφονται βεβαίως και απόψεις διαφωνίας με την απόφαση. Ως πολύ σωστή απόφαση θεωρεί το 37% των Ακελικών ενώ το ίδιο ποσοστό χαρακτηρίζει ως «μάλλον σωστή». Στην αντίπερα όχθη, το 7% θεωρεί την απόφαση ως πολύ λανθασμένη, το 13% μάλλον λανθασμένη ενώ 5% δεν απάντησε.
Οι προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ ψηφοφόροι θεωρούν λανθασμένη την απόφαση του ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα, το 34% θεωρεί τη στήριξη προς Μαλά πολύ λανθασμένη, το 23% μάλλον λανθασμένη, ενώ πολύ σωστή τη χαρακτηρίζει το 7% και μάλλον σωστή το 23% (δεν απάντησε το 13%).
Οι Συναγερμικοί τοποθετούνται αρνητικά στην απόφαση του ΑΚΕΛ. Το 31% θεωρεί την απόφαση πολύ λανθασμένη, και το 21% μάλλον λανθασμένη. Θετική προσέγγιση έχει το 11% (πολύ σωστή) ενώ το 20% τη χαρακτηρίζει μάλλον σωστή (δεν απάντησε το 16%).
Οι προερχόμενοι από την ΕΔΕΚ διάκεινται αρνητικά έναντι της απόφασης για Μαλά. Το 34% τη θεωρεί πολύ λανθασμένη απόφαση ενώ το 31% μάλλον λανθασμένη. Πολύ σωστή τη θεωρεί το 10% και το 19% μάλλον σωστή (δεν απάντησε το 5%).
 Οι δηκοϊκοί διαφωνούν με την ηγεσία τους
Φωτογραφία
Η ΚΙΝΗΣΗτου ΔΗΚΟ να στηρίξει (ακόμη δεν οριστικοποιήθηκε) Νίκο Αναστασιάδη μόνο στον χώρο του ΔΗΣΥ θεωρείται θετική εξέλιξη και αξιολογείται ως σωστή απόφαση. Ενδιαφέροντα είναι πρωτίστως τα στοιχεία που προέρχονται από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ. Στη συνολική αξιολόγηση, η πολιτική αυτή κίνηση αξιολογείται σχεδόν «ισορροπημένα». Πολύ λανθασμένη απόφαση τη θεωρεί το 32%, μάλλον λανθασμένη το 16%, μάλλον σωστή το 22%, πολύ σωστή το 22% ενώ δεν απάντησε το 8%.
Οι προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ ψηφοφόροι τοποθετούνται αρνητικά. Το 35% χαρακτηρίζει ως πολύ λανθασμένη την απόφαση, το 30% ως μάλλον λανθασμένη. Στην αντίπερα όχθη, το 14% θεωρεί την κίνηση ως πολύ σωστή ενώ το 16% ως μάλλον σωστή. Το 5% δεν απάντησε. Οι προερχόμενοι από το ΑΚΕΛ ψηφοφόροι θεωρούν πολύ λανθασμένη την κίνηση ΔΗΚΟ (60%). Αυτοί που χαρακτηρίζουν ως μάλλον λανθασμένη καταγράφουν ποσοστά 20% ενώ υπάρχουν και θετικές προσεγγίσεις. Το 4% τη χαρακτηρίζουν θετική την απόφαση (πολύ σωστή) και το 10% μάλλον σωστή. Δεν απάντησε το 5%.
Οι Συναγερμικοί αντιμετωπίζουν -και είναι φυσιολογικό- την κίνηση του ΔΗΚΟ με θέρμη. Το 56% τη θεωρεί πολύ σωστή απόφαση, το 31% ως μάλλον σωστή. Ως πολύ λανθασμένη τη θεωρεί το 2% και μάλλον λανθασμένη το 6%. Δεν απάντησε το 5%.
Οι Εδεκίτες χαρακτηρίζουν ως πολύ λανθασμένη την απόφαση του παραλίγο εταίρου τους στη μάχη των προεδρικών. Ποσοστό 45% τη θεωρούν ως πολύ λανθασμένη, το 18% ως μάλλον λανθασμένη. Ως πολύ σωστή κίνηση τη θεωρεί το 7% και μάλλον σωστή το 21%. Το 8% δεν απάντησε.
.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Δυνατή επαρχία η Αμμόχωστος, υψηλά ποσοστά στους νέους, στους δημόσιους υπαλλήλους και σε απόφοιτους πανεπιστημίου
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ:
Δυνατή επαρχία η Αμμόχωστος, κινείται καλά στους δημόσιους και ημιδημόσιους υπαλλήλους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ:
Δυνατή επαρχία η γενέτειρά του Πάφος, καλές επιδόσεις στους νέους ψηφοφόρους
Την απόφαση Σοσιαλιστών για Λιλλήκα στηρίζουν κυρίως Δηκοϊκοί, Εδεκίτες
Αρνητικοί Συναγερμικοί και Ακελικοί
ΔΗΚΟΪΚΟΙ και Εδεκίτες συμφωνούν με την απόφαση των Σοσιαλιστών να στηρίξουν την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα. Από τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων δεν θεωρείται θετική εξέλιξη και αυτό καταγράφεται και στο γενικό ποσοστό. Στο συνολικό ποσοστό, το 26% κρίνει ως πολύ λανθασμένη την απόφαση, το 26% ως μάλλον λανθασμένη. Το 11% τη θεωρεί πολύ σωστή, το 23% μάλλον σωστή, ενώ το 14% δεν απάντησε. Οι Εδεκίτες θεωρούν πολύ σωστή την απόφαση (24%) και ως μάλλον σωστή σε ποσοστό 37%. Ως πολύ λανθασμένη απόφαση τη θεωρεί το 2% και μάλλον λανθασμένη το 24%. Δεν απάντησε το 8%.Στο ΔΗΚΟ, το 25% θεωρεί πολύ σωστή την απόφαση και το 34% ως μάλλον σωστή. Το 10% τη χαρακτηρίζει ως πολύ λανθασμένη και μάλλον λανθασμένη το 22%. Δεν απάντησε το 9%.Οι προερχόμενοι από το ΑΚΕΛ ψηφοφόροι θεωρούν πολύ λανθασμένη την απόφαση σε ποσοστό 38% και μάλλον λανθασμένη 23%. Ως πολύ σωστή τη θεωρεί το 6% και μάλλον σωστή το 20%. Δεν απάντησε το 13%. Οι Συναγερμικοί τάσσονται αρνητικά. Το 36% θεωρεί την απόφαση της ΕΔΕΚ για Λιλλήκα ως πολύ λανθασμένη και το 33% ως μάλλον λανθασμένη. Μόνο το 4% τη θεωρεί πολύ σωστή και το 16% μάλλον σωστή. Το 10% δεν απάντησε.
Το προφίλ των ψηφοφόρων του Β' γύρου
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ των ψηφοφόρων του δεύτερου γύρου διαμορφώνεται από τα στοιχεία της έρευνας. Η επαγγελματική κατάσταση, η ηλικία, το φύλο αλλά και η γεωγραφική κατανομή, αποτελούν σημαντικά στοιχεία σε σχέση με τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Είναι προφανές πως οι τοποθετήσεις έχουν σχέση και με τη δύναμη των κομμάτων, την προσωπικότητα του υποψηφίου αλλά και τις εξελίξεις σε μια σειρά ζητήματα, πολιτικά και οικονομικά.
Στο σενάριο Αναστασιάδη - Μαλά,
οι ψηφοφόροι κατά ηλικιακή, κοινωνική κατηγορία συμπεριφέρονται ως εξής:
•Η πιο δυνατή επαρχία του Νίκου Αναστασιάδη είναι η Λάρνακα (σε ποσοστά όχι ψήφους. Εξασφαλίζει 54,7% ενώ ο Σταύρος Μαλάς 27,7% (αποχή 8,5%, λευκό 4,6%, δεν απάντησε 4,6%). Η Αμμόχωστος δίνει στον Αναστασιάδη 52,1%, 36,6% στον Μαλά (η πιο δυνατή επαρχία του κ. Μαλά) ενώ το λευκό κινείται στο 7,6% και η αποχή στο 3,7%. Ποσοστό 52,1% δίνει στον Ν. Αναστασιάδη και η Πάφος, στην οποία ο κ. Μαλάς κινείται στο 21,5% (αποχή 6,8%, λευκό 11,1% και 8,5% δεν απάντησε). Η Λεμεσός, σε ποσοστό 40,3% υποστηρίζει Αναστασιάδη και 27,3% Μαλά (αποχή 12%, λευκό 14,1% και δεν απάντησε το 6,2%). Η Λευκωσία καταγράφει στη δημοσκόπηση ποσοστά 44,5% για τον Νίκο Αναστασιάδη και 27,1% για τον Σταύρο Μαλά (αποχή 8,4%, 13,6% λευκό και δεν απάντησε το 6,3%).
•Στο επίπεδο μόρφωσης, υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά στην πρωτιά. Στην Ανώτερη, το 49,4% στηρίζει Αναστασιάδη, το 22,6% τον Μαλά (αποχή 8,8%, λευκό 14% και 5,3% δεν απάντησε). Οι απόφοιτοι Μέσης Εκπαίδευσης, υποστηρίζουν κατά 45,2% Αναστασιάδη, 29,5% Μαλά (αποχή 9,4%, λευκό 10,1% και δεν απάντησε το 5,8%). Χαμηλή μόρφωση: Μαλάς 39%, Αναστασιάδης 37,6%, αποχή 8,4%, λευκό 7,2%, δεν απάντησε 7,8%.
•Εξάγονται συμπεράσματα και από την επαγγελματική κατάσταση των ερωτηθέντων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των Ημικρατικών Οργανισμών στηρίζουν σε ποσοστό 38,6% Νίκο Αναστασιάδη ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό του Σταύρου Μαλά, 29,1% (αποχή 6,1%, λευκό 17,8% και δεν απάντησε 8,4%). Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνουν ένα υψηλό ποσοστό για τον Ν. Αναστασιάδη (48%) και δίνουν στον Στ. Μαλά 26,9% (αποχή 10,6%, λευκό 9,1%, δεν απάντησε 5,4%). Στην κατηγορία των ανέργων, ο Στ. Μαλάς εξασφαλίζει 29,1%, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης 40,6% (αποχή 9,6%, λευκό 12,8% και δεν απάντησε 7,8%). Οι φοιτητές, στρατιώτες, νοικοκυρές που περιλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία τοποθετούνται ως εξής: 49,9% Νίκος Αναστασιάδης, 23,6% Σταύρος Μαλάς (αποχή 9,2%, 15% λευκό και 2,4% δεν απάντησε). Οι συνταξιούχοι τοποθετούνται με ποσοστό 49,7% υπέρ Αναστασιάδη και 27,6% υπέρ Μαλά (8,2% αποχή, 9,2% λευκό, 5,3% δεν απάντησε).
•Γυναίκες και άνδρες κινούνται στα ίδια ποσοστά σε ό,τι αφορά στην τοποθέτησή τους έναντι των δυο υποψηφίων. Οι άνδρες σε ποσοστό 46,7% στηρίζουν Αναστασιάδη, 28,2% Μαλά (αποχή 9,5%, λευκό 12,2%, δεν απάντησε 3,4%). Οι γυναίκες επιλέγουν σε ποσοστό 45,9% Αναστασιάδη και 26,4% Μαλά (8,4% αποχή, 11% λευκό και δεν απάντησε το 8,3%).
•Οι τοποθετήσεις κατά ηλικία είναι αρκούντως ενδιαφέρουσες. Οι νέοι 18-34 δίνουν στον Αναστασιάδη 48,4% και στον Μαλά 29,1% (αποχή 5,4%, λευκό 12,1%, δεν απάντησε 5%). Οι ηλικίες 35-54 τοποθετούνται με ποσοστό 42,1% υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη και 28,2% υπέρ του Μαλά (11,1% αποχή, 12,3% λευκό και δεν απάντησε το 6,3%). Όσοι έχουν ηλικία πάνω από 55 χρόνων τοποθετούνται ως εξής: 49,4% Αναστασιάδη, 25,3% Μαλά, 8,9% αποχή, 10,6% λευκό και δεν απάντησε το 5,8%.
Στο σενάριο Αναστασιάδη - Λιλλήκα,
εξετάζονται διάφορες πτυχές, που αφορούν τους ψηφοφόρους.
•Η πιο δυνατή επαρχία του Νίκου Αναστασιάδη σε ποσοστά (όχι ψήφους) είναι η Λάρνακα (48,8%). Ο εκ Λεμεσού ορμώμενος Νίκος Αναστασιάδης στην πόλη του εξασφαλίζει ποσοστό 39,3%, ενώ στη Λευκωσία 42,7%, στην Αμμόχωστο 46,7% και στην Πάφο 44,7%.
•Η πιο δυνατή επαρχία του Γιώργου Λιλλήκα είναι η γενέτειρά του Πάφος, που έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι της Λευκωσίας (27,7% έναντι 27,6%). Στη Λεμεσό 24,1%, στη Λάρνακα 22% και στην Αμμόχωστο 18,2%. •Σε ό,τι αφορά στο επίπεδο μόρφωσης, τα ποσοστά κινούνται στο ίδιο περίπου επίπεδο. Όσοι έχουν ανώτερη μόρφωση ψηφίζουν 44,5% Αναστασιάδη, 26,7% Λιλλήκα, 8,3% αποχή, 13,9% λευκό και δεν απάντησε το 6,7%. Μέσης εκπαίδευσης ψηφίζουν σε ποσοστό 42,1% Αναστασιάδη, 24% Λιλλήκα, 12,7% αποχή, 13,1% λευκό και 8,1% δεν απάντησε. Χαμηλή, 41,5% Αναστασιάδη, 22,5% Λιλλήκα, αποχή 12,7%, λευκό 14% και δεν απάντησε 9,3%.
•Συμπεράσματα εξάγονται και από την επαγγελματική κατάσταση των ερωτηθέντων. Οι δημόσιοι και ημιδημόσιοι υπάλληλοι ψηφίζουν σε ποσοστό 39,2% Νίκο Αναστασιάδη και 28% Γιώργο Λιλλήκα (7,4% αποχή, 18% λευκό και 7,4% δεν απάντησε). Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι 43% στηρίζουν Αναστασιάδη, 23% Λιλλήκα (12,1% αποχή, 13.9% λευκό και δεν απάντησε το 8,1%). Οι άνεργοι, οι οποίοι έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο, στηρίζουν Αναστασιάδη με ποσοστό 37,6% και Λιλλήκα με 23,3%. Η αποχή κινείται στο 13,5%, το λευκό 16,2% και δεν απάντησε το 9,3%. Η κατηγορία φοιτητής, στρατιώτης, νοικοκυρά τοποθετείται ως εξής: Αναστασιάδης 49%, Λιλλήκας 29,4%, αποχή 8,2%, λευκό 9.1%, δεν απάντησε το 4,3%. Οι συνταξιούχοι τοποθετούνται κατά 46,1% με Αναστασιάδη και 25,4% με Λιλλήκα (αποχή 10,2%, λευκό 11% και δεν απάντησε το 7,4%). •Οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερο προβάδισμα στον Νίκο Αναστασιάδη (44,9%), έναντι του Γιώργου Λιλλήκα (24,2%). Στην κατηγορία αυτή η αποχή κινείται στο 8,9%, το λευκό στο 12,3% και δεν απάντησε το 9,7%. Οι άντρες σε ποσοστό 41,5% τάσσονται υπέρ Αναστασιάδη ενώ το 26,1% υπέρ Λιλλήκα (12,1% αποχή, 14,9% λευκό και 5,4% δεν απάντησε).
•Ενδιαφέρον έχουν και οι τοποθετήσεις των πολιτών με βάση την ηλικία. Οι νέοι ηλικίας 18-34 υποστηρίζουν Αναστασιάδη με ποσοστό 47,.4% και 24,6% Λιλλήκα (8,1% αποχή, 12,3% λευκό και δεν απάντησε 7,6%). Στις ηλικίες 35-54 το 38,1% στηρίζει Αναστασιάδη και το 25,9% Λιλλήκα (12.3% αποχή, 17,1% λευκό, 6,6% δεν απάντησε). Στις ηλικίες 55 συν, το 46,2% υποστηρίζει Αναστασιάδη, το 24,7% Λιλλήκα (10,1% αποχή, 10,6% λευκό και 8,4% δεν απάντησε).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Μέγεθος δείγματος: 1008 άτομα Κάλυψη: Παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές, άντρες και γυναίκες 18 χρόνων και άνω Μεθοδολογία: Τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της RΑΙ Consultants Συλλογή στοιχείων: 7-13 Σεπτεμβρίου 2012


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 16/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire